Ansambel, mille koosseisus on mänginud kolm Ida-Virumaa pillimeest, on jõudnud märkimisväärse juubeli tähistamiseni.

1992.aasta septembris kutsus Voka klubi juhataja Ago Oks endaga erinevatele üritustele esinema tolleks ajaks juba küllaltki staažika pilli- ja helimehe  Vello Eriksoni. Vello oli selleks ajaks mänginud aastatel 1976-1982 tegutsenud ansamblis „Tärn“, mängides seal basskitarri. Aastast 1983 osales ta Toila Kultuurimaja ansamblis„Muidugi“, kus vahetas basskitarri rütmi-ja soolokitarri vastu ja mängis seal kuni ansambli laialiminekuni üheksakümnendate alguses. Paralleelselt kutsuti Vello Eriksonansambli „Alternatiiv“ (Grand Terrikon) helitehnikuks, kus ta oli kaastegev kuni ansambli tegevuse lõpetamiseni. Ja kõige pikemaajalisemaks kollektiiviks kujuneski ansambel „Detail“,kus ta alustas Ago Oksaga ja jätkab tänaseni Hannes Perteliga. Hannese tulekuga oli seotud veelüks tuntud Ida-Virumaa muusik ja Eestis tuntud produtsent Gunnar Loho (Koppel).Tema märkas Karaoke konkursite korraldamisel Ida-Virumaal andekat solisti Hannes Pertelit, kes tuli paljude tema poolt korraldatud Karaoke konkursite võitjaks. Hannes ise meenutab suuremat analoogset konkurssi Fin-Baltic, kus tal õnnestus edukalt esineda. Koostöös Gunnar Lohoga salvestati ka Hannese ja ansambliga Detail esimesed arvestatavamad kantri lood. Algse ansambli „Detail“ eestikeelsesse repertuaarilisandusidHannese tulekuga ehtsa kantri stiiliga ingliskeelsed muusikapalad, mis tegid ansambli veelgi atraktiivsemaks ja populaarsemaks. Detail on esinenud ka väga paljudel konkursitel ja festivalidel. Mina meenutaksin kasvõi Muusikalaada üritusi Ida-Virumaal, „Street Theme“ üritusi Ahtme spordihallis ja Jõhvi Kontserdimajas. Ansamblist „Detail“ on tehtud ka kohalikus televisioonis saatesarja „Mažoorist-Minoorini“ raames erisaade. Esinetud on ka raadio „Elmaris“ ja TV-3-s.  „Detaili“ muusika on suunatud kantri stiili armastavatele kuulajatele ja sobib väga hästi tantsimiseks. Mõlemad pillimehed on iseloomult väga tagasihoidlikud ja sõbralikud ning nende esinemised hästi valitud repertuaariga on erinevate ürituste publikule. Vello Eriksoni poeg Roger Erikson on aga kuulsust kogunud juba tuntud ansamblis „Boamadu“, kus ta mängib basskitarri ja laulab. Vaatamata oma arvestatavale vanusele on poistel veel välja andmata oma CD plaat, kuigi muusikapalad on stuudios juba ära lindistatud ning võiksid rõõmustada bändi austajaid. Hannes arvab, et selline plaat tulevikus kindlasti ka ilmub, aga täpsemalt öelda millal, praegu veel ei tea. Praegu on suhteliselt palju mänge ja tuleb maha pidada ka oma juubeliüritused, millest on juba ka ajakirjanduses juttu olnud.

Ida-Virumaa muusikaveteranide  poolt tahaks õnnitleda ansambli „Detail“ pillimehi sellise tähtpäeva puhul ning soovida meeleolukaid ja rõõmutoovaid esinemisi nii Ida-Virumaa kui ka kogu  Eesti lavadel.

Arthur Seppern

Reklaam