Laupäeval, 26. novembril esines Kontserdimaja laval sümfooniaorkester Lords of the Sound («Heli Isandad») kavaga «Hans Zimmeri muusika». Jõhvis pidid muusikud andma samal päeval kaks kontserti, mille pileteid proovisid etendusele pääseda soovijad osta fuajeest veel 5 minutit enne programmi algust.

Kahest osast koosneval kontserdil sai publik kuulda muusikateoseid populaarsetest kaasaegsetest filmidest, milledele lõi muusika saksa helilooja ja muusikaprodutsent Hans Zimmer. Ta on paljude populaarsete filmide muusika autor, nagu «Pimeduse rüütel», «Inglid ja deemonid», «Da Vinci kood», «Kariibi mere piraadid», «Troonide mäng». Zimmer on Oscari ja Kuldgloobuse auhinna võitja 1994. aastal suurel ekraanil linastunud animafilmi «Lõvikuningas» parima originaalmuusika eest. Zimmer sai oma teise Kuldgloobuse 2010. aasta filmi «Gladiaator» muusika eest. Helilooja kandideeris korduvalt Oscarile kompositsioonide eest filmidele «Vihmamees», «Preestri naine», «Paremat pole», «Peenike punane joon», «Egiptuse prints», «Sherlock Holmes», «Algus». 2010. aastal pälvis ta tähe Hollywoodi kuulsuste alleel.

Hans Zimmeri nime filmi tiitrites võib juba ammu pidada kvaliteedinäitajaks ja garantiiks, et järgmise pooleteise-kahe tunni jooksul rullub ekraanil lahti huvitav süžee, kus lisaks suurepäraste näitlejate esitusele ja peadpööritavatele eriefektidele on oluline roll muusikal. Seetõttu pole üllatav, et filmide ja multifilmide muusikal, millega on üles kasvanud mitu põlvkonda, põhinev kontserdikava äratas Eesti inimestes suurt huvi.

Muusikutel ja nende loomingulisel meeskonnal õnnestus ühte saali koondada eri põlvkondade ja rahvuste esindajad, keda ühendab armastus muusika ja kino vastu. Kui Zimmeril õnnestus saavutada oma teostes harmoonia klassikalisi ja elektroonilisi helisid kombineerides, siis «Lords of the Sound» lisas muusikalisse buketti visuaalse komponendi, võimaldades kuulajatel veelgi rohkem sukelduda kuulsa helilooja helimaailma. Iga muusikapala saatis suurel LED-ekraanil graafika, mis peegeldas täielikult meloodia meeleolu. Kunstilistes sketšides olid äratuntavad filmide peategelaste piirjooned, tekkisid tuttavad killud süžeest. Valguskujundus rõhutas muusikapalade emotsionaalsust, muutes lava kas tumedatesse või erksatesse värvidesse. Mitte vähem särav ei olnud vokalistide järjestikune esinemine laval.

Sümfooniaorkester Lords of the Sound asutati 2014. aastal. Juba oma teekonna algusest valdas meeskonda soov mängida filmitööstuses töötavate kaasaegsete heliloojate muusikat. Kuna see suund oli pikka aega paljude klassikalise muusika austajate tähelepanu alt väljas, saavutas noor Ukraina kollektiiv kodumaal kiiresti populaarsuse ja hakkas seejärel naaberriikides esinema.

Nimi «Lords of the Sound» on üsna ambitsioonikas, avades kollektiivile tee muusikalisteks eksperimentideks, kuid pannes samal ajal arvestatava vastutuse publiku ees, mis nagu orkestri repertuaargi on küllaltki erinev. Kontserte külastavad huviga klassikalise, sümfoonilise, elektroonilise muusika hindajad ja maailma kino austajad. Orkestri esinemise kulminatsiooniks dirigent Shahrokh Fathizadehi juhatusel oli multifilmi «Lõvikuningas» ühe muusikalise peateema esitamine.

