Selles lehenumbris on naistepäeva puhul avaldatud pikem intervjuu Nikolai Ossipenkoga. See on ka igati loogiline, leht ilmub just 8. märtsil. Nädelalehe Panorama toimetus otsustas avaldada lisaks veel ühe samateemalise intervjuu. Sel korral toome lugejateni naise seisukohad 8. märtsi tähistamisest. Meie vestluskaaslane on Jõhvi abivallavanem Evelyn Danilov.

– Esmalt õnniteme teid saabuva naistepäeva puhul (intervjuu salvestati 3. märtsil). Tuletage palun meelde seda aega, millal saite aru, et on selline eriline päev – 8 märts?’

– Eks see oli juba kooliajal. Õppisin Kiviõli I Keskkoolis ja meie klassi poisid kinkisid naistepäevaks lilli. Minul on tunne, et olen kogu oma elu teadnud, et naistepäev on meie kalendris olemas. Ma ei mäleta aega, millal oleks räägitud naistepäeva mittetähistamisest.

– Milline on teie jaoks ideaalne naistepäev?

– Juba 7. aastat järjest tähistan naistepäeva oma väga lähedaste sõbrannade seltskonnas. Need „naistekad” toimuvad alati mingis huvitavas kohas, mõnes hubases restoranis või kohvikus. Meie nimetame neid kohtumisi – „meie aeg”. Naistel on alati millest rääkida. Kahjuks sellel aastal oleme sunnitud oma naistepäeva tähistamise tava muutma, millest on väga kahju. Sama kahju nagu kõikidest nendest pulmakutsetest, mida oleme abikaasaga saanud. Meie tuttavad on sunnitud perekondlikud sündmused edasi lükkama. Kahju, et paljud huvitavad kultuuri- või spordiüritused jäävad ära.

– Kas naistepäeval ainult naudite õnnitlusi või jagate ka ise õnnesõnumeid?

– Esmalt õnnitlen oma lähedasi – ema ja ämma. See on esimene ja vaieldamatu prioriteet. Mul on palju sõpru, inimesi kellest hoolin. Olles kaasaegne sotsiaalmeedia kasutaja, edastan naistepäevaõnnitlusi sotsiaalmeedia vahendusel. Kena on lugeda ka neid õnnitlusi, mis jõuavad minu arvutisse või telefoni ekraanile. Naistepäevaõnnitlused pole sugugi ainult meeste asi.

– Milliseid tähtpäevi peale naistepäeva teie peres tähistatakse?

– Õnneks on  meie kalender selline, et saame aasta jooksul õnnitlusi ja tervitussõnumeid mitmel korral jagada. Ma ei tea ühtegi perekonda oma tutvusringis, kus ei oleks tähistatud jõulupühi. Alati leiame abikaasaga looduslikult ilusa koha, kus jaanikut nautida. Pulma-aastapäev ei jää samuti tähistamata. Nende rõõmupäevade juures on ka mitmeid mälestuspäevi, mil meie hinges on mõtted lähedastest inimestest, kes on läinud taevariiki. Mälestuste hoidmine südames on väga oluline.

– Naistepäeva, aga ka teisi pidulikke sündmusi, kaunistavad lilled. Milline on teie suhtumine lilledesse?

– Viimastel aastatel hakkasin hindama neid lilli, mida saab aiamaal mulda panna ja siis seda lilleilu nautida. Üks kena potiroos toob rõõmu rohkem, kui mingi muu lõikelill. Aga nii pole alati olnud. Kunagi ei lähe meelest pulmapäev ja need tuhanded valged roosid, mis seda päeva ilmestasid. Tuntud laul valgetest roosidest on saatnud mind lausa lapsepõlvest.

– Sellel aastal langeb 8. märts esmaspäevale, mis on teie ameti juures tööpäev. Töötate vallamajas koos meeste ja naistega. Kas soovite avaldada oma suhtumist nais- ja meeskolleegidesse?

– Ega siin mingit saladust ei ole. Asi pole sugugi selles, kes on sinu kolleeg? Tähtsad on isikuomadused, tööalased oskused ja omavaheline suhtlemine. Kuid pean ka naisi eraldi kiitma, aegajalt aitab naist töö juures parajalt kaalutletud kavalus.

– Aga ikkagi, kas võite väita, et on olemas ainult meeste ametid ja sellised ametid, mis sobivad naistele palju paremini?

– Elu on sellised valikud juba teinud. Nagu näeme, pole siin midagi staatilist. Mehed võtavad üle mitmed ametid, mida oleme varem seostanud ainult naistega. Sama teevad ka naised. Arvan, et mul on vedanud eriala ja hilisemate töökohtade valikuga. Tööalased põhiteadmised ja oskused sain juuraõpingutest. Siis otsustasin, et laias õigusteaduse valdkonnas valin perekonnaõiguse. Huvitav oli tegeleda varasuhetega, kindlasti tuli naise roll selles õigusvaldkonnas kasuks.

– Meie lugejad saavad 8. märsil palju õnnitlusi. Selles õnnesoovide külluses pole ükski õnnitlus üleliigne. Mis on teil, proua Evelyn Danilov, südamel sellel kevadisel naistepäeval, aastal 2021?

– Tänan võimaluse eest jagada oma naistepäeva mõtteid. Esmalt soovin kõikidele lehelugejatele ja Jõhvi valla inimestele tervist. Seda on praegu vaja nii naistele kui ka meestele. Naistele soovin, et nende pidupäeva kaunistaksid kevadlilled ja sõprade ning lähedaste naeratused. Lehetoimetus palus mul leida oma pildiarhiivist mõne sellise, kus ma ei oleks töölaua taga. Jagan teiega ühte fotot, mis mulle on väga kallis. Sümboolselt ulatan täna need valged roosid teile, head naised!

Vesteles Jana Kuiv

Reklaam