22. jaanuaril toimus Kohtla-Järvel traditsiooniline laste vabamaadluse turniir Kuldkaruke. Sellel osales 91 2011. aastal sündinud ja nooremat sportlast Eestist ja Lätist.

Lasteturniir peeti linna Spordimajas, mille vana saal on küll väike ja mahutab mitte rohkem kui sada osalejat, kuid on omane paljudele sportlaste põlvkondadele.

Turniiri korraldaja spordiklubi Kuldkaru autasustas pärast ametlikku avatseremooniat  maadlejaid, kes võitsid eelmise aasta meistritiitlid (U15, U17, U20) ja Eesti täiskasvanute võistluse. Nende hulgas on Ruslan Konetski. Eesti meistrivõistlustel alla 15-aastaste sportlaste seas võitis ta kulla. Maadlus on noormehe sõnul koolilastele väga kasulik, see arendab lisaks füüsilisele treeningule ka analüütilist mõtlemist, reaktsioonivõimet, tõstab pingetaluvust, parandab keskendumisvõimet, mis aitab õpilasi nii maadlusmatil kui ka koolis.

Vabamaadlusesse tulevad nii poisid kui tüdrukud. Kaalukategoorias kuni 22 kilogrammi võistlev Daria Nifontova on vaid kaheksa-aastane. Tema noorus ei ole takistuseks kõrgete eesmärkide seadmisel, eelmistel võistlustel saavutas ta esikoha tüdrukute kategoorias kuni 23kg ja poiste kategoorias kuni 22kg ning tulevikus unistab ta esinemisest Euroopa meistrivõistlustel. Küsimusele, miks langes valik meeste spordialale, vastas noor sportlane talle omase lapseliku lihtsusega: “Siin tuleb võidelda.”

Võitlema ei pea mitte ainult sportlased, vaid ka nende treenerid. Nnde võitlus toimub aga teistsugusel kujul – klubi Kuldkaru meeskonnal on vaja lahendada mitmeid korralduslikke küsimusi, otsida rahalisi ja inimressursse võistluste korraldamiseks ja läbiviimiseks. Ja kuigi formaalselt võib möödunud turniiri Läti sportlaste osavõtul pidada rahvusvaheliseks, ei seadnud korraldajad endale ülesandeks vabariiklike võistluste staatust tõsta. Spordiürituse populaarsus on aasta-aastalt kasvanud. Selle tulemuse saavutas Kuldkaru tänu klubi treenerite aastatepikkusele hästi koordineeritud tööle koos mõttekaaslaste meeskonnaga, keda esindavad praegused ja endised maadlejad – Kuldkaru sõbrad Peeter ja Jevgeni Soltruk, Maxim ja Nikita Tšehhonin, Nikolai ja Jevgeni Tarassov, Timur Alikhanov, Erik Reinbok, Vlad Rjabtsev, Vladimir Vassiljev. Kõrvale ei jää ka praegused klubi kasvandikud Nikolai Golovkin, Ruslan Konetski, Ratmir Beljajev, Kirill Buldakov, Artjom Šavel, kes aitavad saali ette valmistada ja osalevad kohtunikutöös.

Õnneks on inimesi, kes on valmis tegudega aitama, mitte valimiseelsel aastal ainult “rääkima”, palju rohkem.

Klubi mured saavad kaetud väikeste maadlejate tulemustega. Kohtla-Järve vabamaadlusklubi laste arv kasvab ning tulevikustaarid astuvad matile.

Võistluste tulemuste järgi võitsid klubi Kuldkaru maadlejad 7 pronks-, 7 hõbe- ja 9 kuldmedalit.

– Lasteturniiri Kuldkaruke viime läbi neljandat korda, mis võimaldab hinnata tulemuste dünaamikat. Auhinnaliste kohtade arv kasvab. Ja kuigi kõik meie sportlased tervislikel põhjustel võistlusest osa võtta ei saanud, oli võistlejate nimekiri suur – 34. Koduturniirid on väga olulised, sest sellist hulka sportlasi on üsna keeruline teistesse linnadesse võistlustele viia. Ja siin on treeneritel võimalus hinnata oma õpilaste maadlusoskusi ja valmistuda paremini tulevasteks suurvõistlusteks, – ütles Kuldkaru spordiklubi peatreener Aleksei Hapov.

Märtsis peetakse Kohtla-Järvel järjekordne noorteturniir, millel võistlevad sportlased kahes vanuseklassis: 2008. aastal sündinud ja nooremad ning samuti 2012. aastal sündinud ja nooremad.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam