Jõhvi Vene Põhikoolis toimusid igas kolmes klassis – 2A, 3A, 4A Tuleviku Tegijad külalistunnid teemal “Räägime rahast”, rahatarkusest, mida viis läbi selle kooli endine õpilane Violetta Platonova, praegune LHV panga projektijuht.

– Organisatsioon Tuleviku Tegijad soovitas kutsuda koolidesse eksperte (endine Tagasi Kooli haridusprogramm), et läbi viia omapäraseid tunde külaliste positiivsetel näidetel, mis aitaks õpilastel realiseerida oma potentsiaali tulevikus – leida tee elukutse juurde, – selgitab Jõhvi Vene Põhikooli projektijuht Galina Safronova. – Külalised ei räägi mitte ainult oma erialast, igapäevatööst ja kogemustest, vaid ka eelistatud lisateemadest. Täpsemalt on külalistund ühe eriala, oskuste, mis on vajalikud töömaailmas või tavaelus 45-minutiline koolitund. Seoses sellega, et märts on rahatarkuse kuu, otsustasid mitme panga, Eesti Pangaliidu ja Rahandusministeeriumi spetsialistid jagada õpilastega rahatarkuse saladusi – nad peavad koolides külalisloenguid erinevatel rahandusteemadel.

Tundides esitatud teave, mis selgitas paljusid küsimusi, oli mitmekesine ja põnev. Näiteks – kes on rahatark ja mitte-rahatark inimene, miks rahatarkus on vajalik ja oluline, mis on eelarve, sealhulgas pere, kuidas targalt eelarvet koostada ja hallata, raha säästmise vajadus – säästmise olulisus, igapäevane finantskirjaoskus … Pealegi toimusid kõik tunnid eesti keeles.

Muide, õpilased mitte ainult ei kuulanud väljapakutud loengut, vaid võtsid osa ka praktilisest tunnist – arutati oma sünnipäeva tähistamise eelarve teemat ja nimelt, millele kulub raha selliste ürituste korraldamisel, kas tehtud kulud on alati mõistlikud, kuidas  raha säästa ja säästlikult kasutada.

Arutlusel oleva teema video vaatamine ja viktoriin muutsid tunnid eriliseks.

Muidugi osutusid tunnid huvitavaks ja suure tõenäosusega ka väga kasulikuks, mis peaks avalduma ka lähitulevikus, kuigi juba täna on selge: rahatarkuse õpetamisest juba varasest noorusest, algklassidest, on palju kasu. Sealhulgas sellepärast, et lapsed mõistavad, et raha ei kasva puu otsas – seda tuleb oma tööga teenida, samuti see, et sent säästab euro – rahaga tuleb targalt ümber käia…

Oli ka meeldiv üllatus, tunni lõpus kinkis külaline õpilastele LHV panga kingitused-meened.

Antonina Vaskina

Foto eraarhiivist

Reklaam