Juba üle kümne aasta korraldab Nikolai Ossipenko igal aastal Jõhvi ja Kohtla-Järve pensionäridele 1.oktoobril tähistatava Eakate päeva pidulikke üritusi. Sellel aastal tasus ettevõtja viiekümne inimese ekskursiooni reisilaeval mööda Narva jõge. Ja see pole ainus eakate päeva raames ja nende auks toimuv.

13.septembril toimetati Jõhvi valla ja kaevurite pealinna pensionärid spetsiaalselt nende jaoks tellitud bussiga kuurortlinna NarvaJõesuusse. Seal istusid nad ümber väikesele reisilaevale, mis viis neid mööda jõge Narva. Mõnedele oli see marsruut tuttav juba eelmisest aastast, mil seda alles katsetati ja see meeldis pensionäridele väga. Reis mööda jõge kestab umbes poolteist tundi ja ilusa ilmaga nautida naaberriigi kaldaäärset maastikku pakkus väga suurt elevust. Oli võimalus juua kuuma teed või kohvi maiustuste ja küpsetistega, nautides ümbritseva vee värskust. Vanema põlvkonna inimestele loob selline õhkkond ideaalsed tingimused meeldivaks ja sõbralikuks suhtlemiseks. Niina Pavlovna Jõhvist jagas oma reisimuljeid ja avaldas suurt tänu Nikolai Ossipenkole pensionäride pikaajalise hoolitsemise eest. Ta palus edasi öelda tänusõnad ja soovis ettevõtjale tervist ja edu tema töös ja tegevustes. Paljude aastate jooksul korraldab Nikolai Vassiljevitš erinevaid üritusi, mis võimaldavad lõõgastuda ja unustada probleeme, mida tekib iga aastaga üha juurde. Suhtlemine ühendab inimesi, tekivad uued tuttavad ja sõbrad. Elus on palju huvitavat, tuleb ainult osata kõike head märgata. Tänu sellistele väljasõitudele muutub elu, eriti üksikute inimeste jaoks, huvitavamaks, eredamaks. Meile on oluline tähelepanu, et sind mäletatakse ja austatakse.

Nikolai Vassiljevitš ise aga ütles, et tal on hea meel valmistada väikest rõõmu inimestele, kes on üle elanud sõja, puudust kannatanud, meid kasvatanud, üles ehitanud linna, arendanud tööstust.

– Me peame olema neile tänulikud kõige eest, mida nad on meie jaoks teinud. Ja kui mul õnnestub kasvõi natukegi neile rõõmu valmistada, pakkuda neile vaheldust, lülitada nad välja igapäevamuredest ja probleemidest, mis praegu rõhuvad meid kõiki, siis on ka minu hingel soe tunne – ütleb ettevõtja.

Kohtla-Järve elanik Jelena Antonovna märkis, et sellised sõidud aitavad avastada meie Eestimaa ilusaid kohti. Kuigi ta on palju reisinud ja olnud paljudes Euroopa suurlinnades, tema jaoks KohtlaJärvest paremat linna maailmas pole. Siin on kõik kodune – tänavad, inimesed, majad, ettevõtted. Ja kui inimene on aktiivne, siis meil on võimalik korraldada ka huvitavat ajaviidet. Kohtla-Järvel tehakse palju pensionäride jaoks, tuleb lihtsalt mitte lukustada ennast nelja seina vahele, vaid osaleda aktiivselt linna elus ja siis on elu vaatamata vanusele väga huvitav. Inimene ise on oma õnne sepp, aga linna abi või selliste inimeste nagu Nikolai Ossipenko pakutavad üritused laiendavad eakate silmaringi ja suhtlemisringi. Reisil osalenud osavõtjad täheldasid huvitavat fakti, et naised on elus palju aktiivsemad kui mehed. Ja tõesti, laevareisil osalenud 50 inimese hulgas oli kõigest kolm meest ja ülejäänud olid kõik naised. Võimalik, et meestel oli rohkem tegemisi või neile ei pakkunud naiste seltskond huvi. Aga võib-olla on naistel ümbritseva maailma tunnetamise-uurimise instinkt paremini arenenud, aktiivselt elamise soov on tugevam?

Ja ongi laev jõudnud piirilinna Narva, kust pärast laevasõitu ja mõnusat jalutuskäiku linnas viis sama buss eakad inimesed koju Jõhvi ja Kohtla-Järvele. Tasub lisada, et selliste heategevusürituste-väljasõitudega ühinevad meelsasti ka naaberomavalitsuste eakad inimesed. Seekord ühinesid meiega kaks Toila valla Konju küla elanikku. Ja see sõit pole viimane üllatus piirkonna elanikele eakate päeva raames.

Andrei Ilnitski

Ekskursioonis osalenute foto

Reklaam