2. aprillil seiskus igaveseks Jõhvi aukodaniku, kultuurielu korraldaja ja ühiskondliku liikumise eestvedaja Eugen Vaheri süda.

Eugen Vaheri ärasaatmine toimus Jõhvi Tavandimajas kitsas pereringis laupäeval, 10 aprillil. Urni muldasängitamine leiab aset selle aasta suvel.

64 aastat tagasi Rakvere arve- ja plaaninduse tehnikumi haridusega, Ambla põllumajanduskooli pedagoog Eugen Vaher võttis vastu kutse kolida Jõhvi, et alustada tööd vastvalminud kultuurimajas. Sellest ajast on ta olnud lahutamatult seotud kohaliku kultuurieluga.

Eugen Vaheri nimega on seotud harrastusteatri Mask, ansamblite Vanad Viisid, Elulõng,

Omad Poisid, Värten, ühingu Kudum tegevus. Mitmeid aastaid oli Eugen Vaher kohaliku Tavandi Nõukogu esimees. Maakondliku kultuuriasutuse juhina vastutas ta laulu- ja tantsupidude ettevalmistuse eest, oli maakondlik kuraator. 1998. aastal ilmus Eugen Vaheri sulest raamat „Jõhvi kultuuriradadel”. Viimastel aastatel oli Eugen Vaheri tegevus seotud Jõhvi Pensionäride Ühingu ja Ida-Virumaa Pensionäride Ühingu tegevusega. Mitmeid aastaid kuulus ta Jõhvi volikogu kooseisu, 2009. aastal omistati Eugen Vaherile Jõhvi aukodaniku nimetus.

Läbi kogu elu kandis Eugen Vaher endas armastust teatri vastu. Teatripisiku suutis ta üle anda ka oma pojale, kes juba lapsena osales isa lavastustes. Hiljam lõpetas poeg Margus lavakunstikateedri ja on aastaid olnud seotud Viljandi Ugalaga.

Viimastel aastatel Iisakus elanud Virumaa kultuurijuht on tihti omastele ütelnud: „Olen elust väsinud!”. Tuhandeid inimesi südamliku sõnaga viimsele teele saatnud Eugen Vaher on nüüd ära teeninud meie hüvastijätuhüüde.

Su süda põles palava leegiga. Ühel hetkel põletas see leek südame läbi. Aga selles põlemises oli hoogu, oli rõõmu ja midagi, mida sellele teele, kus nüüd üksinda tuleb kõndida, kaasa võtta. Head teed!

Panorama

Reklaam