Vastavalt Eesti Vabariigi Valitsuse korraldusele huvitegevus, noorsootöö ja muud vaba aja tegevused kultuuri-ja huvikeskustes ei toimunud kuni 17. jaanuarini. Alates 18. jaanuarist jätkus kultuuri-ja huvikeskuse töö piirangutega. Lubatud on huvitegevus ja noorsootöö siseruumides ainult individuaalselt või õues 10-liikmelistes gruppides (pluss juhendaja). Nädalaleht „Panorama” uudistas, kuidas töötavad kultuuri- ja huvikeskused Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Sillamäel uutes tingimustes.

Jõhvi Kultuuri- ja huvikeskuse juht Anne Uttendorf ütles, et individuaalgraafiku alusel saavad ringitööd korraldada eelkõige vokaalringid, osaliselt näite kollektiivid. Individuaalgraafikute alusel jätkasid tööd fotoring ja videostuudio. Pühapäeval, 24.jaanuaril said ammulaskjad, Meelis Pällo juhendamisel, teha talve harjutusi väljas. Kuna käesolevad piirangud kehtivad kuni 1. veebruarini, siis jaanuarikuu eest osamakset ei võeta.Tammiku Rahvamaja ja seltsimaja jäävad suletuks, kuna sündmuste korraldamine, kogunemised ning koolitused siseruumides ei ole lubatud. Linnagalerii on avatud vastavalt kehtestatud piirangutele. Anne Uttendorfi sõnul, kooride või tantsuansamblite proovid interneti vahendusel on täiesti ebaõnnestunud katse tegevuse jätkamiseks.

Sillamäe tantsuansambli „Suveniir” juht Natalja Rasskazova on väga kriitiline nn individuaal harjutuste suhtes. Tema arvates on selline individuaalne harjutamine mõistlik ainult siis, kui tegemist on mingi lisategevusega või soolnumbri ettevalmistamisega. Peale seda, kui anti luba taas alustada tantsuproovidega, koostati individuaalproovide graafik. Iga kollektiivi liige sai 30 minutit prooviaega. Tantsuõpetaja Natalja Rasskazova märgib, et selle ajaga ei jõua teha isegi vajalike soojendus- ja venitusharjutusi, rääkimata tantsusammude harjutamisest. Natalja Rasskazova katsetas individuaalproovidega interneti teel, siin tekkisid omakorda „huvitavad” seigad. Näiteks vene tantsudele omase kannalöögid vastu põrandat „võeti eriti soojalt vastu” all elavate naabrite poolt. Leida korteris kaks ruutmeetrit vaba tantsupinda on võimalik ainult elutoa keskel. Pika kasvuga noormehed peavad vaatama, et peaga ei lenda vastu laelampi. Natalja Rasskazova siiralt loodab, et nn individuaalproovide aeg ei kesta üle kahe nädala. Tantsukollektiiv peab harjutama ikka koos.

Rääkides Sillamäe tantsuansamblist „Suveniir” peab mainima ka seda, et tegemist on tasulise taidluskollektiiviga. Individuaalproovide ajal tuleb tasuda 50% määratud kuutasust. Kollektiivi liikmed ei pea sellist asja õigeks.

Teine Sillamäe tantsukollektiiv – koreograafiastuudio „Etüüd”, suutis aasta alguses osaleda rahvusvahelisel võistlusel „Winter Reval Fest online 2021”, seda küll videosalvestuse vahendusel. Võistluselt saadi I ja II astme laureaadi tiitel. Samuti pälvis kollektiivi juhendaja Lilia Hudjakova konkursi korraldajatelt ja žürii liikmetelt tänukirja professionaalsuse, loominguliste saavutuste, laureaatide kõrgetasemelise ettevalmistuse, koostöö ning isikliku panuse eest kultuuri ja kunsti arengusse. Koreograafiastuudio „Etüüd” juht Lilia Hudjakova pälvis ka 2020. aasta lõpus Eesti Kultuurkapitali tunnustuspreemia.

Sillamäe Kultuurikeskuse ja kohaliku muusikakooli juht Vladimir Võssotski ütles, et otsused ära jätta aastavahetuse üritused tulid väga raskelt. Sisuliselt, pandeemia röövis lastelt aasta ilusamad peod. Peale koolivaheaega, muusikakooli õpilased jätkasid harjutamist kodus ning suhtlesid õpetajatega interneti teel. Siin aga tekkis puht tehniline probleem, muusikateose või heliredeli hääl läbi arvutikõlari on täiesti erinev, mida kuulevad õpilane ja õpetaja klassis või saalis. Vladimir Võssotski arvates Sillamäe kultuurikeskuses on kõige raskemas olukorras, seoses üleminekuga individuaaltööle, on just taidlusringid. Juhendajad koostasid nädalakavad, tegevustes üritatakse säilitada eelnevat taset. Midagi uut õppida on väga raske. Tegelikult ringijuhendaja koormus individuaalsüsteemi puhul suureneb kordades, töötasu jääb aga endiseks, märgib Võssotski.

Rääkides Sillamäe muusikakoolist, koolijuht rõhutas, et pedagoogid peale naasmist kooliseinte vahele olid eriti rõõmsad. On täiesti selge, et meie kõik vajame eelkõige sotsiaalset suhtlemist.

Kohtla-Järve Kultuurikeskuse töötajad, rääkides kultuuri- ja huvitegevusest, esmalt märkisid, et kõige rohkem on kahju ära jäänud laste jõulu- ja näärietenduste pärast. Piirangute aeg ei võimaldanud korraldada Rakvere Teatri külalisetendust, ära jäi veel terve rida kontserte. Keskus elab praegu nö pidevas ootavas režiimis. Samas on aprilli ja mai kultuurikalendris mitmeid huvitavaid kontserte ja teatrietendusi. Juba neli korda on edasilükatud Venemaa artistide etendust „Akkompaniator”, nüüd on etenduse päevaks märgitud 8. mai. Aprillis oodatakse Kohtla-Järvele Venemaa estraaditähte Jelena Vorobei show-etendust. 30. mail on kavas tantsukollektiivi „Rütm” suur kontsert.

Praegu aga Kohtla-Järve Kultuurikeskuse kahes filiaalis – Loomekeskuses Vahtra ja Sompa klubis, taidluskollektiivid üritavad jätkata tegevust individuaalproovidega. Siin on võimalik tööd korraldada eelkõige tarbekunsti ringides ja vokaalstuudiotes.

Naabermaakonnas, Lääne-Virumaal, Aseri rahvamajas muusikaõpetaja Anatoli Zamahhov juhendab eakate inimeste kapelli ja tema abikaasa eakate inimeste tantsuringi. Anatoli Zamahhov märkis, et Lääne-Virumaal huvitegevuse piiranguid detsembris-jaanuaris ei olnud. Sellegipoolest kapelli ja tantsuringi liikmed loobusid proovidest. Eakate inimeste hirm saada viirushaigus oli sedavõrd suur, et proovid tuli mõneks ajaks katkestada.

Larissa Kaljurand

Reklaam