4. augustil toimus maakonna pealinnas omamoodi ajalooline sündmus – siia tuli saksa tuntud kaubanduskett Lidl, mis avati vana linnapargi äärde ehitatud uues hoones maksumusega 5,7 miljonit eurot.

Oli korraldatud omalaadne sünnipäevapidu nagu vastsündinute auks kombeks. Nagu ikka tavaks, kõlasid pidulikud sõnavõtud ja õnnitlused. Samuti soovid edukaks äriks, et Jõhvi piirkonnas hästi sisse elada nagu seda on tehtud Tallinas, Tartus, Pärnus ja Narvas. Euroopas väga levinud kaubandusketist Lidlrääkisid selle keti esindajad. Kulminatsioonihetkeks kujunes nagu ikka lindi läbilõikamine, mis toimus kogunenud rahva innuka aplausi saatel. Iseloomulikuks oli aga see, et lindiks oli kassatšekidest lint. Ametliku kaupluse avamise eel (avamine toimus kell 8.00),  kogunes selle ette hulgaliselt uudistavaid ostjaid ja mitte ainult õrnema soo esindajad – koduperenaised, vaid hulgaliselt mehi ja perekondi. Õnneks mingit tõuklemist ja massilist tormijooksu ei toimunud. Ilus järjekord liikus pärast kaupluse avamist viisakalt uude hoonesse ja Panorama küsitlusele vastajad tunnistasid, et sinna tuldi sellepärast, et hinnad pidid olema madalamad kui mujal ja tuldi ka nagu ekskursioonile. „Mis, kus ja kui palju, et hinnata oma silmaga olukorda uues poes ning võrrelda teiste kauplustega. Kusjuures tühjade kärudega lahkujaid polnud küll näha. Kõkidel oli kärudesse midagi pandud ja see tähendab, et isegi need, kes tulid ekskursioonile, leidsid midagi enda jaoks vajalikku.

Kell 7:15 toimus ekskursioon kutsutud külalistele ja seal võis kuulda infot, millistest riikidest ja kohtadest tarnitakse kauplusesse kaupa. Lõviosa kaubast moodustavad toidukaubad ja vähem on majapidamiskaupu. Ajakiri Panorama tundis huvi milliste emotsioonidega külastajad lahkuvad sellest kaubanduskeskusest.

Sergei:- Jõhvis on küllalt palju poode nagu Maxima, Rimi, Coop, Market 1000, Grossi aga sellise uue keti lisandumine on väga tore, sest see suurendab nendevahelist konkurentsi klientide nimel ja see tähendab, et vaatamata toiduainete ja majapidamiskaupade hindade tõusule pidurdab selline konkurents suuri kõikumisi.

Nikita:- Tahaksin tänada Lidli, sest pärast selle kaupluse tekkimist tõsteti ka meie palku, ma töötan kassas müüjana. Lidlis on head palgad ja töötingimusaed. Neil on tööpäev 8 tundi, meil näiteks 12 tundi.

Sofia Pavlovna:- Erilist rõõmu ma selle kaupluse avamisest ei tunne, sest ega minu rahakott sellega suuremaks ei lähe. Aga kes teab, võib-olla kui hinnad samasuguseks jäävad jääb ka minu rahakotti  rohkem alles. Igal juhul täna õnnestus mul natuke kokku hoida, minu ostud oleksid olnud teises kaupluses palju kallimad. Kui hinnad jäävad püsima, siis hakkan käima just siin.

Eha:- Ei ole võlutud, ootasin rohkemat. Just valiku osas. Olin Poolas ja Hispaanias Lidli poodides – seal oli kauba valik palju laiem kui siin.

Kersti:- Oli väga meeldiv, et nii saalis kui ka kassas räägiti minuga korralikus eesti keeles. Meeldivalt üllatas personal – heatahtlik, tähelepanelik, viisaks ja naeratav. Poisitiivselt häälestatud.

Olga Mihailovna:- mulle isiklikult meeldis kõik, nii kaupluse välimus, parkla haljastus – ilus, puhas, hooldatud, samuti ka hoone seest – hästi sorteeritud ja välja pandud kaup ja muidugi head hinnad.

Kirill:- Tulin siia uudishimust – mis on siis see Lidl? Olen väga palju kuulnud sellest ketist, kuid pole veel kordagi külastanud. Ühtteist ostsin lastele, abikaasale ja ka iseendale. Pole kuidagi viisakas kaubata koju tulla ja veel esimese kaubata, mida saab siit osta.

Maria:- Mina ootasin selle kaupluse avamist, sest Tallinnas olen Lidli pidevalt külastanud. Siin on hea kvaliteetne kaubavalik ja madalamad hinnad. Veel on tore, et Lidl korraldab sageli erinevate riikide kaupade tutvustamise nädalaid. Nii osalesin Tallinnas sellisel Lidli üritusel Kreeka kauba tutvustamise nädalal. Loodan, et selliseid nädalaid hakatakse korraldama nüüd ka Jõhvis. Nagu näete, olen ka siin teinud piisavalt sisseoste, sest hinnad on ka siin hetkel palju madalamad kui mujal.

Kalev:- Mina olen Eesti patrioot ja siit ostma ei hakka, sest arvan, et tuleks toetada kohalikke tootjaid ja müüjaid aga selles kaupluses müüakse väljaspoolt toodud kaupu.

Svetlana:- Muljet avaldavad mastaabid – suur saal, suur valik ja võtab veel aega, et kaubavalikut lähemalt uurida. Kaup on teistsugune ja toiduainete margid praktiliselt teised kui oleme harjunud. Minu meelest sellise kaupluse avamine on tähtis sündmus mitte ainult Jõhvi elanikele, vaid ka Kohtla-Järve elanikele, eriti kõrval asuva Ahtme linnaosa omadele. Võib-olla mitte väga tihti, aga kindlasti hakkan seda kauplust siin külastama.

Vaieldamatult on selle kaupluse avamisel veel üks oluline pluss – 80 uut töökohta, mis on vääriline kingitus meie kõrge töötusega regioonile.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam