Selleks päevaks kui nädalaleht Panorama lugejateni jõuab, on emadepäev juba möödas. Kuid me kõik teame, et see teema on igavene ja alati aktuaalne ning tähtis. Emaduse tähtsusest tuleb rääkida mitte ainult emadepäeval. Jõhvi Vene Põhikooli juht Irina Šulgina on ema oma täiskasvanud pojale, aga ka „kooliema” oma kolleegidele ja õpilastele. Irina Šulgina tutvustab emadepäeva ettevõtmisi koolis ja räägib oma tunnetest, mis on südames mõeldes oma emale.

Jõhvi Vene Põhikoolis tähistati emadepäeva vaatamata piirangutele. Kuigi koolis on praegu ainult 1.-3. klassi ja 9. klassi õpilased leidis kool uudseid võimalusi kaasamaks emadepäeva üritustele ka neid õpilasi, kes on endiselt koduõppel. Emadepäeva motoks valis kool kenad luuleread, kus kirjas: „Kõige hellem sõna maailmas on väga lühike, kuid väga tähtis – ema”.

Irina Šulgina meenutab aega, kui koolis tähistati emadepäeva kontsertidega, saalis olid õpilaste emad-vanaemad. Nüüd peame õppima käituma teisiti, kusjuures ei ole mõeldav seda päeva jätta tähistamata.

Kooli tulnud 1. ja 2. klassi õpilased said osa võtta joonistus- ja meenete konkursist „Soovide kimp”. 3. ja 4. klasside õpilastel oli võimalik osaleda loomingulisel konkursil „Postkaart kõige kallimale”.Peale selle said kõik õpilased kaasa lüüa emadepäevale pühendatud fotokonkursil. Korraldajad palusid saata fotosid järgmistel teemadel: „Selfi  emaga”, „Mina ja ema oleme sarnased”, „Kolm põlvkonda” ning „Ema elukutse”. Fotokonkursi võitjad selguvad hääletuse tulemusel Facebookis ja Stuudiumis.

Koolijuht Irina Šulgina on kindlal arvamusel, et juba koolis on vaja anda tüdrukutele ja neidudele vastavaid teadmisi ja oskusi, mida nad saavad kasutada olles ise pereinimesed ja emad. Jõhvi Vene Põhikoolis saavad tüdrukud tööõpetuse tundides õppida kasutama õmblusmasinaid, pesumasinat, nõudepesumasinat ja muud kodutehnikat. Suur osa on tüdrukute suunamisel kooli medõel, tema kanda on loengute ja vestluste läbiviimine.

Irina Šulgina märgib veel, et koolis on õpetajaid, kes on mitmekordsed emad, on kolleege, kelle peres kasvab kaks, kolm, neli ja isegi viis last. Koolijuhil tuleb samuti olla mitmekordne ema – oma õpilastele, lastevanematele ja kolleegidele. Tähtis on luua keskkond, mis oleks soe ja hooliv, märgib „kooliema” Šulgina.

Vestluse Irina Šulginaga lõpetasime isiklikul lainel. Tema emarõõmuks on 29-aastane poeg, kes professionaalsel tasemel tegutseb tõlkemaastikul inglise-vene-inglise suunal. Ema Irina jagab emadepäeva tundeid oma emaga – kogukonnas tuntud ja austatud pedagoogi Inna Plotnikovaga. Nende peres on kombeks tähistada emadepäeva südamliku kohtumisega, siis tuleb Tallinnast emale külla ka Irina õde.

Emadus – see on kõige kõrgemalt antud missioon. Lapse sünd on alati imeline ja lapsekasvatamine teeb ainult rõõmu. Irina Šulgina toob esile huvitava tähelepaneku, mis on igati sobilik emadepäeval. Täiskasvanuks sirguv tüdruk püüab olla emasarnane nii välimuselt, kõnes ja hoiakutes. See ongi emaduse järjepidevus, ütleb tütar, ema ja „kooliema” Irina Šulgina.

Jana Kuiv

Reklaam