Jõhvi Hooldekeskus on viimastel nädalatel leidnud väga laialdast negatiivset kajastust Eesti meediaväljaannetes. Põhjuseks Corona haiguse levik. Mõistlik oleks siis kommenteerida seda ka hooldekodu poole pealt.

Haiguse levik sai alguse ühe töötaja puhkuse ajal osalenud välisreisist Soome, kus ta osalesühe grupiga kirikute ühisüritusest. Soomes said viiruse külge enamik selles üritusest osalenud inimesi Eestist, sealhulgas ka meie maja töötaja. Kuna töötaja oli puhkusel siis tema kontaktid jäid küll meie majas lühikeseks, kuid viirus pääses majja. Tegemist on väga salakavala viirusega ja paljudel juhtudel inimesed isegi ei oska arvata, et on positiivse viiruse kandjad.Testimiste tulemused on olnud kiiresti muutuvad. Kord näitavad positiivset siis nädala pärast negatiivset, kusjuures mõned inimesed isegi ei tunneta haigust. Sellepärast oleme hädas sellega kui objektiivsed need testid ikkagi on. Laborites tunnistatakse, et eksimused ei ole ka välistatud. See raskendab olukorda.

Hetkel on majas viis inimest kelle testi tulemused näitasid positiivset tulemust. Nende seisund on ilma palavikuta ja stabiilne. Mõned nendest väidavad, et on terved. Tegemist on ilmselt viiruse kandjatega. Töötajatest on kodusel ravil hetkel kaks hooldajat, kes esimesest päevast kahtlesid testi tulemustes, sest tunnevad ennast hästi ja pereliikmete testid osutusid negatiivseteks. Meie poolt tellitud testide tulemused aga näitasid korduvat positiivset tulemust, mis tähendab, et tegemist on samuti viiruse kandjatega, kes lihtsalt ei tunneta seda haigust. Kodusel ravil on veel üks töötaja, koristaja, kes on ilmsete haiguse sümptoomidega, aga juba paranemas. Tervenenud on ka viiruse sissetooja ja üks töötaja, kes töötas VÕS-i lepinguga ajutiselt meie majas hooldajana. Klientidest on negatiivsed testid saanud samuti mitu inimest, kes kirjutati haiglast tagasi. Terviseametiga käib tihe koostöö ja meile osutatakse vajaliku abi leviku takistamiseks. Regulaarselt käib koos valla kriisikomisjon, kes samuti abistab meid vajalike vahendite hankimise ja nõustamisega. Hooldekodus on kõik rahulik, mingit paanikat pole, inimesed suhtuvad olukorda mõistlikult. Haiged on isoleeritud eraldi korrusele ja eraldi tsooni, kus nad ei kontakteeru teiste klientidega.

Kuna majas on üle kümne kliendi vanuses üle üheksakümne aasta siis oleme kõrges riskigrupis ja mõnede inimeste elulõng ka katkeb. Ei tahaks kellegi suhtes pahasti mõelda, aga mõned inimesed, kes on manalateele läinud ei ole kindlasti Corona haiguse tulemusel elu kaotanud, vaid elu jooksul kogunenud kõrvalhaigused on selle põhipõhjuseks. Nii on ka praegu haiglas kaks klienti, kes on tegelikult rasked kliendid, kõigepealt vanuse tõttu ja teisalt sellepärast, et ühel on diagnoositud vähihaigus ning teisel on samuti tugevad kõrvalhaigused. Vaatamata kõigele töötab hooldekeskus rahulikus režiimis järgides vajalike ohutusnõudeid. Umbes nädalaste intervallidega korraldab Terviseamet majaelanike ja töötajatetestimist, et objektiivselt reageerida situatsioonile.

Hooldekeskus on tänulik meie piirkonna vastutavatele terviseametitöötajatele Marje Muusikusele ja Katrin Kesterile, kes tegelevad vahetult hooldekeskuse nõustamise ja abistamisega. Jõhvi Hooldekeskus tänab samuti Alutaguse hooldekodu direktorit Kristiina Etsi täiendavate kombinsoonide ja varustuse tarnimise eest meile. Teeme kõik meie poolt sõltuva, et haigusest võimalikult kiiremine lahti saada. Järgmisele nädalale on uuesti tellitud majaelanike ja töötajate testimine, see peaks näitama kas haigus hakkab raugema või positiivseid teste tuleb hoopiski juurde.

Tervist ja haigete paranemistkõigile soovides!

Arthur Seppern,
juhatuse liige

Reklaam