Laupäeval, 30. aprillil toimus neljandat korda üle-eestiline avatud kalasadamate päev. Teemapäeval sai tutvuda Eesti sadamate ja kalandusega. Kalasadamates pakuti kohalikku kalatoitu, sai kaasa osta värsket kala ja kalatooteid ning võtta osa kogupereüritusest. Igal sadamal oli oma programm, nii et tegevusi jätkus tervele perele. Sadamates olid kohale tulnud kalateadlased ja -kokad, kohapeal sai osaleda käsitöötubades ning käia kalakohvikutes. Külastajate meelt lahutasid paadisõidud ja muusikalised kollektiivid ning lastele toimusid kalaõpitoad ja õngekoolitused. Päeva korraldasid maaeluministeerium ja kalanduse teabekeskus koostöös sadamate kaptenite ning kohalike kultuuriasutustega. Üritust rahastas Euroopa Merendus- ja Kalandusfond.
Kalandust ja kalasadamate igapäevaelu tutvustas 30. aprillil 24 sadamat. Esialgsetel andmetel tehti sadamates üle Eesti kokku ligi 35000 külastust. Nädalaleht Panorama nautis teemapäeva programmi Toila sadamas.

Toila sadamas alustati kalasadamate päeva programmiga juba varahommikul. Kell 8 tehti esimesed kalaostud – kaubaks läks räim, ahven, luts ja särg. Ostujärjekord venis parajalt pikaks, kiiremini läks neil, kes olid taibukalt kodust kaasavõetud ämbritega kohale tulnud. Kalasoovijaid oli nõnda palju, et kalurid pidid veel ka teist korda merele minema.

Aga kutse merele minna ja oma silmaga kalurite tööd uudistada jäi kesiseks, märkis Toila sadama kapten Veiko Simm. Simm paneb teemapäeva korraldustoimkonnale hindeks 4+. Tegelikult on see kõrge hinnang, kuna toimkond tegeles kalasadamate päeva korraldusega esimest korda.

Nagu tavaks on saanud, pakuti sadamas toimuvatel üritustel mitmeid kalatoite, mis tuulisel merekaldal eriti hästi maitsesid. Kalakokk Indrek Kõverik pakkus praeräime karulaugumajoneesiga ja kruubiputru suitsuräimega. Mõnusaid jooke serveeris Hanno Kokteilikoolitus. Kalatoodete kaasaostmisega toetas teemapäeva Toila kohalik ettevõte Viru Rand.

Esmakordselt ei korraldatud Toilas kalasadamate päeva mitte ainult suurel parkimisalal Mereresto juures, vaid pääs oli avatud ka kalakaile. Nii avanes võimalus teostada päevaprogrammi suuremal alal, kalapaadid ja muu kalurite varustus oli kenaks ning loomulikuks dekoratsiooniks. „Lootsime, et kalakaupmehi tuleb umbes neli-viis, ootasime Peipsi kalureid, kuid eks ka neil on omad sadamad, kus samuti tuli teemapäeva külastajatele kala pakkuda, märkis sadama kapten.

Toila valla kultuuritööjuht Kaisa Pukk ütles Panoramale: „Toila kalasadamate päeva kava oli koostatud nii, et tegevusi jagus terveks päevaks. Polnud tähtsust, millal külalised sadamasse jõudsid, sest neil oli kohe võimalik tegevustesse sukelduda. Kava arvestas erinevate huvide ja vanustega.”

Kalapäevaga sulas kokku Piret Toovise pannkoogikohvik, kus esmakordselt pakuti Hollandi minipannkooke soolaste ja magusate lisadega. Toila Mereresto erimenüüs olid krõbedad räimed vahustatud kartuliga ning mereannipizza, ei puudunud ka igapäevased kalatoidud: mereannid ja krevetid.

Kenaks osaks Toila kalasadamapäeval oli Jaak Saare käsitööõlle õpituba. Elevust osalejatele ja pealtvaatajatele pakkus kuum meresaun ja köetud kümblustünn. Ida päästekeskus ja Ida prefektuur olid väljas oma eritehnika ja õpetatud koeraga. Samuti sai oma tegevusi ja patrullautot tutvustada IPAP abipolitseinike patrull, nende kõrvale mahtus MTÜ Toila Vabatahtlik Merepääste, keda siseministeerium tunnustas väärika aasta vabatahtliku merepäästeühingu tiitliga.

Teemapäeva korraldajad ei unustanud ka lapsi, kellele pakuti võimalust õnge meisterdada ja kes said muuhulgas ka purjepaadi juhtimise algteadmisi.

Need, kes merelainet ei peljanud, said teha lühikese sõidu lappaja tüüpi kalapaadiga. Silmarõõmu ja käredat muusikat pakkus arvukale publikule ansambel Kolumbus Kris.

Toila sadama kapten Veiko Simm märkis erilise heameelega: „Meil vedas ilmaga. Arvame, et päeva jooksul oli kohal veidi üle 1500 inimese. Meie väikese sadama jaoks on see väga hea näitaja.”

Teemapäev tipnes „Volbritralliga” Toila Mererestos, kus esines Anne Loho. Mereresto pidu oli niivõrd populaarne, et toitlustaja pidi saali paigaldama lisalauad. Merekaugusesse kaduva kevadpäikese taustal helendas veel kaua volbrilõke.

Toila valla kultuuritöö juht Kaisa Pukk kasutas vestluses Panorama toimetusega võimalust tutvustada Toila tuleva suve huvitavaid tegevusi, milleks on: „Voka tiigifestival”, Oru pargi promenaad, „Muinastulede öö” Toila sadamas, Posti talu kontserdisari. Sadama kapten Veiko Simm kutsub idavirulasi aga kalaturgudele, mida kavandatakse korraldada igal nädalavahetusel. Selle suve parim kalaaeg on alles ees!

Jana Kuiv

Autori ja Marcus Piirsoni fotod

Reklaam