Orkestri esinemine lõppes suure aplausi saatel. Publik tänas muusikuid seistes.

Pärast kontserdi lõppu jagasid Idavirumaalased oma muljeid nädalalehele Panorama.

Stanislavil ja tema naisel oli kord õnn vaadata sümfooniaorkestri saatel filmi Harry Potteri seiklustest. Saades teada, et Jõhvis toimub kinomuusikale pühendatud kontsert, otsustasime kiiresti selle laupäeva õhtu plaanid. Paari tähelepanu köitis seekord helilooja nimi, kelle looming on neile filmidest hästi tuntud.

– Mulje ületas kõik ootused, filmides kõlab muusika veidi teistmoodi kui elava esituse ajal. Ükskõik, kas vaatate filmi kodus või kinos, ei suuda kõlarid edasi anda sümfooniaorkestri heli täit võimsust ja rikkalikkust.

– Kas kuulsite teoseid, mida kõige rohkem ootasite?

– Jah, ma ootasin filmi «Interstellar» soundtracki esitust. Ta kõlas. Kõige rohkem on aga meelde jäänud joonisfilmi «Madagaskar» ja filmi «Kariibi mere piraadid» esitus. Teame, et järgmisel aastal toimub Eestis filmile «Sõrmuste isand» pühendatud kontsert. Me mõtleme minna, – ütles Stanislav.

– Vapustav oma jõu ja kujundusega muusika, ekraan huvitava multiplikatsioon kujundusega ja loomulikult orkester värvika dirigendi ja professionaalse esitusega! Taustavokalistid ja lahedad aranžeeringud solistidega – see oli väga eepiline ja samas lihtne ja arusaadav. Kogesime erakordseid emotsioone. Tore, et meie juurde tulevad nii kõrgel tasemel esinejad, – jagas oma muljeid Viktoria.

Stanislavi ja Viktoria arvamust jagab ka teine Ida-Virumaa elanik – Natalia. See oli tema esimene sümfooniaorkestri esinemise kogemus. Nagu Natalia tunnistas, lähevad tema emotsioonid nähtu ja kuuldu põhjal võimsaks.

– Kui me piletite ostmise peale mõtlesime kartsin, et hakkab igav. Aga uudishimu ja arusaamine, et kõlab meile tuntud filmide muusika tegid oma töö. Ja siin me oleme, pärast kahetunnist programmi lahkume saalist. Silmades – vaimustus.

– Kas teile meeldis absoluutselt kõik?

– Olen emotsionaalne inimene. Minu hirmud ei olnud õigustatud. Köitis just see, et muusikas oli tunda meeleolude tasakaalu, muutusid solistide rõivad, mängis valgus. Polnud, kui nii võib öelda, ühtlast programmi ja iga teos rääkis uut lugu, mida sai kuulata ja jälgida. Tahtsin kuulda rohkem lugusid heliloojast endast. Muidugi saab seda teha kodus, kuid kui rääkida tunnetest, mida kontserdi ajal kogesin, siis sellised need on, – ütles Natalia. Ta ise on juba aastaid tegelenud tantsimisega ja suhtub oma lavastuste muusikavalikusse väga tõsiselt. Küsimusele, kas ta võtaks midagi Zimmeri repertuaarist ka oma numbritesse, vastas Natalia nii: «Kontserdil kõlas nii kergem kui ka rõõmsam muusika ning selline, mis nõuab rohkem läbimõeldud kuulamist. Alati on kiusatus midagi kasutusse võtta, aga kardan, et iga tantsurühm ei suuda esitada Hans Zimmeri muusika tasemele vastavat esitust nii keerukuse kui ka tehnika poolest. See tähendab, et suure tõenäosusega jääb publikule meelde kõlav «Kariibi mere piraadid», mitte tants ise.

Pärast Eestis esinemist läks Lords of the Sound ringreisile Lätti. Detsembri alguses külastab orkester Slovakkiat.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam