Laupäeval, 1.oktoobril toimus Jõhvis traditsiooniline Mihklilaat, mis on nime saanud seoses Mihklipäevaga (pühendatud peaingel Miikaelile) ja toimus luteriusu Mihkli kiriku juures.

Ergutav ja lüüriline Jõhvi bigbändi muusika kutsus rahvast laadale. Soosis ka ilm, oli rahulik, värvideküllane sügisene päikesepaisteline tuuleta päev. Õhkkond oli laada ostude ja müügi jaoks ideaalne.

Tihedad kauplejate read olid paigutunud kirikuesisele ja kõrvalterritooriumile, laienedes kaugemale Rakvere tänavale ja isegi promenaadile ning Keskväljakule.

Laada traditsiooniline korraldaja on Jõhvi Muuseumi Selts.

-Praegune Mihklilaat on  juba 13, – ütles enne ametlikku algust selle peakorraldaja Anne-Ly Reimaa. – Nii huvitav, et kõik need 13 aastat on olnud päiksepaistelised ilmad, (naeratab) nii et väga oluline on sõbrustada kirikuga. Laatade traditsioon on kaugeleulatuv, juba 200 aastat tagasi toimusid siin laadad, nii sügisel kui ka talvel. Jõhvi Muuseumi Selts taastas selle igivana traditsiooni, et laata läbi viia just püha Miikaeli päeval. Meil kujunes väga hea meeskond, kes teab kuidas üritust kõige paremini korraldada, keda kutsuda, kelle poole vajadusel pöörduda, milliseid kauplejaid soovitakse rohkem näha, kuigi kauplejad ise avaldavad soove osalemiseks juba alates juuni kuust. On selliseid, kes on osalenud meie laatadel kõik need 13 aastat. Mind rõõmustab, et laadal on alati palju kauplejaid. Seekord on neid 120 üle terve Eesti. Huvi laada vastu on suur ostjate, rahva hulgas. Nii et võib öelda, et see on rõõmsate kohtumiste koht. Rõõmu teeb ka see, et meie laata teatakse ka väljaspool Eestit. Hea tuju loomiseks on ette valmistatud huvitav kultuuriprogramm. Üritame leida häid esinejaid nii isetegevuslaste kui ka kutseliste artistide seast, mis on meil siiani õnnestunud.  Täna toimub kirikus kaks kontserti – üks on Svetlana Kekiševa orelikontsert ja teine – folkloorilaulude esitaja, keda tuntakse ka Eestist kaugemal – Mari Kalkuni kontsert.

– Toimus ka laada ametlik avamine, pidulike kõnede ja ekskursiooniga maakonna keskuse ning laatade ajalukku. Juba enne laada algust oli rahvast palju, tuldi peredega, isegi lapsevankritega.

-Konkreetset ostusoovi meil ei ole, ostame seda, mis meeldib, – ütleb perepea Aivar. – Me juba käisime Keskväljakul asuval laste mänguväljakul, kus meie lapsed said batuudil piisavalt hüpata.

-Laadale tulemata jätta me ei saa, sest käime sellel laadal juba aastaid, siin on nii põnev. Väga suur kaupade valik, seda peab lihtsalt nägema. Meie tulime siia nagu ekskursioonile, kõik on siin ikkagi väga  kallis. Me saame aru, et kauba kasvatamisse või käsitöösse on pandud palju tööd, kuid pensionid on meil liiga väikesed ja kõige pealt peab viimasel ajal kokku hoidma. Nii et osta midagi ei saa kuigi suitsuliha ja vorste oleks tahtnud osta küll, nii isuäratavad tundusid meile, – selline oli kahe sõbranna Maria ja Valentina  arvamus.

-Meie tulime terve perega, et valida raamatuid, täiendada meie kodust raamatukogu,  mida oleme teinud ka varasematel laatadel, siin oli suur telk, kus oli palju vanu raamatuid mida jagati tasuta, ka Jõhvi raamatukogu mahakantud väga heas seisukorras raamatud. Kahjuks sellel aastal sellist telki me ei leidnud, aga väga kahju.  Kuid, et mitte tühjade kätega laadalt koju minna, me ostame kindlasti veel midagi,- resümeerib Olga.

-Tulin siia kindla eesmärgiga, – naeratab Riho – et osta istutamiseks taimi. Hiljuti ostsin suvila, tahan nüüd sinna midagi istutada. Ostsin kaks õunapuud, pirnipuu, kaks sõstra põõsast ja viinamarja istikud (naabril kasvavad nad väga hästi, loodan, et ka minul hakkavad kasvama). Kuid peab veel vaatama midagi ka kõhu jaoks, midagi hea tuju tõstmiseks, näiteks suitsukala.

-Muidugi käin kogu laada läbi, aga tegelikult tulin kontserdile. Mulle meeldib väga orelimuusika, see on imeline. Suurepäraselt esitab seda Svetlana Kekiševa – avab oma plaanid Niina.

-Mille järgi tulin, seda ka ostsin, – teeb laada kokkuvõtte Galina. – Ostsin küüslauku talviseks istutamiseks. Minu selleaastane küüslauk läks kaduma, kas tuli liiga palju vihma või midagi muud, aga siin sain ise valida, nii et „põrsast kotis“ ma ei ostnud.

-Laat või näitus, – arvab Natalja. – Suure heameelega käin kaubanduslettide vahel ja vaatan kogu välja pandud kaupa. On ka täielikke kunstiteoseid. Näiteks ei saa pilku eemale ilusast palkkaevust, muinasjutuline palkidest majake. Imetled valmistajate meisterlikkust. Kuigi mitte ainult käin, olen teinud ka sisseoste, sooja vesti, salli, kindad, sokid – valmistun külmaks ajaks, sest minul on elektriküte.

-Ei puudunud laadal ka Eesti poliitiliste erakondade telgid, kuhu oodati potentsiaalseid tulevasi valijaid ja oma parteide toetajaid. Teatavasti toimuvad juba järgmise aasta märtsis Riigikogu valimised. Nii et, siin võis kohata ka tulevasi Riigikogusse kandideerijaid. Miks ka  mitte – ka poliitikud on ju omamoodi kaup. Pakuti trükiseid, samuti erinevat erakonna reklaami – õhupallid, kompvekid, pastapliiatsid – reklaamiti kandidaate ja parteisid. Uudistajatele ja kuulajatele pakuti ka kohvi.

Kaupleja Antsu sõnul on kogu tema toodang, ka kõik suitsutatud kaup, tema enda kasvatatud ja tema enda kätetöö. Soov oleks kõik laadal ära müüa. Ei tahaks kaupa koju tagasi viia. Aga esialgu pole kauplemine eriti aktiivne, konkurente on samuti palju. Kuigi laada lõpuni on veel väga palju aega, nii et loodan, et kõik läheb hästi.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam