Üle kahesaja Eesti tugevaima ujuja kohtusid 3. detsembril Viru Spordikeskuses toimunud Noortesarja võistlussarja finaaletapil. Esimene ja kolmas etapp peeti Kohtla-Järvel, kuid vabariigi meistrivõistluste finaali võõrustas linn esimest korda.

Ujumisklubi Aktiiv ja Eesti Ujumisliidu korraldatud noorte meistrivõistluste finaalis võistles 215 tugevamat noorsportlast üle vabariigi – 2008-2010 sündinud poisid ja 2009-2011 sündinud tüdrukud. Sarja finaaletapi kavas olid ujumised distantsidel 50, 100, 200 ja 400m ja 50×4 teateujumine.

Igas vanuseklassis selgitati ujujate esikolmik. Enim punkte kogunud võistkonda autasustati nii rändkarika kui ka suure klubikarikaga. FINA punktisüsteemi alusel anti tugevamatele ujujatele välja eriauhinnad.

Ida-Virumaa spordiklubidest saavutas meeskonna arvestuses kõrgeima koha (9. 28-st) Kohtla-Järve Aktiiv, mille ujujad võitsid kokku 200 punkti. Võistluste liidriks tõusis pealinna klubi Garant (778 punkti).

Meeskonna Aktiiv võistkonnas näitas parimat tulemust Maria Medvedeva, kes võitis ühe hõbemedali 100m seliliujumises ja kolm pronksmedalit 100 ja 200m krooliujumises ning 100m kompleksujumises. Semjon Kvitkovski arvel on üks 400m kompleksujumise pronksmedal.

Kohtla-Järve klubi NRK Kalev medalikollektsiooni täiendasid 100m vabaltujumises kolmandana lõpetanud Arseni Zguro ja 100m seliliujumises kolmandana lõpetanud Alisa Basoshnikova. Kohtla-Järve spordiseltsist Kalev võitsid pronksmedalid Matias Dominic Liu Yeung (200m vabatehnika) ja Anna Vidloha (100m liblikas). Irina Maljutina võit 100m seliliujumises tõi Kalevile kuldmedali. Ta saavutas teise koha ka 100 m vabaltujumises. Narva spordikooli Energia kasvandik Deniss Tšikaljov sai 100 meetri seliliujumises hõbeda.

Veel lähiminevikus – seitse-kaheksa aastat tagasi sai vabariiklike võistluste üksiketappe pidada Kohtla-Järve Spordikeskuse vanas ujulas, kuid au korraldada finaale said teised linnad, kus olid kaasaegsed ujulad vajalike arvu radadega. Viimastel aastatel on vana basseini toimimine, tehniline seisukord ja tribüünide mahutavus muutnud tiitlivõistluste läbiviimise Kohtla-Järvel võimatuks. Spordikompleksi Wiru avamine on parandanud ujujate ja teiste sportlaste olukorda, võimaldades treenida kaasaegsetes tingimustes ning korraldada linnas suurejoonelisi riikliku ja rahvusvahelise mastaabiga võistlusi. Ainuüksi ujumises on Kohtla-Järvel viimase kuu jooksul peetud neli võistlust, millest osa toimus kahe-kolme päeva jooksul. Selle aja jooksul külastas linna umbes tuhat ujujat üle Eesti. Märkimisväärseid spordiüritusi võiks linnas korraldada sagedamini, kuid seda takistab piisavate majutuskohtade puudumine külalisosalejatele.

Jutud vajadusest rajada linna külalissportlaste ja loovkollektiivide majutuskoht on käinud juba rohkem kui aasta. Eeldati, et hostelihoone võiks kerkida vana spordikeskuse lammutatud tiiva kohale, kus varem asus bassein. Ehitus eeldaks aga linnalt märkimisväärseid investeeringuid. Samas vabanevad pärast Kesklinna põhikooli uue hoone avamist, mille ehitus käib täies hoos, endise Järve Vene Gümnaasiumi ruumid, kus praegu kool ajutiselt asub.

Arvestades, et endise Järve gümnaasiumi hoone asub linna spordi- ja kultuuritaristu keskuses, tekib spetsialistide jaoks küsimus: kas endise gümnaasiumi olemasolevat hoonet on võimalik ümber ehitada, säilitades linna arhitektuurse ansambli ja lahendades suure hulga külaliste majutamise probleem?

Ilja Telnov
Eesti Ujumisliidu foto

Reklaam