Vaatamata erinevatele piirangutele ei näita koroonaviirus taganemise märke. Püsib kõrge haigestumus, ridamisi suletakse sotsiaalasutusi ja koole. Vabariigi aastapäeva eelsel nädalavahetusel suleti Jõhvis Pillerkaare lasteaed ja Sotsiaalmaja. Nädalaleht Panorama palus selgitusi Jõhvi Lasteaedade juhilt Raili Oksalt, Sotsiaalmaja juhatajalt Andrei Luškinilt ja Jõhvi abivallavanemalt Evelyn Danilovilt.

Munitsipaalettevõte Jõhvi Lasteaiad kureerib kolme lasteaeda – Kalevipoja, Pillerkaare ja Sipsiku maja. Koroonaviiruse esimese laine ajal olid Kalevipoja ja Sipsiku majas üksikud haigestumise juhtumid, suuremat haiguskollet ei tekkinud. Koolieelsed asutused said tööd jätkata tavapärases rütmis.

Vabariigi aastapäeva eelsel nädalavahetusel tuli ärev teade Pillerkaare majast. Jõhvi Lasteaedade direktor Raili Oks selgitas olukorda: „Kokku on Pillerkaare majas 35 töötajat. Testimine tuvastas koroonahaigestumise viiel töötajal. Peale selle tuvastati haigus veel ühel lapsel”.

Terviseameti soovitusel suleti lasteaed 20.veebruaril ja jääb suletuks 1.märtsini. Kõik 110 last peavad jääma koju. Raili Oks märgib, et karantiiniaeg langeb koolivaheajale. Väikesed lapsed saavad olla kodus koos oma vanemate vendade-õdedega. Samas  ei teata, millal täpselt lubatakse koolilapsed taas kontaktõppele.

22. veebruaril teostati Pillerkaare majas ruumide desinfitseerimine, tuulutamine ja pindade pesemine. Maja jääb täielikult suletuks kuni karantiini lõpuni. Lasteaia avamise täpse tähtaja määrab Terviseamet. Praegu kõik toimingud, mis on seotud lasteaiaga Pillekaar, teostatakse kooskõlas Terviseameti ja Jõhvi vallavalitsusega.

Raili Oks ütles, et arutusel oli võimalus osa Pillerkaare lapsi ajutiselt paigutada Sipsiku või Kalevipoja lasteaedadesse. Selline variant aga on välistatud, peab tegema kõik, et viirus ei leviks edasi.

Teine ärev viiruseteade tuli Jõhvi Sotsiaalmajast, kus elab ligi 60 inimest. 23. veebruaril oli juba teada, et Covid-19 tuvastati 21 kliendil. Vastavalt Terviseameti ja Jõhvi vallalalitsuse otsusele tegutseb sotsiaalmaja karantiini tingimustes. Siin on olukord keerulisem, kui suletud lasteaias Pillekaar, märkis sotsiaalmaja jubataja Andrei Luškin. Pole saladus, et sotsiaalmaja klientideks on väga keerulise saatuse ja käitumistavadega inimesed. Fikseeritud on juba karantiinireeglite rikkumise katseid. Nagu öeldakse, kui ei pääse uksest, proovime siis aknast välja saada. Sotsiaalmaja tegutseb praegu vastavalt Terviseameti, Jõhvi vallavalitsuse ja ka politsei juhistele. Jõhvi vallavalitsus kavatseb sotsiaalmajas karantiinireeglite tagamiseks palgata turvafirma, kuigi antud juhul on turvateenuse osutamine seotud terve rea eritingimustega. Karantiin kehtib sotsiaalmajas alates 22. veebruarist, esialgu on karantiini pikkus 10 päeva.

Andrei Lukšin märkis, et vallavalitsus on operatiivselt lahendanud klientide toitlustamise probleemid, tagatud on soe toit ja toidupakid.

Jõhvi abivallavanem Evelyn Danilov rääkides olukorrast sotsiaalmajas märkis, et üheks probleemiks on klientide võimalik ravi. Majas ei ole piisavas koguses kraadiklaase, sotsiaalmaja ei tohi jagada ravimeid. Veel mainis Danilov vajadust kiiremas korras soetada sotsiaalmaja töötajatele eririietus.

Jõhvi vallavalitsuses toimus 22. veebruaril kriisikomisjoni istung, kus osalesid Terviseameti ning Jõhvi lasteaedade ja Jõhvi Sotsiaalmaja esindajad.

Vaatamata viiruse kiirele levikule Jõhvis, toimub ka aktiivne vaktsineerimine. Esimesed vaktsiinidoosid said kahe põhikooli töötajad. Evelyn Danilovi teate kohaselt soovisid eesti põhikoolis end vaktsineerida ligi pooled töötajad, vene koolis on see näitaja 40%.

Jõhvi Hooldekeskuse juht Arthur Seppern ütles, et 85% keskuse töötajatest ja klientidest said 23. veebruariks esimese vaktsiinidoosi.

Jana Kuiv

Reklaam