Kalender näitab novembri keskpaika (16.11.23), kõik lehed pole veel langenud, kuid ilmselt otsustas talv proovi pidada ja kattis maa lumevaibaga. Kergete pakastega tuletas see lähenevatest pühadest meelde mitte ainult piirkiiruse järgimise olulisust autojuhtidele, vaid ka kõigile teistele. See tähendab, et on aeg valmistuda esimeseks advendiks, jõuludeks ja uueks aastaks. Tasapisi riietuvad linnatänavad pidulikesse riietesse.

Kohtla-Järvel käivad tööd pidulike tänavakaunistuste paigaldamisega, lähipäevil tuuakse Järve, Ahtme, Sompa ja Kukruse linnaosadesse kuused ning küla keskel kasvav kuusk kaunistatatakse Orul.

Kohtla-Järve abilinnapea Erik Setškov rääkis nädalalehele Panorama linna ettevalmistustest talvisteks pidustusteks.

– Riigihanke konkursi tulemuste kohaselt osutab linnale tänavakaunistuste korrashoiu teenust ettevõte Elektro-Sistem. Tegemist on meie usaldusväärse partneriga, kes teenindab tänavavalgustusvõrku. Ettevõtte töötajad on tänavakaunistusi paigaldanud juba mitu aastat, seega on nad linnavõrguga hästi kursis, ütleb Erik Steškov. – Töö dekoratsioonide paigaldamisega on juba alanud.

– Kas peaksime ootama uute dekoratiivvalgustuskonstruktsioonide tekkimist linna tänavavalgustusmastidesse?

– Püüame pikendada linna varem ostetud dekoratsioonide eluiga, paralleelselt nende paigaldamisega remonditakse vigaseid konstruktsioone. Ettevõte saadab need asjad, mida kohapeal parandada ei saa, tootjale. Need protsessid ei nõua palju aega, sest tänavakaunistuste tootmisega tegeleb Eesti ettevõte ning koostööd on tehtud juba aastaid. Eelmisel aastal otsustasime uusi dekoratsioone mitte osta ja kokkuhoid võimaldas meil nüüd tellida keerukamaid valguselemente. Eelkõige kerkivad peagi fototsoonid Ahtme väljakule ja Keskalleele – dekoratiivvalgustusega kergmetallplastist kaared, valgusinstallatsioonidega kaunistavad kolm purskkaevu Järve osas. Samuti kaunistame lambipirnide vanikuga mitu puud erinevates linnaosades.

Abilinnapea jagas ka oma järgmise aasta plaane seoses linna olemasolevate tänavakaunistustega. Ta ei välista, et järgmisel aastal kolib osa kaunistusi ühest linnaosast teise, et igav ei hakkaks, kuid see töö nõuab veidi rohkem aega ja raha. Setškovi sõnul on see tingitud sellest, et erinevatel konstruktsioonikomplektidel on kinnitused, mis erinevad suuruse poolest.

– Kas rasket majandusolukorda arvestades on vajadus paigaldada linna energiakulusid suurendavaid tänavakaunistusi?

– Kaasaegsetes installatsioonides kasutatakse LED-elemente, mille energiatarve on kordades väiksem kui isegi väikesel hõõglambil. Viimastel aastatel on linn suutnud oma tänavavalgustussüsteemi oluliselt uuendada ja säästlikumaks muuta. Seetõttu pole need kulud nii kriitilised. Lisaks korraldas linn uue piirelektrikonkursi. Kõik see on mõjutanud kulusid ja nüüd ostame elektrit soodsama hinnaga. Püüame kulusid kokku hoida ja arvestame sellega, et paljude teenuste hind tõuseb. Seetõttu plaanime järgmisel aastal peale pühi, hooajavälisel ajal, kui hinnad on oluliselt madalamad, soetada lisapirne või muid elemente. Hinnavahe on märkimisväärne – umbes 60-70 protsenti, mõne kauba puhul isegi kuni 80 protsenti, – rääkis Erik Setškov.

– Härra Setškov, meie nädalaajakiri on varem kirjutanud käsitöölaatadest ja puidust kaubandusmajadest, mille linn projekti raames sai. Nüüd neid Ahtmes asuvaid hooneid ei kasutata. Mis saatus neid ees ootab?

– Need majad osteti kohalike kaupade ja teenuste turustamise edendamise projekti esimese etapi raames. Projekti tingimuste kohaselt pidi linn korraldama teatud arvu käsitöölaatasid. Tingimused täidetud, projekt valmis. Nüüd saab linn neid rajatisi oma tarbeks kasutada. Detsembris kavatseme korraldada jõulude minilaadad Ahtme väljakul ja Virula väljakul. Ahtme paneme väljalakule kuus ja Virulasse neli maja. Linn kaunistab need ja need paigaldatakse jõulukuuskede vahetusse lähedusse, mis kindlasti aitab luua pidulikku meeleolu kõigis linnakodanikes ja külalistes,- lõpetas Erik Setškov.

Tööd tänavakaunistuste ja aastavahetuse kuuskede paigaldamisega peavad olema lõpetatud 3. detsembriks ehk esimeseks advendiks, mil süttivavd kuusekede tuled. Kokku eraldas linn remondiks, paigaldamiseks ja demonteerimiseks, samuti uute lambipirnide ja muude materjalide ostmiseks ning uute kaunistuste ostmiseks veidi üle 87 tuhande euro.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam