Kahtlemata läheb 3. september 2022 Kohtla-Järve Ahtme linnaosa ajalukku kui päev mil avati uus rekonstrueeritud Keskväljak, mis asendab inetut autoparklat keset Ahtme linnaosa.

Ja suur pidustuspolnud korraldatudmitte juhuslikult, vaid seoti veel ühe tähtsa traditsiooniks kujunenud sündmusega ehk Ahtme linnaosa päevaga, mida tavapäraselt tähistati pisut hiljem, kuid seekord oli põhjus igati õigustatud, sest valmis uhiuus ja uhke Keskväljak.

-Täna on eriline päev ja eriliselt suur rõõm, ütles Panoramale Kohtla-Järve Linnavolikogu esimees Tiit Lillemets.

-Idee Ahtme keskväljaku rekonstrueerimiseks tekkis veel 2015.aastal, kui ma töötasin Ahtme ja Oru linnaosade vanemana Kohtla-Järve Linnavalitsuses. Nii et, täna onüks kauaoodatud unistuste projekt saanud reaalsuseks.

-Abilinnapea Vitali Borodini sõnuloli selle pikaajalise projekti juureskõige raskem vältida ehitus tööde käigus maksimaalselt negatiivset mõju Ahtme linnaosa elanikele.

Suurejooneline Ahtme rekonstrueerimisprojekt hõlmas ja ühendas  kolme objekti: keskväljakut, jalgratta-ja kõnniteid 6 km ulatuses ja  üheksa  seadmetega spordiplatsi. Projekt läks maksma 3,7 miljonit eurot ja mitte ainult linna eelarve vahendeid, vaid üle miljoni ka Regionaalarengu Euroopa fondi vahendeid.

Ametliku avamise tseremoonial kõlasidtervitus- ja õnnitluskõned nagu selliste suurehitiste avamisel kombeks on, samuti lõigati läbi helesinine- sinine  lint. Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael märkis: Käesolev sündmus on Kohtla-Järve linnajaoks selle aasta kõige suuremaks sündmuseks. Hindame kõrgelt kõikide tööd, kes olid seotud selle realiseerimisega- ametnikud, projekteerijad, ehitajad. See keskväljak saab olema magnetiks erineva vanusega elanikele Ahtme linnaosas, nii kohtumisteks, suhtlemiseks, puhkuseks ja lõõgastumiseks. Siin hakkavad toimuma ka erinevad üritused.

Ei kõlanud mitte ainult kiidusõnad tegijatele, vaid neileanti kätte ka tänukirjad ja meened. Oma panuse andsid ka ürituse korraldajad, kes organiseerisid väga mitmekesise programmi. Programmis oli kontsert, esinesid kohalikud ja külalisesinejad ja ka spetsiaalne  programm lastele karussellidega, igasugused meistriklassid, kus osalesid mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud.  Eriline huvi oli üritusel toimuva loterii vastu. Kõik 400 piletit jagati laiali, sest kõik soovisid võita peaauhinna, milleks oli elektritõukeratas, mille sai Jelena Ossipenko. Veel said oma võidud ka kümme üritusel osalenud inimest.

Oli avatud ka kauplemisväljak (kuigi ainult üheks päevaks), mis oli samuti ehitatud antud projekti raames ja asub Ahtme kaupluse vastas. Kõik 10 majakest pakkusid käsitööd, millest võib järeldada, et meil on palju kuldsete kätega käsitöömeistreid. Toome tänaval toimus samal ajal kahepäevane turg, misandis üritusele omapoolse panuse ehk turgu külastava rahva. Isegi külm sügisene vihm ei suutnud toimuvat üritustsegada, rahvas ei soovinud vaatamata vihmale ürituseltlahkuda.

Nädalaväljaande Panoramaminiküsitlus tõi välja arvamuse, etkeskväljak sai ilus ja kaasaegne. „Suurepärane üldse, et see tekkis! Ainult purskkaev oleks võinud olla suurem ja võimsam. Vot siis oleks keskväljak säranud veelgi efektsemalt“, arvasid paljud vastanud.

Kuidas ka poleks, nüüd on ka Ahtme linnaosas oma suur ja ilus Keskväljak.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam