Rahvusvaheline eakate päev on austus ja tänuavaldus vanemale põlvkonnale loovuse ja tänase päeva eest. Ja pole juhuslik, et see päev on just sügisel 1. oktoobril, mil puudelt langev värviküllane lehesadu kaunistab maad. Langenud lehed on kui läinud aastad, palju on jäänud seljataha, kuid ees on jätkuv elu nagu tänane päevgi.

Pühapäeval, 1. oktoobril tulid pidulikult riietatud vanema põlvkonna esindajad Jõhvist ja Kohtla-Järvelt Kohtla-Järve Kultuurikeskusesse, kuhu neid kutsusid ettevõtja Nikolai Vassiljevitš Ossipenko ja valimisliidud Jõhvikad ja Progress, et nautida eakate päevale pühendatud kontserti.

-Vanemale inimesele on väga oluline tähelepanu, et teda ei unustataks, – ütleb enne üritust nädalalehele Panorama Veera Ivanovna Vassiljeva. – Kahjuks on praegu palju unustatud inimesi. Neid unustavad pärast pensionile jäämist kohe  ettevõtted, firmad, organisatsioonid, kus nad töötasid. Tihti unustavad ka lapsed, kes on maailmas laiali, millistes maailma linnades praegu ei ela Jõhvi ja Kohtla-Järve noored. Peamine mure või vaev ongi üksindus. Ja kui meile korraldatakse selliseid üritusi nagu täna, siis see on suur sündmus. Niiöelda rahva sekka minek. Rõõm.

-Selline üritus pole lihtsalt üritus, – rõhutab Ljubov Aleksandrovna Volkova, – see on pidu hingele, võimalus kohtuda korraga paljude tuttavate ja sõpradega, suhelda, meenutada neid, kes on juba lahkunud, ei elanud tänase päevani. Ka piisav põhjus (naeratab) heita pilk kappi ja valida ürituse jaoks ilusaim kostüüm. Hakkasin valmistuma tänaseks ürituseks juba eile, vaatamata vanusele tahaksin ikkagi hea välja näha, ikkagi püha, mille kinkis meile uuesti Nikolai Vassiljevitš Ossipenko. Ta on ainuke ettevõtja, kes hoolitseb meie vanurite eest ja korraldab meile tasuta üritusi ning ei unusta meid.

 -Olen 92 aastane (9. oktoobril saan 93 aastaseks), – ütleb Voldemar Peterson. – Milleks istuda üksi kodus, tulin siia – milline meelelahutus vanuritele.  Omamoodi vaheldus, tuled kodust välja inimeste hulka, siin on palju tuttavaid ja sõpru ning saad juurde uusi tuttavaid.  Lisaks veel kontsert, hakkame kuulama meie aja laule, täna isegi ooperit. Suurepärane, et maailmas on olemas selline püha, mil on põhjust meid kokku kutsuda. Suur tänu Nikolai Vassiljevitš Ossipenkole, et ei unusta lihtsaid inimesi. Tavaliselt rikkad inimesed ei mõista lihtrahvast, aga tema saadab kõigile koju isegi õnnitluskaardid.

-Tulin kõrgendatud meeleolus, et nautida kontserti, näha korraga paljusid tuttavaid, sest selliseid võimalusi pole just eriti palju, – naeratab 85-aastane Aleksei Vassiljevitš Kovaljov. – Vanus on lihtsalt number, aga mitte hinge seisund. Hing on alati noor. Muidugi on vanuri elu keeruline, aga teda peab armastama, iga tema päeva. Aitäh, et korraldasite meile sellise peo! Praegu on selline aeg, et vanemaid eriti ei austata, ei pöörata piisavalt tähelepanu, vahel isegi oma lähedased lapsed. Aga Nikolai Vassiljevitš Ossipenko on meid juba aastaid meeles pidanud ja peab ka praegu, vaatamata suurele töökoormusele korraldab ikka midagi meie jaoks tehes meie elu rõõmsamaks.

