Nädalalehe “Panorama” ajakirjanik kohtus ja vestles Ida-Virumaa Keskhaigla juhi Tarmo Tohveriga.

Kohtla-Järvel sündinud Tarmo Tohver juhib eelmisest aastast Ida-Virumaa Keskhaiglat (IVKH). Enne seda ametit oli härra Tohver Sihtasutuse IVKH juhatuse liige ja panustas sellel ajal märgatavalt asutuse juhtimisse. Lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli ehitusinseneri eriala ja seejärel kaitsnud doktorikraadi energeetika ja geotehnika valdkonnas, töötas pikka aega põlevkivitööstuses Eesti Energia ning Eesti Põlevkivi erinevates ametites.

– Minu põhitegevus oli seotud arendusprojektidega, sest minu baasharidus võimaldas seda, tegelesin tuleviku investeeringutega – meenutab Tarmo Tohver. – 2018.aastal põlevkivitööstuse perspektiivid midagi head ei tõotanud, aga meditsiin sai tugeva arengutõuke. Ministeerium püstitas ülesande ehitada uued tervisekeskused ja haiglahooned. Siis otsustasingi, et minu kogemus võib uues kohas vajalik olla.

Juhatuse liikme ameti võttis Tarmo vastu keerulisel ajal, algas neljas koroonaviiruse laine, haiglas käis sellel ajal intensiivne ehitustöö. Väljakutsetega õnnestus toime tulla Tarmo Tohveri arvates tänu kogemusele ja professionaalsele meeskonnale.

Haigla juhi lähituleviku plaanid – ehitada järgmise aasta septembriks Ahtme uus Tervisemaja, mis oma funktsionaalsuselt sarnaneks Kohtla-Järve Järve linnaosa omaga, kus patsiente võtavad vastu perearstid, erinevad eriarstid, kus on võimalus läbida erinevaid protseduure ja kus asub ka polikliinik.

– Praegu käib remont G-korpuses, kus enne olid palatid, mis asuvad nüüd uue viiekorruselise haigla ruumides. Rekonstrueerime ta nii, et seal saavad vastu võtta spetsialistid, on võimalik läbi teha erinevaid protseduure ja loome väikese õppekeskuse simulaatorite palatite ja demonstratsioon klassidega, jagab oma plaane IVKH juht. – Samuti loome 8 kohta kaugemalt tulevatele arstidele, residentidele ja üliõpilastele, et nad saaksid vajadusel ööbida siin haiglas. Praegu peame otsima neile kohti linnas.

Tulevikus suurendab haigla oma parkimiskohti vana surnukuuri lammutamise arvelt. Sellel nädalal kaitsevad projektijuhid psühhiaatria valdkonna arenguplaani ja kui Sotsiaalministeeriumist saadakse toetav vastus, siis mõne aja pärast saab haigla  juurde veel kaks korpust.

Peale haigla moderniseerimist seab Tarmo Tohver meditsiiniasutuse sihiks võimalikult rohkema arvu noorte spetsialistide meelitamist haiglasse.

– Selleks on meil palju projekte, me teeme koostööd Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli Kukruse Kolledžiga. Sealt tulevad meile tööle meditsiiniõed ja holdajad.  Lisaks avasime koostöös Tartu Tervishoiu Kolledžiga projekti raames õppekavad ainult Virumaa jaoks: juba teist aastat radioloogia tehnoloogidele, kus praktika toimub meie haiglas, kus on täiesti uued ja kaasaegsed seadmed.  Sellel aastal hakkasime koolitama bioanalüütikuid, tänu meie Tartu kolleegidele, kes annavad meile õpetajaid. Samuti töötame ka gümnaasiumitega, natuke varem alustasime Jõhviga, aga sellel aastal allkirjastasime koostööleppe Kohtla-Järve Gümnaasiumiga, seal sai võimalikuks õpetada aineid, mis seonduvad rohkem meditsiiniga, meil saavad õpilased aga praktikal käia. Sellel aastal on meil umbes 100 gümnasisti, aga ma usun et tulevikus kasvab see arv tunduvalt, peame läbirääkimisi Sillamäega.

– Tarmo, millisena te näete haigla etaloni?

– Ideaalse haigla loome ise. Muidugi võime sõita Tartusse, Tallinnasse või Rakveresse ja vaadata sealt, kuid otsused tuleb vastu võtta siin lähtudes kohalikest oludest ja meie linnast. Muidugi  pole vaja „jalgratast leiutada“, sest teiste haiglate kogemus on abiks.

– Kas on projekte, mis on täielikult õnnestunud? Millega võiksite uhkustada?

– Muidugi! Päris hästi õnnestus Kohtla-Järve Järve Tervisekeskus, veidi üllatasime rahvast fassaadi värviga, vähesed olid valmis tumedateks toonideks, oldi harjunud ikka heledate toonidega. Seest on hoone ideaalne väga paljude teenustega.  Näha, et patsiente on palju ja elu keeb. Ahtmes on suur laboratoorium ja enam ei ole vaja kõikide teenuste kättesaamiseks ringi sõita.

– Täites vastutusrikast ametiposti, leiate aega ka ühiskondlikuks tegevuseks. Milleks teile see?

– Osalen Jõhvi volikogu majandus- ja eelarvekomisjoni töös ja näen mis suunas liiguvad Jõhvi valla arengud. See aitab aru saada, mis meil toimub. Poliitikas ma ei osale, aga jälgin kõiki tendentse. Veel kümme aastat tagasi kutsuti mind juhtima Jõhvi Muusikakooli nõukogu – siis läks minu tütar õppima klaverit (ilmselt mõjus minu eeskuju). Koolis ja volikogu majandus- ja eelarvekomisjonis on minu tegevusvaldkond, seetõttu saan seal kasulik olla. – räägib  Tarmo Tohver.

– Kas uuel juhil on aega ka sportimiseks: tema harrastuseks on jooksmine, tennis, võrkpall ja korvpall. Tarmol on kolm last. Vanem poeg elab juba ammu eraldi ja läheb varsti sõjaväkke, väikseim läks alles kooli, tütar lõpetab põhikooli.

– Kodus räägime kahes keeles: mina eesti keeles, minu abikaasa vene keeles,- räägib paljulapselise pere isa. – Lastega peab alati rääkima omas keeles, siis tunnevad lapsed keelt ja kõneoskust paremini. Kui terve pere on koos võib kuulda üsna segast juttu, aga me saame üksteisest hästi aru.  Tarmo Tohver sündis 50 aastat tagasi just samas haiglas mida praegu juhib, seepärast vana vene vanasõna («где родился, там и пригодился»), eestikeelses otsetõlkes kõlaks see nii: “seal kus oled sündinud, seal oled ka kasulik“  käib just tema kohta.

– Minu jaoks on uus amet väljakutse millega tahaksin väga hakkama saada – ütleb härra Tohver. Meie patsientidele ja teie lugejatele tahaksin soovida, et te oleksite terved, aga kui on vaja haiglasse minna, siis tulge alati meie juurde. Kindlasti leiame ükskõik millisele teie terviseprobleemile lahenduse ja kui mitte meie juures, siis soovitame erinevaid võimalusi, selleks on meil hea koostöö kolleegidega üle Eesti.

Vestles Aleks Šteinert

Autori foto

Reklaam