Koristusega seotud talgutel tavaliselt osalevad inimesed, kes isegi olles kõige säästlikuma eluviisiga, kunagi ei  vii vana diivani, WC-poti või kasutuse kaotanud serviisi kuhugi metsa. põllu või sõidutee äärde.  Südametunnistus ei luba nõnda käituda. Kahjuks on ka selliseid „võlureid”, kes usuvad, et nende poolt talvisesse metsa visatud vana diivan sulab koos kevadise lumega. Osaliselt just nii ka juhtud, aga siin pole tegemist mingi imega. Selle rämpsu korjavad metasdest ja tee servadest vabatahtlikud talgulised.Üle-eestilised talgupäevad Teeme Ära toimuvad juba 15 aastat järjest ja iga aastaga talguliste arv suureneb. Üks koristuse talgutest toimus Kohtla-Järvel Ahtme linnaosas.

Sellel aastal Üle-eestiline talgupäev Teeme Ära toimus 7. mail. Paar nädalat enne talgude päeva avaldati meedias ja sotsiaalvõrgustikus  arvukaid kutseid, enamuses talgude ettevõtmisi olid seotud koristusega. Samas selle aasta talgude fookuses oli veeohutus, aga see ei takistanud ka muudele ettevõtmistele suunatud vabatahtliku tööd.

Nii 4. mai seisuga Teeme Ära kodulehel oli registreeritud 1129 talgukohta, 29 neist oli Kohtla-Järve inimeste algatus.

Üks koristusaktsioon toimus Ahtme linnaosas Looga ja Aru tänavate kandis. Siin tühermaal, garaažikooperatiivide juures viimaste aastate jooksul oli kogunenud mitmeid jäätmeid – enamuses ehitus- ja olmejäätmed ja autorehvid.

Talgud korraldas Kohtla-Järve linnavalitsus, vabatahtlike koristajate seas olid linna kodanikud ja linnavalitsuse ametnikud – keskkonna osakonna peaspetsialist Kersti Juuse, linnapea abi Ahtme ja Oru linnaosas Aljona Kazakova ja linnavolikogu esimees Tiit Lillemets.

Miks otsustasite tulla talgutele just Ahtmesse? – küsis Nädalaleht Panorama linnavolikogu esimehelt.

Tiit Lillemets: „Mind seob Ahtmega esmalt asjaolu, et olin siin linnapea abi ametis. Vastutasin ka Oru linnaosa eest. Pealegi ma elan Ahtme linnaosas. Veel olles linnapea abi osalesin mitmel aastal erinevatel talgutel. Teeme Ära – on igati hea traditsioon, nii avaneb võimalus teha midagi sellist, mis teeb meie kodulinna puhtamaks. Kahjuks näeme, et mõned inimesed eelistavad visata oma rämpsu põlluserva. Samas on minul hea meel näha, kuidas meie talgude algatusega liitus nõnda palju inimesi, kellel valutab süda kodukoha puhtuse pärast. Veel enne talgude algust tulid siia Kohtla-Järve elanikud, kelle garaažid asuvad lähedal, ühiselt ja operatiivselt koristati parajalt suur maa-ala. Olen neile kõikidele siiralt tänulik”.

Üks Ahtme Looga ja Aru tänavate talgutest osaleja Tatjana, kes elab Tammiku mikrorajoonis, jalutab oma koeraga igapäevaselt siinsel põllul ja garaažide kõrval. Tatjana tunnistas, et tuli talgutele vastates oma südame kutsele. Ta soovib näha oma linna puhtana ja kenasti hooldatud.

– Tatjana, teie olite üks esimesi talgulisi, kes siia tuli. Mis jäi teile koheselt silma?

– Igal pool oli mustus ja praht. Kui keegi poleks siia seda prahti ja kõiksugu jäätmeid toonud, siis poleks vaja kevadeti sellist suurpuhastust korraldada. Siis poleks pilt nõnda trotsitu. Siin on palju lõhutud klaasi, see raskendab koristustööd. Lapsed lõhuvad pudeleid ja üldse ei mõtle sellele, et siin liiguvad loomad. Olen näinud siin jäneseid, siile ja metskitsi, seda vaatamata elamute vahetu lähedusele. Kahju, kui loom saab inimeste hooletuse pärast vigastada. Ka kile on loomadele ohtlik. Need on need põhjused, miks otsustasin osaleda talgutel Teeme Ära.

Vladislav tuli talgudele koos oma ema Svetlanaga ja noorema õe Alisaga. Noormees mainis, et talgude teate ta sai emalt. Muidu vist poleks tulnud. Noormees on sotsiaalmeedia igapäevane kasutaja, kuid talguteade jäi talle märkamatuks. Vladislav ja Alisa ei palganud töökinanstega korjata prahti. Noored koos oma emaga puhastasid meeter meetri järgi koristusala, prügikotidesse läksid kanistrid, purgid, ehitusjäätmed. Nende kõrval sama aktiivselt toimetasid teised talgulised.

Kui aga saabus puhkehetk, siis maiustati kapsapirukatega ja mahlaga. Isu oli väga hea, värske õhk tegi samuti oma töö. Taldude korraldajad ei unustanud ka lapsi – neile jagati šokolaadimedalid.

Kõikidel talgulistel oli hea meel, et kahe töötunniga suudeti korjata mitukümmet kotitäit prahti ja jäätmeid. Kohtla-Järve linnavalitsus võttis endale kohustuse välja vedada prügilasse kõik prügikotid.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam