Viimastel aastatel on discgolfi populaarsus kõvasti kasvanud, mille pärast on kasvanud ka vajadus väljakute järele sellega tegelemiseks.  Kümnes trass Ida-Virumaal tekkiski Peipsi järve kaldal Karjamaal.

Terves Eestis on selliseid väljakuid üle kahesaja, selle ala harrastajaid üle 30 000. Selle ala populaarsus Ida-Virumaal on natuke madalam kui mujal Eestis, kuigi Mäetagusel asub Euroopa parim discgolfi väljak ja maailmameister Kristin Tattar Pärnust tegi oma esimese viske just Pannjärvel. Eesti discgolfi liidu president Timo Juursalu jutustas, et 2019. aastal oli Ida-Virumaal kõigest viis kohta, kuhu võisid tulla seda vaba õhu  spordiala harrastajad mängima.

– Probleem seisneb selles, et Ida-Virumaal meil puuduvad väljakud elukohtade tsoonis nende läheduses või parkides. Neid pole ei Kohtla-Järvel, ei Narvas, ei Sillamäel. Kolm aastat tagasi oli katse organiseerida selline koht Jõhvis, kuid kuna Jõhvi vald ei suutnud organiseerida väljaku korrashoidu, tuli väljaku kogu inventar sealt ära võtta, – ütles „Panoramale“ Timo Juursalu.

Siis, 2019.aastal, tänu kohalikele entusiastidele ja nõnda-nimetatud „katuserahadele“ Riigikogust, õnnestus avada uus spordiobjekt, kuhu oli ka kutsutud tollane maailmameister-  ameeriklane Gregg Barsbi. Park toimis kõigest kolm aastat ja sellel aastal otsustasid Jõhvi võimud selle spordiväljaku sulgeda, et mitte tegeleda selle hooldamisega. Sellel aastal linna-äärsel alal olev discgolfi väljaku trass, kus oli 18 korvi,  kasvas rohtu pea inimese kõrguse rohuga.

– Mängida rohtu kasvanud väljakul on ebamugav ja mitte ohutu. Sellepärast kui on olemas teisi kohti, mille eest hoolitsetakse, siis mängitakse just seal – selgitab Timo Juursalu.  Tema sõnul koht järve kaldal, jäi silma juba pandeemia ajal, aga inventari õnnestus paigaldada sinna alles tänavu.

– Discgolfi populaarsus Ida-Virumaal kasvab iga aastaga, meile tulevad uued selle ala harrastajad, sest see on vaba õhk ja tervislik eluviis. Pealekauba selle spordialaga tegegelemiseks sa ei pea olema sportlane, pea-asi on praktika. Siin, Karjamaal, puhkekeskuse „Suvi“ baasis, me varustasime suhteliselt kerge trassi 18 lõigust, kus võivad mängida kõik soovijad: nii kogenud sportlased kui asja-armastajad. Siin on mänguks olemas kõik – loodus, kõrval ilus järv, hooldatud muru.

Discgolf – see on individuaalne spordiala kettaga, kus võistlejad võistlevad üritades läbida distantsi tehes võimalikult vähem viskeid, stardi punktist märklauani-korvini. Iga järgmine vise algab ketta maandumispaigast. Discgolf pargid väga hästi sulanduvad linna puhkeparkide,- metsaparkide infrastruktuuri, kus on olemas mitmekesine maastik, mis tekitab loomulikke takistusi ketta lennutamisel. Need takistused on mängu olulised osad.

 Katsetada uut väljakut puhkekeskuse „Suvi“ territooriumil, kavatsevad sportlased 22.oktoobril, kuhu on ennast juba registreerinud üle viiekümne osavõtja.

Aleksandr Šteinert
Autori foto

Reklaam