28. mail avatakse piduliku rongkäigu ja mitmetunnise kontserdiga Kiigeplatsil Kiviõli linna 100. aastapäevale pühendatud ürituste sari. Kiviõli rahvamaja direktor Ülo Kangur tutvustab linnapäeva kava ning kutsub nautima juubelimeeleolu. Pealegi on kontserdi peaesinejaks Anne Veski.

Tegelikult elavad Lüganuse vald ja Kiviõli linn juba pikemat aega juubelimeeleolus. Kiviõli 100. aastapäevaks saab valmis uuendatud kesklinn, kuhu paigaldatakse põlevkivi regioonile igati sümboolne skulptuur „Kaevur”. Need pidustused on kavandatud 17. juunile.

28. mail algab traditsiooniline linnapäev rongkäiguga Viru tänavalt, mis liigub Kiigeplatsi poole. Rongkäigule lisab pidulikkust Kohtla-Järve linnaorkester.

Kiviõli rahvamaja direktor Ülo Kangur tutvustas Panoramale linnapäeva kontserdi kava ja esinejaid, kellest suurem osa on linna ja valla taidlejad. Traditsiooniliselt astuvad pärast linnajuhtide tervitust lavale linna lasteaedade, 1. keskkooli ning vene kooli lauljad-tantsijad.

Vanurite lauluansamblid Elulõng ja Sinilind ning memmede tantsuansambel Lõngavara valmistavad kodulinnale ette oma lavalise kingituse. Alati meeleolukad on vokaalstuudio Otrada etteasted, mis panevad ka publiku kaasa laulma. Ja veel – ükski linna tähtsamatest üritustest ei möödu naisrahvatantsurühma Tuhkali värvika esinemiseta.

Ülo Kangur rõhutas eriliselt külalisesinejate kaasamist kontserdile ja õhtusele tantsupeole. Kui Anne Veski on ka varem Kiviõli linnapäeval esinenud, siis Madis Arro koos ansambliga Reminders on pidulistele uueks avastuseks.

Veel juhib linna rahvamaja juht tähelepanu sellele, et Kiigeplatsil ootadatakse linlasi ja külalisi ka kevadlaadale, mis paralleelselt kontserdiga toimub, üthtlasi on seal atraktsioonid lastele, infotelgid ja toimuvad päästjate demoesinemised.

Lüganuse vallavalitsus kuulutas seoses Kiviõli linna juubeliga fotokorje „Minu Kiviõli”. Ettevõtmise korraldaja Riia Tallerman märkis vestluses Panoramaga, et fotokorje ei edene sellises tempos, nagu seda oleks soovitud. Samas on juba laekunud mitmeid ajaloolisi fotomaterjale, mis võimaldavad 1. juuliks moodustada õuegalerii õunapuude parki. „Soovime kasutada ajaloolisi pilte info- ja esitlusmaterjalides, kodu- ja vallalehes, sotsiaalmeedia kanalites,” mainis Riia Tallerman.

Kiviõli linna juubelit tähistavad veel kaks huvitavat näitust. 1. keskkoolis on avatud rändnäitus „Kodulinna kompass”, mis avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning ärgitab kodanikke neil teemadel kaasa mõtlema. Kiviõli linnaraamatukogus on aga kuni 1. juunini võimalik tutvuda Artstuudio laste loovuse näitusega. Sellega aga juubeliüritused ei piirdu.

Augustis toimub Kiviõli Keemiatööstuse pidulik vastuvõtt töötajatele, külastajatele ja partneritele ning siis avatakse lavastust „Põlevkiviõli” näidates taas uksed ka laiemale publikule. Aasta lõpus ilmub ajaloolase Erki Tammiksaare kirjutatud raamat Kiviõli põlevkivitööstuse ajaloost.

Jana Kuiv

Foto linnalehe Meie Reede ja vallalehe Meie vald arhiivist

Reklaam