Pärast aastast vaheaega vallutas laupäeval, 8. jaanuaril Haapsalu Karja tänava taas Vene laat, mis tõi kokku suure hulga kauplejaid ja ka laadalisi. Laada kultuuriprogrammi tõid lumisele lavale kohalik ansambel Bõlina, Lehti Kostabi juhendatavad mustlastantsijad ning Sillamäe kultuurikeskuse parimad kollektiivid.

Juba enne kui Haapsalu linna slaavi folklooriansambel Bõliina laada avatuks laulis ja aselinnapea Tõnu Parbus avasõnad ütles, käis kauplemine täie hooga. Laadalettidel leidus nii Pavlovoposadski rätikuid, kampsuneid, käpikuid, mütse kui ka söögikraami – seda nii kohapeal tarbimiseks kui ka kaasa ostmiseks. Oli nii kala, mitut masti liha, mett, hoidiseid, aga ka palju muud. Nagu ikka lookles üks pikemaid järjekordi Haapsalu õdede Jelena Jostmanni ja Olga Kuldmeri leti taga. Emme kaubamärgi all valmistatavate pelmeenide kõrval pakkusid nad ka sooje tšeburekke.

Paljud kauplejad ja ostjad olid varunud laadapäevaks stiilse riietuse, mis andis võimaluse teha põnevaid fotojäädvustusi.

Esmakordselt olid Haapsalusse palutud esinema külalised Sillamäelt – tantsuansambel Suveniir, Ukraina lauluansambel Javir ja folkloorirühm Rusitši. Kõik kolm taidluskollektiivi kuuluvad Sillamäe linna parimate hulka.

Rahvatantsuansambel Suveniir asutati 1949. aastal. Alates 1982. aastast on ansamblit juhendanud selle endine liige Natalja Rasskazova. 2003. aastal pälvis ta arvukate loominguliste õnnestumiste, kollektiivi kõrge meisterlikkuse ning aastatepikkuse rahvatantsule pühendumise eest esimesena Eestis silmapaistva baleriini ja õpetaja Jevgenia Litvinova preemia laureaadi tiitli. 2007. aastal pälvis Natalja maakondliku aastapreemia „Kultuuripärl” ja 2014. aastal Ullo Toomi preemia. Ansambli loomingulise tegevuse põhisuund on maailma rahvaste tantsud. Ansambli repertuaaris on üle 40 eesti tantsu ning repertuaari täiendatakse pidevalt. Valminud on mahukas vene tantsude kava, millega kollektiiv esindab Eestit erinevatel festivalidel nii Eestis kui ka mujal Euroopas.

Folkloorirühm Rusitši asutati Slaavi Kultuuri Seltsi juures 1998. aastal. Alates 2000. aastast tegutseb Rusitši kultuurikeskuse juures. Kollektiivi repertuaaris on erinevatest žanritest vene rahvalaulud, stiliseeritud laulud ja 1950.–1980. aastate populaarsed laulud. Kollektiiv võtab osa peost „Slaavi pärg” (Tallinnas), slaavi kultuuri peost Sillamäel, regionaalsetest pidustustest Toilas ja üritusest „Mängi, lõõtspill” Narvas. Ansambel on osa võtnud ka televisioonisaatest „Semjonova” (ORT, Moskva) jt. Kollektiivi juhib Irina Dubrova.    

Ukraina lauluansambel Javir kasvas välja ansamblist Vodograi, mis loodi 2000. aastal Sillamäe linna Ukraina kultuuriseltsi poolt. Alates 2014. aastast kuulub Javir Sillamäe kultuurikeskuse loominguliste kollektiivide hulka. Kunstiline juht ja solist on Lev Lipkin. Ansambli repertuaaris on ukraina rahvalaule ja algupäraseid laule. Viimastel aastatel on ansambel laiendanud oma repertuaari – nüüd on repertuaaris ka vene ja valgevene rahvalaule. Seega on ansambel üldsusele huvitav ja saab osaleda massiüritustel kõigis linnades ja mitmesugusele publikule. Ansambel võtab osa arvukatest Eestis korraldatavatest üritustest: Narva, Sillamäe, Jõhvi, Rakvere, Tartu linna päevadest, Eesti linnade rahvalaulupidudest, rahvuspühadest ja rahvakalendri tähtpäevadest (jaaniöö, vastlapäev jne). Jätkates rahvuslikke traditsioone viib ansambel õigeusu jõulude ajal läbi jõululaulu-riituse.
Ansambel on osalenud paljudel rahvalaulupidudel: ukraina laulu festivalil Kalinovy Grona Nižõnis Ukrainas, Pivnichna Zirkal Tallinnas, Ukrainska Khvilyal Pärnus, rahvusvähemuste iga-aastastel festivalidel Ida-Virumaal Jõhvis. Kultuurikeskuse ja linnavalitsuse toel on Javir suutnud täielikult uuendada oma kontsertkostüüme, muutes sellega etendused säravaks ja värvikirevaks. Mõned rõivad on tikitud Ukrainas ja palju on ära tehtud ka osalejate endi poolt.

Sillamäe taidlejad märgivad ära nii Haapsalu publiku kui ka vene laada korraldajate sooja vasuvõtu. Laada korraldajad võtsid enda kanda transpordikulud ja külaliskollektiivide toitlustamise.

Haapsalu vene laada ja Sillamäe kollektiivide esinemise kohta antud head tagasiside on kohaliku ajalehe teadete kommentaaridest hästi välja loetav. „Tore üritus ja ammu oleks aeg poliitikal ja kultuuril vahet teha,” kirjutab üks laadaline. Samas võtmes kõlab veel teinegi kommentaar: „Inimesedei taha poliitikat, vaid lihtsalt elu nautida. Külastada toredaid üritusi, maitsta teiste rahvaste toite, kuulata nende muusikat jne. Ma arvan, et just teisi kultuure austades säilitame oma identiteedi.”

Larissa Kaljurand,

tantsuansambli Suveniir liige

Autori fotod

Reklaam