Lumeskulptuuride festival „Lumelinn 2021”, mida juba mitmendat talve jäjest korraldab Kohtla-Järve Kultuurikeskus, toimus sel korral nii väljas, kui ka internetis. Ka Jõhvi vald kasutas ära lumise sõbrapäeva, et kutsuda kokku lumelinna meistrid.

Tavaliselt muretsevad lumeskulptuuride festivalide korraldajad võimaliku sooja ilma pärast, nüüd olid takistuseks koroonapiirangud. „Jaanuaris algatasime lumeskulptuuride online konkursi. Võiskonnad said omal valikul meisterdada lumetaiese, see tuli pildistada ning fotode saatmise viimaseks kuupäevaks määrasime 8. veebruari. Nende tööde hindamine on veel ees”, ütles nädalalehele Panorama kultuuritöö korraldaja Marina Joutsi.

Pärast piirangute leevendamist taastas Kohtla-Järve Kultuurikeskus tavapärase töörütmi. Võeti vastu otsus, et lumeskulptuuride festival toimub ka nö tavapärases väliformaadis. Arvestades, seda, et festivali korraldamine toimus väga lühikese aja jooksul, pidid kultuuritöötajad operatiivselt levitama festivaliteadet ja lahendama kõik tehnilised küsimused. Õnneks registreerus piisav arv osalejaid, ka ilm oli igati soosiv.

6. veebruari hommikul alustasid Kultuurikeskuse platsil „lumeloominguga” 11 võistkonda. Muusika ja hea tuju saatel muutusid lumehunnikud muinasjutulisteks värvilisteks kujudeks. Siis asus tööle hindamistoimkond.

Autasustamistseremoonial said mälestusmeened kõik osalejad, kuigi tegemist oli ikkagi konkursiga. Kolmanda koha vääriliseks tunnistati kena talvise nimega võistkond „Lumememm”, teise koha auhinna sai võistkond „Entusiastid”. Esimesele kohale tuli Viru Keemia Grupi töötajate võistkond. Korraldajatel oli varuks ka auhind Grand Prix, mille pälvis Kohtla-Järve Kesklinna Põhikooli võistkond.

„Oleme väga rahul,  et lumeskulptuuride festival toimus välioludes. Hea, et oli piisavalt palju osalejaid. Lume loometööd saatis hea tuju ja naer. Kena oli suhelda ning nautida kuuma teed. Mis võiks olla veel parem sellisel lumisel laupäeval”, märkis Marina Joutsi.

Lumeskulptuuride festivali „Lumelinn 2021” lõpp-protokolli märgiti veel võistkond Jõhvi Urban Squard – parim arhitektuurilahendus; Lions Klubi – idee originaalsuse eest; Aktiivsed Oravad – hea meeskonnatöö eest; Viis Tähte – hea meeskonnatöö eest; Bondarenko pere – parim peretöö; VKG lapsed x 2 – miniskulpruur; Võtmeke – parim laste töö.

Vaatamata koroonapiirangute leevendamisele, on siseürituste korraldamine endiselt seotud terve rea eritingimuste täitmisega. Kultuuritöötajad on arvamusel, et praegu peaks suuremat rõhku  panema just väliüritustele. Näiteks 14. veebruaril korraldati Sompas samuti lumeskulptuuride festival, sellel korral oli üritus pühendatud sõbrapäevale.

14. veebruaril kerkis lumelinn ka Jõhvi promenaadi äärde. Siin oli üritus korraldatud Jõhvi Noortekeskuse ja Jõhvi Huvi-ja Kultuurikeskuse töötajate poolt. Osales 7 võistkonda. Jõhvi abivallavanem Evelyn Danilov intervjuus nädalalehele Panorama rõõmustas kena talvise ilma, hea tuju ning positiivse peomeeleolu üle. Danilov põhjendas korraldajate soovi mitte määrata auhinnalisi kohti. Meened said kõik osalejad, tiitlite määramist ei peetud oluliseks.Tähtis oli, et välja tuli palju inimesi ja lummelinna ehitusest võtsid osa lapsed, rõhutas abivallavanem.

Jõhvi Vallavolikogu aseesimees Tamara Põlevina juhtis tähelepanu koalitsiooni koostööle traditsioonilise talveürituse korraldamisel. Fraktsiooni „Meie Kodu” juhi Nikolai Ossipenko abiga said lumefestivalil osalejad soojendada end kuuma teega ja maiustada värskete kringlitega.

Ilja Telnov, Jana Kuiv
Foto Ilja Telnov

Reklaam