Millegipärast nimetavad Eesti meteoroloogid tugeva lumesajuga tuisku merendusliku terminiga “torm”. Olgu nii, kui neile meeldib. 11.–12. detsembrini riiki tabanud tugev lumesadu koos tugeva tuulega sai kommunaalettevõtetele väljakutseks. Sama mis mullune lumekataklüsm. Sellest, kuidas Kohtla-Järve selle väljakutsega toime tuli, rääkis Panorama abilinnapea kohusetäitja majandusküsimustes Vitali Borodiniga.

– Härra Borodin, viimasel ajal on inimesed hakanud rohkem tähtsustama erinevaid sümboleid, märke, mis väidetavalt midagi tähendavad. Näiteks puhus tugev tuul, peaväljakul kaldus tugevalt pidulik kuusk, kuid pidas vastu. Otsitakse tähendust: ütlevad, uus valitsus jääb püsima. Õnneks on kuusk jälle sirge. Võrreldes teiste omavalitsustega on Kohtla-Järvel teed ja tänavad tormi üle elanud ning elanikel on võimalik liikuda. Kuidas nii?

– Selleks on vaja lihtsalt tööd teha! Rahulikult ja süstemaatiliselt, kuid olles valmis igasugusteks ootamatusteks. Linn tuli tormi tagajärgede likvideerimisega toime õigeaegselt. Mõnedel tänavatel, kõnniteedel on puudujääke, kuid erakorralises olukorras ettevõetud tegevused õigustasid end. Võtsime arvesse eelmise aasta kogemusi, paranes suhtlus teenindusorganisatsiooni ja linnavalitsuse vahel, tekkis rohkem üksteisemõistmist, reageerimine muutus kiiremaks. N&V- l on piisavalt seadmeid ja töötajaid, lumekoristus sujub hästi.

– Tõesti. See pole liialdus: 12,13. detsembril jäädvustas kaamera, kuidas traktorid puhastasid Kohtla-Järvel varahommikust hilisõhtuni tänavaid, teid, ülekäiguradasid ja alleesid. Suures plaanis oli töö täies hoos. Kas see oli mingil moel ette planeeritud?

– See on kommunaaltöötajate reaktsioon ohtrale lumesajule. Helistasime ettevõttesse ja arutasime meetmeid, mida nad kavatsevad ette võtta. Ettevõte saatis täiendavat tehnikat ja inimesi eriti lumme mattunud aladele Ahtme ja Järve linnaosades. Oleme kontaktis juhtkonna ja meistritega, kes otseselt töid korraldavad. Dispetšerid vastavad linnaelanike päringutele. Nüüd koordineerime lume väljaveo töid.

– Palun selgitage olukorda tänavavalgustusega.

– Oleme välja kuulutanud konkursi tänavavalgustuse korrashoiuks. Laekunud pakkumine ületas aga meie arvutused. Seetõttu annulleerisime selle konkursi ja kuulutasime välja uue, muutes mõningaid lähteülesande punkte. Ja sama firmaga pikendasime olemasolevat lepingut kolme kuu võrra.

– Mullu oli ka talv lumerohke, kaks aastat tagasi tehti gümnaasiumi juurde liuväli, eelmisel aastal Slaavi põhikooli juurde. Aga sellel aastal?

– Sel aastal on Slaavi põhikooli juures juba liuväli. See pole linna tehtud, see on noorte algatus. Töötab linna jäähall, kus korraldatakse uiskude laenutust. Ja noored plaanisid teha liuväljad Järve linnaossa Slaavi põhikooli juurde ja Ahtme Noortekeskuse juurde.

Jevgeni Kapov

Autori foto

Reklaam