Traditsiooniline talvefestival “Süütame Tähed” tõi Kohtla-Järve Kultuurikeskuse lavale juba kuueteistkümnendat korda Ida-Virumaa loomingulised noored.

Kohtla-Järve Koolinoorte Loomingumaja korraldatud iga-aastasest kontserdiprogrammist võttis osa üle 150 erinevas vanuses tantsija ja vokalisti Jõhvist, Alutaguse valla Kurtna külast, Narvast ja Kohtla-Järvelt. Noorimate osalejate vanus oli vaid kolm aastat, kuid see ei olnud neile takistuseks suurel laval esinemisel. Noortel talentidel aitasid elevusest üle saada saalis viibinud emad-isad, vanavanemad, vanemad vennad-õed. Ühes numbris, mille oli ette valmistanud tantsurühm Impulss, astusid lavale isegi isad ja vanemad vennad koos oma väikeste printsessidega. Lihtsuse, siiruse ja hingestatusega paeluva tantsu valmistasid täiskasvanud ja lapsed juba sügisel Isadepäevaks. Pärast edukat debüüti Jõhvis otsustasid noored ja uued artistid esineda festivalil ka Kohtla-Järvel.

Vokaalnumbriga astus lavale Ahtme Kunstide Kooli kasvandik Afina. Laulmisega on ta tegelenud alates 12. eluaastast, otsides inspiratsiooni kuulsa Christina Aguilera lauludest. Afina esitab tema laule sageli kooliüritustel ja linnakontsertidel. “Laulmine on mu hobi. Midagi, mis võib mu tähelepanu kõrvale juhtida.” Küsimusele, mida tuleb teha, et piirkonda tuleks rohkem noori sooloesinejaid või ansambleid, vastas Afina nii: «Esiteks ei tasu karta. Peate end proovile panema, kuulama erinevat muusikat – välismaist, oma emakeeles. Ja mida rohkem õpid ja proovid, seda paremaks saad. Ei tohi karta esineda koolis ja pere ringis ning salvestage oma esinemised kindlasti videole».

Tantsurühma “Viis Tähte» esineja Eriku sõnul aitavad tantsukultuuri populariseerimisele ja arendamisele kaasa kontserdid ja meistriklassid, sealhulgas erinevate koreograafide kaasamine. Sellised kohtumised aitavad kummutada müüti, et tants on eranditult naiste kunstiliik.

Kord oli selles veendunud ka Konstantin, kes tuli sügisel ühte linna tantsurühma. Kergejõustikuga on noormees tegelenud mitu aastat ning nüüd otsustas ta ka tantsus kätt proovida. Noormees on juba mitu kuud Ahtme klubi tantsurühma Antares liige. Festivalil “Süütame Tähed” astus Konstantin esmakordselt lavale koos ülejäänud rühmaga.

– Kui nägin oma sõbra esinemist mõistsin, et tahan tantsima minna. Liikumine on elu!

– Ja mis oli teie jaoks esimestel proovidel kõige raskem?

– Kui tuled siis, kui töö tantsuga on juba alanud, on liigutusi raske õppida. Mõned neist olid lihtsad, teised raskemad. Ma ei saanud tükk aega aru, kuidas üht liigutust jalgadega teha, aga sain selle selgeks ja nüüd tantsin teistega võrdselt.

– Kuidas kollektiiv teid vastu võttis?

– Kollektiivis pole piisavalt poisse ja tüdrukud ei saa alati tõsteid teha. Mind võeti väga hästi vastu ja aidati kõike omandada, – ütles Konstantin.

Festival “Süütame Tähed” tähistas pandeemia ajal oma viieteistkümnendat aastapäeva, osalejaid oli piirangute tõttu vähem. Sellel aastal toimus see taas Kohtla-Järve pealaval. Festival on oma ajaloo jooksul avastanud palju talente ning korraldajad on tuleviku suhtes optimistlikud. Nüüd käivad intensiivsed ettevalmistused sama kaalukaks programmiks – konkurss-festivaliks “Muusika on meid ühendanud”, mis 2023. aasta alguses tähistab veerandsajandi täitumist.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam