Neil päevil on Jõhvi tantsurühmal “Impulss” tihedamad proovid, kõige pisemad tantsijad valmistuvad 5. märtsil Kohtla-Järve Kultuurikeskuses toimuvaks VI Rahvusvaheliseks koreograafia festival-konkursiks “Tantsi, tibatillukene!”.

Selle korraldaja on Ida-Virumaa Koreograafide Liit.

„Meie festival-konkursi eesmärgid ja ülesanded on väga suured, – ütleb Ida-Virumaa Koreograafide Liidu juht ja tantsurühma “Impulss” juhendaja Tatjana Tulskaja. – See on loodud säravate originaalsete noorte talentide leidmiseks,laste loominguliste võimete arendamiseks, käitumiskultuuri kasvatamiseks, aktiivseks vaba aja veetmiseks, tervisliku eluviisi kasvatamiseks, samuti klassikalise ja rahvatantsu pärandi edendamiseks, haridus- ja kultuuriasutuste sõprussidemete ja loominguliste kontaktide laiendamiseks, samuti avalike struktuuride ja organisatsioonide tähelepanu juhtimiseks andekate laste ja noorte haridusele.

Festival-konkursil osalejad on väikelapsed ja õppeasutuste õpilased vanuses 3 kuni 8 aastat. I vanusekategooria 3-4 aastat, II kategooria 5-6 aastat, III kategooria 7-8 aastat, IV kategooria – sega (3-6 aastat, 5-8 aastat). Noored artistid saavad esitada numbreid mitte ainult terve meeskonnaga (suuremas või väiksemas koosseisus), vaid ka soolo, duetis, trios. Ka tantsustiilid on mitmekesised: klassikaline tants, lastetants, laste mänguline tants, rahvatants, sportlik tants, moderntants (jazz, modern, freestyle, breiktants jt). Pealegi peavad kostüümid, kõik atribuudid vastama etenduse stiilile. Iga tantsurühm saab esitada igas vanusekategoorias ühe tantsu.

Konkursil osalejate esitust hindab professionaalne žürii, mille koosseisu kuuluvad koreograafid, konkursi asutajate ja korraldajate esindajad. Žürii hindab esinejaid (igat tantsu) punktisüsteemi järgi, konkursi kriteeriumite järgi, täpsemalt viie kriteeriumi järgi: esituse tehnika, numbri kompositsioon, artistlikkus, naeratus, lavaesinemine (kostüüm, rekvisiidid, esinemiskultuur), muusikaline saade. Maksimaalne punktisumma on 5 punkti. Iga žürii liige saab lavastuse originaalsuse eest lisada lisaks ühe punkti. Žürii annab konkursil osalejatele eriauhindu erinevates nominatsioonides. Neid võivad esitada eelnevalt festival-konkursi korraldustoimkonnaga kokku leppides ka organisatsioonid, ettevõtted, massimeedia.

– Kokkuvõtete tegemine toimub tantsufestivali vormis, – avab Tatjana Tulskaja oma plaane. – parimatele võistkondadele, kes tulevad võitjateks janominantideks, anname karikad ja diplomid, igale noorele tantsijale diplomi osalemise eest ja kingituse, loominguliste kollektiivide juhtidele ja õpetajatele tunnistused ning sponsoritele tänukirjad. Eelnevatel festival-konkurssidel “Tantsi, tibatillukene!” osalejaid on palju – ligi 300 last. Eriti aktiivselt tullakse Narvast, Sillamäelt, Tallinnast, Maardust, Kohtla-Järvelt. Festival-konkursil osalemiseks peab iga kollektiiv esitama avalduse. Ja selliseid avaldusi juba tuleb, näiteks kolm kollektiivi Narvast, kaks kollektiivi Sillamäelt, kolm kollektiivi Kohtla-Järvelt, üks Tallinnast, minu kaks kollektiivi (sh “Impulss”) Jõhvist… Kõige keerulisem täna festival-konkursi korraldamisel on saada õigeaegselt kätte meie karikate ja medalite tellimus, kuna tarne Prantsusmaalt võtab väga kaua aega. Minu arvates on “Tantsi, tibatillukene!” kõige ilusam, imelisem festival-konkurss ja pealtvaatajaid on alati palju, saal on täis ja juhtub, et kohti napib, sest esinevad kõige väiksemad tantsijad, kellele see on sageli debüüt nii suurel laval. Tulevad emad ja isad, vanavanemad, õed ja vennad, tädid ja onud, sõbrad … Ja piletit ei pea ostma, sissepääs on tasuta. Selle festival-konkursi läbiviimine sai paljuski, nagu varemgi, võimalikuks tänu meie sponsoritele.

Antonina Vaskina

Foto isiklikust arhiivist

Reklaam