Panorama toimetusse on hakanud tulema kirjad ja telefonikõned, kus palutakse anda informatsiooni koroonaviiruse levikust antud hetkel Ida-Virumaal. Soovituste ja selgituste saamiseks pöördusime Ida-Virumaa Keskhaigla poole. Ajakirjanike küsimustele vastas pulmonoloog Natalja Isaevskaja.

– Meil on tegemist meile juba tuttava Omikron tüvega. Kliiniline haiguse levik on praegu kergem, kui see oli esimese ja teise laine ajal, kuid haigestumine regioonis on küllaltki kõrge. Täpseid andmeid meil kahjuks pole, sest massilist testimist praegu ei tehta. Haiguse leviku kohta hinnangut anda saame me sademevee analüüside tulemusel. Saadud tulemused kinnitavad, et haigestumise oht Ida-Virumaal on Eesti kõrgeim.

Meedik rääkis, et võrreldes eelmiste haiguse puhangutega on praegu tunduvalt vähem inimesi pöördunud kopsuhaiguse ja hingamisteede probleemi sündroomiga ning stressi sündroomiga. Pulmonoloog märkis, et haigusele vastuvõtlikumate inimeste vanus on kasvanud 75-95 aastani. Intensiivravi palatites viibib praegu pidevalt 15-20 inimest, mis on tunduvalt vähem kui oli aasta tagasi, – arvab doktor Isaevskaja. Teha mingeid prognoose viiruse edasise leviku kohta on võimatu, kuid selge on see – viirus praegu muteerub.

– Kui täna me oleme suutnud omikroniga hakkama saada, siis missugused omadused võivad tulla muteerunud viirusega, mis võib tekitada uue haiguse laine leviku, seda me ei tea. Me räägime alati vaktsineerimisest ja vaktsineeritud inimesed põevad alati haigusi kergemini kui vaktsineerimata inimesed.

Teine koroonavastane tõhustusdoos on soovitatud sellega tegeleva nõukogu poolt riskigruppidele. Riskigruppi kuuluvad inimesed alates 60. eluaastast ja 12. aastast vanemad, kellel on kõrgendatud risk COVID-19 raske kulgemise osas krooniliste haiguste tõttu, samuti hooldekodude elanikele ja meditsiinitöötajatele. Teine tõhustusdoos on soovitatud neile, kes viimase vaktsiini on saanud 6 kuud tagasi või kes on COVID-19 haiguse läbi põdenud. Vaktsineerida on võimalik IVKH  Järve Tervisekeskuses, aadressil Ravi tn. 10 D ja Ahtme Tervisekeskuses aadressil Ilmajaama 14. Infot vaktsineerimise kohta on võimalik saada telefonidel: 3395154 ja 3311133. Samuti töötab Eestis kriisitelefoni koroona küsimustes, mille number on – 1247 ja 6001247, kus võib saada vajalikku konsultatsiooni.

Võlutabletti koroona vastu siiani pole,- ütleb Natalja Isajevskaja.- Sellepärast, et mitte haigestuda, on kõige parem moodus profülaktika. Vähem kontakte tundmatute inimestega, regulaarselt peske käsi seebiga, tuulutage ruume, unetuse ja halva enesetunde puhul kontakteeruge vähem teiste inimestega, eriti vanemaealistega.  Ärge unustage maske, kuigi seda kohustuslikku nõuet enam pole. Kui tunnete ennast haigestumas, siis oleks soovitav panna ette mask, et mitte nakatada teisi. Haigestumisel on oluline hea toitumine ja joogivee küllus. See puudutab eelkõige vanemaid inimesi, sest praktika näitab, et just nemad muutuvad haiguse tõttu väga nõrkadeks, et ei suuda iseseisvalt süüa ega juua.

Meditsiinitöötajad tuletavad meelde, et kui olete kas haigestunud või tunnete, et jääte haigeks, pöörduge kõigepealt perearsti poole või konsultatsiooni saamiseks numbril -1220. Haiguse sümptomite tekkimisel ei soovita minna kas EMO-sse või arsti juurde, vaid kõigepealt konsulteerida telefoni teel. Jääge koju vähemalt viieks päevaks, isegi kui sümptomid kaovad. Vältige kontakte teiste inimestega. Teavitage oma lähedasi võimalikust haigestumise riskist.

Aleksandr Šteinert

Foto Jevgeni Kapov

Reklaam