Eelmisel esmaspäeval, 22. novembril valiti Kohtla-Järve linnale uus linnapea. Linnajuhiks sai 57 aastat tagasi Puru sünnitusmajas ilmale tulnud Toomas Nael. „Ma pole poliitik. Olen juht, kes tegeleb konkreetsete asjadega,” ütles Nael nädalalehele Panorama.

Parteitu Toomas Nael valiti linnapeaks koalitsiooni saadikute häältega. Praegu kuuluvad Kohtla-Järvel koalitsiooni keskerakondlased, reformikad ja valimisliidu Progress esindajad. Opositsioon, kuhu kuuluvad sotsiaaldemokraadid ja valimisliidu Restart saadikud, pakkus linnapeakohale endist Virumaa kolledži direktorit Viktor Andrejevit. Salajase hääletuse tulemusena sai Andrejev üheksa ja Toomas Nael 16 häält. Seega juhib nüüd Kohtla-Järvet inimene, kes on olnud Jõhvi abivallavanem ja Kohtla-Järve linnavalitsuse majandusküsimuste nõunik.
Uus linnapea on saanud väga hea hariduse, ta õppis Sillamäe mäetehnikumis, Leningradi mäeinstituudis ja Peterburi majandusülikoolis. Eestis on Nael töötanud erinevatel juhtivatel kohtadel. Nädalaleht Panorama esitas värskele linnapeale mõned küsimused.

– On erinevaid juhtimisstiile. Mõni juht on liialt pehme, mõni sulab alluvatega nii kokku, et linna sisuliselt juhivadki alluvad. Milline juht olete teie?

– Nõudlik. Nõuan oma alluvatelt täpset kohustuste täitmist ja täielikku andumust oma tööülesannetele.

– Millisena näete Kohtla-Järve linna välisilmet?

– Linnailme moodustub koos erinevate ehitusetappidega. Meil on vähe hooneid, mis on ehitatud 1940.-1950. aastatel. Enamuses on hilisemad ehitised. Näitena võib tuua tüüpprojektide järgi ehitatud Ahtme mikrorajooni. Aastatega on sealsed majad vananenud ja neile peaks tegema põhjaliku rekonstrueerimise. Mõned korteriühistud on juba rekonstrueerimisega alustanud, kuid sellised mahukad ehitustööd käivad ühistutele üle jõu.
Loodan väga heale koostööle korteriühistute ja nende esimeestega. Loodan, et loome ümarlaua, kus saame ühiselt jooksvaid küsimusi arutada. Aktuaalne on ka sõiduautode parkimise teema, sest siin on ammu kitsas käes. Linn koostöös päästeametiga peaks selle koha pealt oma sõna ütlema – kas peame korterite ühistute kinnistute või linnamaade arvelt parklate ala suurendama.

– Miks mainisite päästeametit – mis seos on päästjatel ja parkimisaladel?

– Päästjad kasutavad inimeste päästmiseks kaasaegset tehnikat, kuid praegu on mitmeid kohti, kuhu see tehnika ekstreemses olukorras ei pääse, sest liiga palju masinaid on majade kõrvale pargitud. Meil on terved rajoonid, kuhu päästjad vajadusel ei pääse, nii et küsimus on inimeste eludes.

– Võtate enda kanda linnapea kohustused väga keerulisel pandeemiaajal. Linnas on loodud kriisikomisjon, mida juhib linnapea. Nüüd jääb see ülesanne teile. Mis on teie arvates pandeemiaajal linnale kõige tähtsam?

– Kõiki terviseametilt saadud ettekirjutusi tuleb rangelt täita. Riigil on nende küsimuste puhul suurem kompetents. Mõnede kohaliku tähtsusega teemade lahendamiseks on kaasatud kooli ja lasteaedade juhid.
Volikogu istung, kus valiti uut Kohtla-Järve linnapead, kestis üle nelja tunni. Kõige rohkem aega kulus komisjonide esimeeste valimiste tehnilisele korraldusele.

Revisjonikomisjoni juhiks valiti opositsiooni esindaja, kõikide teiste komisjonide juhid on koalitsiooni esindajad.

Jevgeni Kapov
Autori foto

Reklaam