Detsembrikuu esimesel päeval oli ajalehetoimetuse külaliseks Riigikogu liige, Jõhvi Vallavolikogu liige, keskerakondlane Martin Repinski. Leheveergudele on raske üle kanda vestlus, mis kestis üle tunni aja. Sellest intervjuust toome välja, meie arvates, põnevamad küsimused-vastused.

– Meie vestlus toimub just sellel päeval, millal avalikustati selle aasta katuseraha. Vabariiklikus nimekirjas seisab uhkel kolmandal kohal, summaga 55 tuhat eurot, Jõhvi õigeusu kogudus. Olete selle rahaeralduse patroon. Kommenteerige summat ja toetuse vajadust.

– Tõesti iga Riigikogu saadik saab öelda oma sõna katuseraha eraldamisel. Eelmistel aastatel olid meie vaatenurgas väiksemad mittetulundusühingud, spordiseltsid ja lasteaiad. Pole saladus, et katuseraha on mingil määral riigikogulase meeldetuletus, et ta on olemas. Tavaliselt jaotatakse väiksemad summad võimalikult paljudele soovijatele. Samas saavad lasteaiad või spordiseltsid toetust muudest riigi- või KOV allikatest. Tänavu, aga lähtusime sellest, kus oleks katuseraha kõige vajalikum. Oli soov katuseraha eraldisega viia lõpuni projekt, mis oleks ühiskondlikult nähtav ja regionaalselt vajalik. Olin teadlik, et koguduse preester Andrei tegeleb juba mitu aastat pühapäevakooli käivitamisega. Olen isiklikult kristliku hariduse pooldaja. Kalkulatsioon näitas, et just 75-80 tuhat eurot on vaja pühapäevakooli projekti lõpetamiseks. Olen veendunud, et Jumalale oli vaja sellist otsust.

– Olime teadlikud, et viimasel volikogu istungil koalitsioon hääletab Teid volikogu esimehe kohale. Isegi mõned opositsioonisaadikud pidid toetama Teie kandidatuuri. Miks need kokkulepped muutusid?

– Ettepanek valida volikogu esimehe kohale Aleksei Naumkin tuli temalt endalt. Ta teatas nõusolekust astuda Keskerakonda. Minu arvates on siin isegi mitmeid plusse. Ei salga, et olin valmis volikogu esimehe ametisse astuma, juba kavandasin oma elukorraldust ja erinevate komisjonide koosolekute külastamist. Minu puhul oli tähis mõistlik tasakaal Riigikogu ja volikogu saadiku ülesannete vahel. See oleks väga suur töömaht, vabast ajast saaks siis ainult unistada. Mina oleks pidanud tegema volikogu esimehe tööd täiesti tasuta, kuna Riigikogu liige ei saa töötada kohalikus omavalitsuses palgalisel kohal. Tegelikult, Naumkini määramisega volikogu esimehe kohale, tugevdas Keskerakond oma positsioone Jõhvi vallas ja ka kogu Ida-Virumaa regioonis. Olen kindel, et Aleksei saab volikogu esimehe ülesannetega hakkama. Seoses Naumkiniga on veel ka puhas volikogu matemaatiline arvestus. Naumkin lahkus fraktsioonist „Meie kodu”, tema järgmised sammud oleksid mõjutanud koalitsiooni arvulist seisu. Huvitav on märkida, et peale Naumkini määramist volikogu esimehe kohale, minuga võtsid ühendust mitmed opositsioonisaadikud, teatasid, et tahtsid just mind toetada. Ma ei usu, et sellised sõnad olid siirad. Tegelikult on see poliitiline mäng. Tänaseks on Jõhvi vallavolikogus koalitsioon loodud, nüüd on vaja töötada nii, et kõik töös olevad projektid saaksid kiire lahenduse. Ma ei soovi uusi intriige või võimuvahetusi. Jään kindlalt volikogu liikmeks, tunnetan vajadust tegeleda nende riiklike rahaliste eralduste realiseerimisega. Projekte on meil käsil palju – kool, jalgpallihall, pargid ja palju muud.

– Volikogu on seadusandev organ, vallavalitsus teostab täitvat rolli. Milline on Teie arvate praeguse vallavalitsuse töövõimekus, operatiivsus ja kompetents? Olite ise ka vallavanem, see annab õiguse võrdluseks.

– Viimasel ajal viibin tihti erinevatel koosolekutel, kus vallavalitsuse töötajad informeerivad oma tegemistest. Paraku pean tunnistama, et nendel töökoosolekutel pean sõna otseses mõttes jagama operatiivseid ülesandeid. Minu arvates liigub vallavalitsuse projektitöö liiga kohmakalt ja vahest ka nähtavalt aeglaselt. Riiklike projektide juures on tähtaegadest kinni pidamine ülioluline, hilinemine taotluste esitamisel võib tasuda sellega, et vald kaotab suured summad. Kahjuks, nii on juba olnud. Toon ühe näite. Töökoosolekul, kus arutati jalgpallihalli projekti selgus, et on vaja korraldada kohtumine Jalgpalli Liidu esindajatega. Vallavalitsuse töötajad ei suutnud operatiivselt kohtumise aega kooskõlastada. Võtsin demonstratiivselt telefoni ja helistasin Jalgpalli Liidu presidendile. Kohtumise aeg ja koht oli paari minutiga paigas. Projektid peavad liikuma kiiresti, see oli ka minu kui vallavanema tööreegel.

– Kuidas selgitate saadikute väljaastumisi erakondadest või valimisliitudest. Kas erakonna tasemel on mingi kindel seisukoht või määrustik ülejooksikute karistamiseks?

– Saan aru, et vihje on suunatud Roman Grafile. Meil on olnud kohtumised ja arutelud. Loodame, et Roman Graf naaseb fraktsiooni ja liitub koalitsiooniga. See pole normaalne, kui ühe erakonna liikmed on volikogus eri leerides. Keskerakonnale see kuulsust juurde ei too. Sellise olukorra lahendamine on mulle ka isiklikult tähtis, olen ju Keskerakonna Jõhvi regiooni juht.

– Kas võime lugeda, et konflikt Repinski vs Kullamägi on lahendatud?

– Vastan sellel küsimusele lühidalt. Oleme situatsiooni avameelselt arutanud. Erakonnale on kodurahu tähtis. Meil erakonnas ei ole erinevaid vaateid Jõhvi arengust. Keskerakond peab tunnistama, et mitmes Virumaa omavalituses oleme võimu kaotanud. Siin on erakonnal vaja oma tegevus tõsiselt üle vaadata. Jõhvis on Keskerakonna positsioon tugev. Arvan, et see nn „konflikt” oli mingil määral provotseeritud opositsiooni poolt. Olete kindlasti kuulnud ütlust vitsa ja vitsakimbu kohta. Üksikut vitsa on lihtne murda, aga proovi murda kimp!? Oleme nüüd, juba unustatud situatsioonist, saanud õppetunni, sellist asja enam ei kordu.

–  Hinnake praeguse Jõhvi vallavolikogu koalitsiooni, mida ütlete oma partnerite kohta?

–  Olen kindel, et töötame kuni järgmiste kohalike valimisteni. Meil on palju ühist eelarve küsimustes,  oleme kokku leppinud Jõhvi valla prioriteetides. Meie ja koalitsiooni partnerite valimislubadused on sarnased, eks siis ühiselt peame tõestama, et oleme paremad. Inimesed ootavad meilt stabiilsust. Oleme sama meelt!

Jana Kuiv

Reklaam