Emadepäev on maikuu tähtsaim püha. Emadepäev ei saa mitte kedagi ükskõikseks jätta, on ju meie kõikide elu saanud alguse emast. Nädalaleht Panorama palus Nikolai Ossipenkol jagada oma mõtteid seoses pidupäevaga, vestlus toimus mõni päev enne emadepäeva –  maikuu teist pühapäeva.

Kohaliku poliitiku jaoks on emadepäev kalendriaasta tähtsaim ja emotsionaalseim päev. Sellel aastal sattusid ülestõusmispüha ja emadepäev lausa ühele nädalale. Nikolai Ossipenko on mitmes interjuus väljendanud oma tundeid ema vastu. Vaatamata sellele, et ema on ammu lahkunud on poja südames endiselt armastus ja igatsus.

Peame olema tänulikud, et meie kalendris on selline tähtpäev. Nikolai Ossipenko kutsub üles ema austama, mitte keegi ei tohi unustada oma ema. Kasutades juhust õnnitleb Ossipenko igat ema, keda ta tunneb, kes töötab tema ettevõtetes.

Meie vestluses kõlas ka mõte nendest emadest, kes ei suuda täita oma emakohustusi. Teame juhtumeid, kus emad jätavad oma lapse lastekodu hoolde või alkoprobleemide tõttu ei tegele lapse kasvatamisega. Nikolai Ossipenko ei võta siin endale kohtuniku rolli. Elus on erinevaid situatsioone, mitmeid isiklikke üleelamisi, mis võivad takistada emakohustuste täitmist. Jäägu halva ema teod tema südametunnistusele, teeb Ossipenko  järelduse.

Ossipenko ei poolda tänapäeva suhtumist peremudelisse, kus peres on lapsevanem nr 1 ja lapsevanem nr 2. Uskliku inimesena sellised elulaadi moonutused ei ole talle vastuvõetavad. Lapsel peab olema ema ja isa – arvab ta.

Elureaalsus toob meieni ka üksinda last kavatava ema mured ja rõõmud. Ka siin on erinevaid põhjusi, miks nii on juhtunud. Need emad väärivad suuremat tänu ja toetust. Last üksinda kasvatav ema on väga tugev inimene, rõhutab Ossipenko. Sotsiaalvaldkonnas peab üksikema olema igati toetatud. Fraktsioon Meie Kodu on oma programmilistes teesides seda korduvalt rõhutanud.

Emadepäeval on põhjust rääkida veel ühest suurest emotsionaalsest murest. Paljud emad ja vanaemad on oma laste ja lasteaste poolt unustatud.  See kõlab täiesti absurdsena, et laps unustab oma vanemad ära. Ei helista ega külasta. „Ma ei kujuta ette olukorda, kus laps on unustanud oma ema. Kiire elutempo või elukoha kaugus ei saa olla siin mingiks õigustuseks ”, ütles Nikolai Ossipenko.

Fraktsioon Meie Kodu esitas Jõhvi vallavalitsusele avalduse, kus palus anda aasta ema tiitel Reet Kaldurile. Reet Kaldur on nelja lapse ema, ta on aastate jooksul aktiivselt tegutsenud raamatukogus ja muuseumis. Nikolai Ossipenko on rõõmus, et fraktsiooni Meie Kodu ettepanek leidis positiivse lahenduse.

Ajaleht Panorama ühineb õnnitlustega Jõhvi valla aasta emale proua Kaldurile.

Vestluse lõpetuseks ütleb Nikolai Ossipenko, et ei kujuta ette olukorda, kus aasta jooksul ei sünniks ühtegi last. Meie maailm eksisteerib ainult tänu emadele, kelle suurim missioon ongi olla ema.

Jana Kuiv

Reklaam