 -Üritus algas helisalvestusega – Nikolai Ossipenko õnnitlusega: “Kallid külalised! Kõik, kes on kogunenud selles saalis ja keda ühendab see üllas ja väärikas püha – Eakate päev. Headuse ja lugupidamise päev. Mul on südamest heameel, et täna toimub traditsiooniline kontsert. See kontsert on kingitus teile lugupidamise ja austuse märgiks teie, eakate vastu. Teie õlgadele on langenud palju kannatusi, muresid, puudusi ja palju väsimatut tööd. Ma suhtlen väga paljudega teist ja tean täpselt, igaüks teist on hinges veel noor ja valmis mägesid liigutama. Ma õnnitlen kõiki teid, inimesi kuldses vanuses, selle päeva puhul. Las teie energia ja kogemus elab teis edasi veel palju aastaid. Ümbritsegu teid armastavad lapsed, lapselapsed ja sõbrad. Tervist, õnne, kordaminekuid ja rahu! Mõne minuti pärast kuulete te kuldseid maailma ooperi ja estraadi hitte Otar Kuntšulia esituses. Loodan väga, et tunnete täna muusikalisest õnnitlusest ainult positiivseid emotsioone. Soovin teile Jumala õnnistust Jumalaema kaitse all”. Kõne järel kostis saalist tormiline aplaus.

-Seejärel tulid lavale üks ürituse korraldajatest Dmitri Smirnov ja Kohtla-Järve abilinnapea Evelin Danilov (fraktsiooni Jõhvikad esindajana), Vitali Borodin, kes esinesid õnnitluste ja tervitustega.

– Tänati aktiivseid eakaid, kes vaatamata oma vanusele osalevad siiani  aktiivselt linna ühiskondlikus elus. Neile anti üle tänukirjad ja kingitused. Kümme autasustatud vanema põlvkonna esindajat: Niina Mironova, Nadežda Burunova, Niina Suslova, Karin Toro, Aleksei Kovaljov, Irina Kostina, Elgi Nurk, Valentina Olõkainen, Ljubov Umberg, Maria Matsal.

Ja algas imeline etendus – Otar Kuntšulia kontsert, ühe maailma parima bassi, Gruusia rahvakunstniku, Venemaa rahvakunstniku, Venemaa Riikliku Akadeemilise Suure teatri ja Moskva “Uue ooperi” teatri, endiste legendaarsete ansamblite “Orera”  ja “Iveria” solisti esinemisega. Esitusele tulid maailma ooperite ja estraadimuusika kuldsed hitid. Vastutasuks publiku vaibumatud kuumad aplausid.

Kontserdi esimeses osas kõlasid aariad ooperitest, teises osas estraadilaulud, ka ansamblite “Orera” ja “Iveria” repertuaarist. Mõne laulu, ka “Õhtud Moskva lähistel”,  laulis kaasa terve saal.

Üle 400 pealtvaataja sai imelise elamuse, unustades kasvõi selleks hetkeks kõik oma tänapäeva mured, – arvab  Aleksei Georgievitš Kisseljov. – Sellised üritusi võiks olla tihemini.  Kuigi linnas ja vallas on palju rikkaid ärimehi korraldab selliseid üritusi kogu aeg üks inimene – Nikolai Vassiljevitš Ossipenko. Suur tänu talle, et kingib meile rõõmu ja ei unusta meid. Aeg oleks seda teha ka rikastel ettevõtetel nagu Eesti Energia või Viru Keemia Grupp, et tänada oma endisi töötajaid, praeguseid pensionäre, kes omal ajal on töötanud nii kaevandustes kui ka keemiaettevõtetes.

-Suurepärane kontsert, meil pole ammu sellist olnud.  Siin on kõike: suurepärasust, väärikust, mastaapsust. Kõrgetasemeline muusika, balsam südamele. Ooperi- ja estraadilaulude esituse kõrgeim tase – selline on Roza Andrejevna Ivanova arvamus.

 – Suurepärane, pole lihtsalt sõnu, – on vaimustunud Lilia Aleksandrovna Orlova. – Siin saalis kõlab tihti hea muusika, aga sellise taseme, sügavuse ja võimsusega inimese hinge puudutavat muusikat kuuleb harva. Pärast sellist kontserti langeb hingelt palju aastaid. Tunned ennast uuesti noorena, nagu siis, kui kuulsid neid laule ja seda muusikat esimest korda. Kõlas tõeliselt hiilgav muusika, millel pole piire ei ajas ega ruumis. Ja suur tänu Nikolai Vassiljevitš Ossipenkole suurepärase kingituse – kontserdi ja emotsioonide eest!

Antonina VaskinaAutori ja Ilja Telnovi fotod

Reklaam