Lähenevad kohalikud valimised asetavad  üha sagedamini poliitikute ja valijate ette küsimuse – kuidas eristada odavat populisti teovõimelisest volikogu liikmest. Kõige hullem on aga see, et populist kasutab oma udujuttudes „õigeid” sõnu. Tänapäeval võetakse appi video ja sotsiaalmeedia. Reegliks on saanud infomüra tekitamine ja enda ehtimine võõraste sulgedega.

Selleks, et nädalalehe Panorama arvamuslugu ei oleks liiga poliittehnoloogiline ja teoreetiline, pakume lugejatele võimalust arutleda mõne konkreetse Jõhvi juhtumi üle. Meie arutelu „kandelaseks” on praegu veel Jõhvi vallavolikogu liige Aleksandr Romanovitš. Pole vaja märkida, mis fraktsiooni ta kuulub, praegu on vallavolikogus igaüks vaid iseenda esindaja. Kõike, mida tehakse või välja öeldakse on suunatud ainult ühele eesmärgile – soovile kindlustada endale koht tulevases volikogus.

Aleksandr Romanovitši nimi kohalikus poliitikas aktiviseerus kohe pärast ebaseaduslikku võimupööret selle aasta juunis. Kohe võeti ette Vene põhikooli direktor Irina Šulgina. „Haridusspetsialist” Romanovitši arvates ei sobi tunnustatud koolijuht oma ametikohale. Pole saladus, et Jõhvi kenaks tavaks on saanud ametikohtade jagamine vastavalt erakondlikule kuuluvusele. Oled „omas pundis” saad töötada, oled teises leeris või soovid olla üldse apoliitiline, siis otsi uus töökoht. Just Jõhvi vene põhikooli suur sõber Aleksandr Romanovitš algatas sõja Šulgina vastu. Tegelikult on see sõda sadade kooliõpilaste, lapsevanemate ja pedagoogide vastu. Pole saladus, et sahinad vene kooli liitmisest eesti kooliga (loe Jõhvi vene kooli likvideerimine!) on Jõhvis ammune teema. Miks siis Romanovitš häälestab end kohaliku vene kogukonna vastu? Pole vaja seda temalt isegi küsida, kindlasti on ta kindel, et leiab toetust sõpradelt, kes on samuti vene kooli sulgemise poolt.

Romanovitsi oponent Jõhvi vallavolikogus Nikolai Ossipenko, kes hiljuti taastas oma saadiku volitused, kinnitas nädalalehele Panorama, et fraktsiooni Meie Kodu järgmiseks sammuks on valla ebaseaduslikule võimule umbusalduse avaldamine. Üheks põhjuseks on just Vene Põhikooliga seonduv. Teiseks põhjuseks on aga Rahandusministeeriumi hinnang Aleksei Naumkini tagandamisele volikogu esimehe kohalt. Meie loo „kanglane” Aleksandr Romanovitš oli üks nendest, kes osales ebaseadusliku volikogu istungil, „kinnitas” uue volikogu esimehe ja uue vallavanema.

Aga nüüd taas populismist. Sotsiaalmeediast leiame videolõigud „Eriline vaade Jõhvi valla tööle”, mille on sinna postitanud Romanovitš ja tema sõber ja mõttekaaslane  Roman Graf. Vaatajatele näidatakse Jõhvi probleemseid kohti ja väidetakse, et vallavalitsus ei liiguta probleemide lahendmiseks lillegi. Üks videolõik näitab meile mänguplatsi tenniselauaga, kus puuduvad prügikast ja istepink. Teine videolõik tuletab meelde, et Jõhvis oli mõni aasta tagasi avatud discgolfipark. Park on rohtu kasvanud ja seda ei kasuta keegi. Ekraanilt väidavad Romanovitš ja Graf soravas vene keeles, et volikogu liikmena on nende kannatuse mõõt täis. Roman Graft on ka valla spordikomisjoni esimees, seega küsimus ka talle – kas siis spordikomisjon sai alles nüüd teada, et discgolfiparki pole mitme aasta jooksul kasutatud. Ekraanikangelased lubavad endale intrigeeriva küsimuse – miks meie, olles uues koalitsioonis, kritiseerime võimul olevaid vallajuhte? Ise küsin – ise vastan! Meie hoolitseme teie eest, kallis valla rahvas! Ühes videopostituses näeme, et discgolfi rajad on räämas ja siis juba järgmises lõigus saame teada, et pärast Romanovitš-Graf tandemi pöördumist vallavalitsuse poole, niideti paarsada meetrit rada ja sinna see asi jäigi. Peale selliste videopostituste peab vaataja aru saama, et vallavalitsus ei tee mitte midagi. Ainuke õiguse jalule seadja on Aleksandr Romanovitš. Vabandage, aga kas pole just volikogu liige Romanovitš see, kes kinnitas ametisse praeguse vallavalitsuse. Populismis pole see enam oluline, tähtis on end näidata õiguseotsija ja julge kriitikuna.

Kuna valimisteni on jäänud paar kuud, siis võime esitada küsimuse – kus oli rahvasaadik Romanovitš kõik need neli saadikuaastat? Miks ta ei esitanud vallavalitsusele arupärimisi, miks ei küsinud varem mänguväljakute olukorra kohta. Miks ta ei kasutanud talle kui rahvasaadikule seadusega antud õigusi ja volitusi? Ja nüüd, kui on uute valimisteni jäänud kaks kuud, näeme sotsiaalmeedias muretsevaid saadikuid. On ju täiesti selge, et kaks kuud enne valimisi ei torma  keegi vallamajast videolõikudes näidatud puudusi kõrvaldama. Selleks ei ole aega. Miks? Vastuse annab Romanovitš ise, ühes videolõigus – praegu, kus kõik ainult poseerivad oma valijate ees ja ehivad ennast võõraste sulgedega. See on ka ainus väide, milles Romanovitši populismiga võib nõustuda.

Nüüd aga on mõistlik tuletada meelde head vanasõna – enda silmas palki ei näe, teise silmas pindu küll.

Äriregistri andmetel on Aleksandr Romanovitš valitud Jõhvi korteriühistu Kivi 10 juhatuse liikmeks. Ühistule kuuluv maa-ala on räämas, seda Romanovitš ei näe ja ei tunnista seda. Selleks tal aega ja viitsimist ei ole. Loomulikult, kulub aeg populistlike videolõikude salvestamiseks.

Sellised nn “rahvasaadikud”, kes ei tea, mis vallas toimub ja kes nelja aasta jooksul ei ole esitanud ühtegi arupärimist ning kes kordagi varem ei ole leidnud võimalust oma saadikuõiguste kasutamiseks juhtimaks tähelepanu probleemidele, muutuvad vahetult enne uusi valimisi populistideks.

Lubame toimetuse poolt Aleksandr Romanovitšile üks soovitus – kasutage neid kahte kuud enne valimisi eesti keele omandamiseks. Ehk siis kunagi hiljem on sellest abi valla dokumentatsiooni või kohaliku omavalitsuse tegevust  korraldavate seadustega tutvumisel.

Aleksandr Romanovitš ja Roman Graf lubavad järgmises kritiseerivas videos näidata meile, kuidas nad hoolitsevad Jõhvi jaamahoone eest. Arvestades Romanovitši rünnakut Jõhvi vene põhikooli juhi vastu, oleks loogiline salvestada videolõik kooli ees ja avalikult teatada valla venekeelsetele inimestele – paneme selle kooli kinni! Seda julgust jääb väheseks, populism ja julgus ei sobi kokku. Populisti koht ongi prügimägedel või räämas pargis.

Jana Kuiv

Reklaam