Ühele ja samale sündmusele pühendatud kahel erineval kultuuriüritusel osalemine ei ole halb valik, eriti kui tegemist on kogu perega ajaveetmisega. Aga nagu ikka riigipühade puhul, toimuvad paljud üritused samal ajal. Tänavune Isadepäev oli erand. Kuna Jõhvis ja Kohtla-Järvel toimusid isadele pühendatud üritused erinevatel päevadel – laupäeval ja pühapäeval, siis said Jõhvi ja Kohtla-Järve elanikud perepuhkuse kahe päeva peale venitada ja üksteise pidustustel osaleda.

Traditsiooniliselt tähistatakse Eestis Isadepäeva novembri teisel pühapäeval. Eelõhtul peetakse lasteaedades matinee ja käsitöönäitusi ning koolides ja kunstikeskustes kontserte ja võistlusi, kus osalevad sündmuse peamised kangelased – isad. Eestis on isadepäeva tähistatud alates 1992. aastast. Traditsioon jõudis meie riiki Soomest ja see sai alguse USA-st.

Pühapäeval, 12. novembril ootas Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskus külalisi oma tugevamatele ja osavamatele pühendatud festivalil. Meelelahutusprogramm oli mõeldud igas vanuses lastele, kuid ka täiskasvanud said endale midagi huvitavat leida nii kontserdimajas kui ka selle ees olevast platsist. Tänaval asus sõjaväe- ja päästetehnika. Kaitseliidu esindajad mitte ainult ei tutvustanud külalistele mõningaid relvaliike, vaid andsid kõigile võimaluse oma täpsust proovile panna liikuvas lasketiirus. Mitte väiksema huviga vaatasid päästevarustust nii lapsed kui isad. Kontserdimajas ootas külalisi meelelahutus: meistriklassid, kontserdi- ja võistlusprogrammid, spordikatsed.

Samal ajal kui mõned maalisid pilte, tegid soengut, mängisid malet või vaatasid ringiliikmete osavõtul kontserti. Teised maalisid glasuuriga piparkooke, tegid perepilte, poseerisid või tegid “võlu” fotopeegli ees nägusid ning salvestasid videotervitusi. Ühes saalis said isad osavust demonstreerida, võttes osa lihtsatest võistlustest. Soojenduse teinud, suundusid julged laste saatel peasaali, kus ootasid ees võtmekatsed: iga ringi astunud issi pidi püsima ebastabiilsel ja liikuval pinnal, võideldes vastase vastu pehmete otstega vasaraga. Kuid võitlus sellega ei lõppenud: teises voorus pidid mehed näitama oma loovust ja riidekotist vajaliku valides looma omanäolise kuvandi. Ja kuna saatejuhid tegid kõik endast oleneva, et saadaolevad rõivad oleksid võimalikult mitmekesised ja säravad, ei saa moekunstnikele ette heita modellide individuaalsuse puudumist. Vähem lummav ei olnud ka tantsulahing, mille käigus tuli teha võimatut: kujutleda end tantsijana, kes suudab liikuda nii kuulsa Lambada kui ka Lindude tantsu järgi ning olema valmis tulema Ramsteini rühma. Viimane voor oli õhupallide täispuhumine ja seda piiratud aja jooksul.

Korraldajad ei jaganud osalejaid võitjateks ja kaotajateks, vaid autasustasid kõiki. Lisaks mälestusmedalile sai iga issi meepurgi.

Pühade kulminatsiooniks oli perekond Vaher tsirkuseetendus.

Pidulik üritus peeti ka Kohtla-Järvel, kuid päev varem – laupäeval Jõhvis, mis võimaldas soovijatel külastada ka Jõhvi kontserdikava. Traditsiooni kohaselt kuulutab Kohtla-Järve veidi enne novembri teist pühapäeva välja konkursi “Kohtla-Järve linna aasta isa” tiitlile ning tänavune aasta polnud erand, kuid tähistamine ise toimus uues vormis. Linnavõimud otsustasid ülesseatud kandidaadi ja tiitlikandja austamise tseremoonia ning kontserdikava korraldada mitte kultuurikeskuse seinte vahel, vaid jäähallis.

Pühade puhul ehitati jäähallile väike lava, paigaldati heli- ja valgustehnika. Tseremoonia avas oma esinemisega tantsurühm Viis Tähte. Lisaks tantsijatele sisustasid üritust Ice Way ja Diana iluuisuklubide noored õpilased.

Õnnitluskõned pidasid Kohtla-Järve linnpea Virve Linder ja linnavolikogu esimees Eduard Odinets.

Kohtla-Järve linnavolikogu sotsiaalkomisjoni otsusega omistati aunimetus “Kohtla-Järve linna aasta isa” paljulapselisele isale Urmo Tapnerile. Teine kandidaat tiitlile oli noor isa Mark Trelin. Mõlemad konkursil osalejad said lillekimbud ja tänukirjad. Tiitliomanikule kingiti mälestuseks klaasist kujuke ja isikustatud kinkekaart väärtusega 250 eurot.

Pärast tseremoonia lõppu asusid uisutajad taas jääle, rõõmustades jäähalli kogunenud linlasi veel mitme etteastega. Enne kui pealtvaatajad ise muusika saatel jääle keerlema läksid, esines mustkunstnik Dmitri Zorin, keda abistasid lapsed.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam