Alates 16. jaanuarist juhib Eesti Kontserdi suurimat kontserdipaika Jõhvi kontserdimaja aastaid Ida-Virumaa kultuuri- ja spordielu arendanud Mihhail Kastritski.

Kuu aega tagasi tegi Eesti Kontsert Mihhail Kastritskile ettepaneku asuda juhtima Jõhvi kontserdimaja. Ta pidas seda ainulaadseks võimaluseks arendada Ida-Virumaal kõrgkultuuri ning aastatepikkune kogemus võimaldab kohaliku publiku maitset hästi tunda.

– Meie vaataja tunnetab väga peenelt, mis on kõrgkultuur, teda on võimatu petta. Hiljutine uuring näitas, et meie publikul napib teatrit ja ma olen sellega nõus. Aga see peab olema tõeliselt hea teater. Ei tahaks anda vaatajale midagi lihtsalt “söömiseks”, see peaks olema heas pakendis, maitsev ja Michelini tärniga, – ütleb kontserdimaja uus juht.

Mihhail Kastritski sõnul käivad praegu läbirääkimised erinevate teatritega ning tulevikus on palju tööd kohalike omavalitsuste ja ühiskondlike organisatsioonidega. Ühisprojektid laiendavad tema hinnangul Eesti Kontserdi mõju kirdes.

– Kohalike omavalitsuste kultuurikeskused peavad täitma oma rolli, loomulikult korraldavad nad kõrgetasemelisi kontserte, kuid see pole nende põhiülesanne. Nende peamine eesmärk on arendada kultuuri- ja huvitegevust piirkonnas, kus nad asuvad. Kahtlemata tuleks taastada töö kõigi omavalitsustega, see ühendus katkes pandeemia ajal. Meie ülesanne on pakkuda kultuuri kõikjal Ida-Virumaal. Publiku võib tuua siia või korraldada Eesti Kontserdi raames üritusi ja projekte mujal, ka nii võib olla ja “Seitsme linna muusika” on selle tõestuseks, – arutleb kontserdimaja uus juht.

Kohtla-Järvel sündinud Mihhail Kastritski töötas üksteist aastat Kohtla-Järve Kultuurikeskuse direktori asetäitjana ning tema eestvedamisel ehitati ja võeti kasutusele Ida-Virumaa moodsaim Spordi- ja Tervisekeskus Wiru. Vabal ajal mängib Mihhail muusikalises kollektiivis Dochka Bossa, mis võitis ETV + kanali programmi “Rahvas laulab” ühe hooaja.

– Püüame kontserdiprogrammi mitmekesistada ja laiendada. Sel sügisel tuleb kindlasti tagasi balletifestival kuulsate solistide osavõtul, “Seitsme linna muusika” ei kao kuhugi, nüüd koostame selle hooaja kava. Nüüd on Narvast saanud Ida-Virumaa kultuuripealinn, kogu fookus on koondunud sinna. See on arusaadav ja ilmselt õige, aga Jõhvi on maakonna keskus ja Jõhvi kontserdimajast peaks taas saama kultuurimajakas. Oma kuvandi loome ise. Kes otsustas, et oleme provints, võib-olla on provints Pärnu? Tallinn on pealinn. Aga rohkem tarbivaid inimesi on seal palju, neil on nüüd teine probleem. Ületootmise probleem, pärast pandeemiat tõid nad turule nii palju loomingut, et vaataja ei suuda sellist kogust tarbida, nii palju süüa. Oleme teises olukorras, meil on alatootmine. Saka on suletud, Kohtla-Nõmme on suletud ja see näitab, et väikelinnades on süsteem lakanud töötamast. Kui kultuuris valitseb vaikus, on see läbikukkumine. Kuidas saab olla vaikus? Keegi peab valjuhäälselt hüüdma, et midagi on valesti, elu peab olema, – ütleb härra Kastritski.

Mihhail Kastritski on lõpetanud Sillamäe Majanduse ja Juhtimise Instituudi, õppinud Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ning hetkel õpib Tartu Ülikoolis magistrantuuris. Jõhvi kontserdimaja jäi juhita 2021. aastal, mil sellelt kohalt lahkus kontserdimaja avamise hetkest juhtinud Piia Tamm.

Aleksandr Šteinert

Foto Eesti Kontsert

Reklaam