Kahula külas tegutsev MTÜ Suurekivi Ajaloo ja Kultuuri Tuba on nüüd suure tantsuplatsi-esinemislava võrra rikkam. Esimest korda saab tantsuplatsil jalga keerutada 22. juunil, mil tähistatakse Kahula küla esmamainimise 780. aastapäeva.

Kahula Suurekivi talumaade perenaine Heljo Moones on ka MTÜ Suurekivi Ajaloo ja Kultuuri Tuba juhatuse liige. Juba ühingu nimetusest on selge, et tegemist on ühise sooviga jäädvustada kohalikku ajalugu ja pakkuda Kahula rahvale ning Kahula sõpradele kultuurilist meelelahutust. Vaatamata pandeemia piirangutele suudeti 2019. ja 2020. aasta suvel korraldada menukaid ajaloolise taustaga ja samas meelelahutuslikke simmaneid. Just siis tekkis idee ehitada avarale roheplatsile tantsupõrand, mida saaks ka esinejatele lavakas kasutada.

smart

Konkreetsete tegudeni jõuti selle aasta juunikuu esimestel päevadel. Ühingu juhatuse liige Heljo Moones märgib, et veel varakevadel koostati ehituslik kalkulatsioon, alustati läbirääkimisi ehitajate meeskonna ja vajalike materjalide müüjatega.

Terrassilaudadest tantsuplatsi aluseks kulus 16 tonni killustikku, siis veel 5 tonni puistekillustikku. Isegi kruvide täpne arv on teada. Tuli arvestada loodusliku kallakuga ja vihmavee võimaliku äravooluga.

Nüüd teab Heljo koos teiste ühingu liikmetega, mida tähendab pinnase koorimine ja prusside immutamine.

Heljo Moones naljatab, järgmisena võib ettevõtta suurema laululava ehituse, ehituslikud algteadmised on olemas. Siin peab kindlasti mainima, et taluperenaine on andnud MTÜle tasuta kasutamiseks ligi 0,8 ha suuruse roheplatsi. Aga teisiti ei oleks saanud ka toimida, samal platsil asub kultusekivi, mis on andnud talule oma nime. Kultusekivi on ka muinsuskaitseobjekt.

60 ruutmeetri suurust tantsuplatsi saab testida juba 22. juunil. Siis tähistatakse Kahulas koduküla esmamainimise 780. aastapäeva. Traditsiooniliselt süüdatakse kultusekivi ees küünlad, tehakse ülevaade küla ajaloost ja taas ühiselt mõeldakse, mida võiks ja peaks Suurekivi ajaloo ja kultuuri tuba veel tegema.

smart

Enne kui Heljo Moones asus lehitsema ühingu töökalendrit, kus kirjas selle aasta plaanid, palus ta nädalalehe Panorama kaudu tänada kõiki, kes olid uue tantsuplatsi ehitamise juures nõu ja jõuga. Erilised tänusõnad on suunatud JHL Ehituse OÜ töömeeste brigaadile, OÜ Zalband killustiku vedajatele ning Grest Cargo OÜ kopameistritele.

Veel annab Heljo Moones edasi tänusõnad KOP programmi projektitaotluste hindajatele. Ühing esitas eelmise aasta KOP sügisvoorus taotluse, et saada rahalist abi välilaudade-pinkide komplektide soetamiseks. Sest, kui juba on kena roheplats lõkkeasemega, on uus tantsupõrand, siis peavad ka lauad-pingid olema! MTÜ palve rahuldati ja nüüd on 10 komplekti laudu ja pinke samuti oma esimest kasutamist ootamas.

Juulis kavatseb Suurekivi MTÜ rahvas külastada Haljala valla sõprusküla, mis kannab uhket nime – Auküla. Auküla esindus oli Kahulas külas eelmisel sügisel toimunud ajaloo infopäeval, vastukülastus jäi venima pandeemia piirangute tõttu.

Augustis on aga Kahulasse oodata vanavara uudistajaid. Kavandatakse vanavara laadapäeva.

Oktoobris saavad Kahulas kokku kohalikud ajaloohuvilised, eelmise aasta ajalool infopäev jätkub uute avastustega. Ettevalmistamisel on ettekanded Kahula ja Jõhvi ajaloost alates aastast 1949.

Väike aga toimekas  külaajaloost hooliv ühing tegutseb kindla reegli järgi – astu tasa ja targu!

Jana Kuiv 

Reklaam