Pottsepp Aleksandr Tšernov on täna meie vestluskaaslane.

– Mis elukutse pottsepp teie arvates on?

– Ilmselt on see osa hingest. Kuigi võib-olla võib sama öelda ka teiste ametite kohta. Kuid see peab tingimata meeldima sellega tegelevale inimesele, selleta on see võimatu. Kui mul talvel seda tööd pole, tunnen sellest puudust. Kuigi ma tegelen millegi muuga, aga hing, pea – kõik on seotud ahjudega.

– Midagi sarnast armunud mehega?

– (Naeratades.) Tõepoolest. See on omamoodi armastus. Sa pead seda tööd armastama. Loominguline äri. Pottsepp on ju looja. Sealhulgas ka sellepärast, et see elukutse on mitmetahuline: peab olema korraga disainer, kunstnik, insener, arhitekt, müürsepp ja korstnapühkija … See nõuab mitte ainult häid oskusi, vaid ka andeid.

– Mitte ainult elukutse: kas see on kunst?

– Täpselt. Ja teisiti ei saagi. Alati individuaalne, eraldivõetav töö. Ei ole sarnast: igal ahjul, kaminal on oma kordumatu nägu.

– Ilmselt on see iidne elukutse tänapäeval siiski haruldane – pole hästi tuntud, eriti linnapiirkondades?

– Ei, mitte haruldane, endiselt on suur nõudlus ja mitte ainult maapiirkondades, vaid ka linnas, eriti eramajades, aga ka ühekorruselistes kortermajades.

– Kas pottsepaks saadi geenide järgi või on see iseseisvalt valitud tee?

– Mitte geenide järgi, pottseppi polnud meie peres ega suguvõsas. Kuid see amet meeldis mulle lapsepõlvest saati. Poisipõlves nägin seda tööd ja olin lummatud: vanemad ehitasid maja, kutsusid pottsepa kaminat tegema. Hiljem meeldis mulle alati elavat tuld vaadata, seda hämmastavat, lummavat pilti nautida… Kuid asjaolude tõttu sai minust elektri- ja gaasikeevitaja, töötasin palju aastaid. Kuid huvi pottsepa elukutse vastu ei kadunud kuhugi – ja sellest sai minu hobi. Täitsin individuaalseid tellimusi – sugulastele, sõpradele, sõprade sõpradele… See tähendab omamoodi “suusõnaline reklaam” – tuldi, vaadati, meeldis ja tehti oma tellimus. Pidevaid tellimusi tuli järjest juurde. Ja umbes neli aastat tagasi sai sellest tööst peamine – minu elukutse. Lugesin ja õppisin palju erialakirjandust. Läksin õppima Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusesse ja sain diplomi. Kuna arvasin, et tugineda ainult sellele, mida olin paljude aastate kogemuste, teadmiste, oskustega saavutanud ei piisa, peab siiski teadma teooriat – neid peensusi, mida spetsialistid saavad õppeasutuse seinte vahel anda. Ka tuleohutuse kohta. Kuid peatuda ei saa, peab pidevalt end täiendama – jätkan iseõppimist.

– Kas tunnete oma endisest ametist puudust?

Kuid ma ei jätnud seda täielikult. Mul on oma maja, kus pean tegema elektri- ja gaasikeevitustöid.

– Nüüd on sellest ametist saanud teie hobi?

– Võib ka nii öelda.

– Kui võrrelda neid mõlemaid, eriti kuna mõlemad on omamoodi juveelid, siis kumba eelistate?

– Pottseppa. See on mitmekesisem ja mitmetahulisem.

– Kas töötate üksi?

– Viimasel ajal koos pojaga. Tellimusi oli palju, nii et ma ei saanud enam üksi hakkama – vajasin abilist. Tegelikult on Denis erialalt ehitaja, töötas ka Soomes, Rootsis, Norras … Pottsepa töö on hooajatöö: kevadest hilissügiseni, mil kõik hakkavad ahjusid-kaminaid kütma. Nii et talvel on tellimusi väga vähe. Praegu teeme talus ahju, aga kedagi seal ei ela, maja ei köeta. Kuigi tavaliselt teeme talvel muid töid – remondime kortereid ja maju. Ja siin juba (naeratab) olen oma poja abiline. Aga kevadel läheme jälle täielikult ahjutöödele üle – tellimusi on juba palju, pooleks hooajaks. Püüan oma pojale edasi anda kõik peensused, kuna talle see töö väga meeldib. Kuid soovi korral võib ta jätkata õppimist, sealhulgas õppeasutuses – et saada vastav dokument, mitte olla lihtsalt iseõppija.

– Milline on teie piirkond, kus te töötate?

– Kõikjal Ida-Virumaal. Aastate jooksul olen selle risti ja põiki läbi sõitnud. Ja see on väga huvitav – uued tutvused, uued inimesed, uus suhtlus, uued muljed… Kohtumised erinevate karakteritega, erinevate elutasanditega, erineva arusaamaga väärtustest… Nii et see elukutse on igast küljest huvitav. See ei nõua mitte ainult suurt panustamist, vaid ka rikastab. Mulle meeldib seda tööd alati suure rõõmuga teha.

– Võttes arvesse asjaolu, et peate töötama kaugeltki mitte kasvuhoone tingimustes: savi, segu, vesi, tuli, suits, tolm, tahm?

– Kuid millegipärast ei pane seda tähele, kuna keskendud millelegi muule – sellele, mida ehitad, kuidas seda kõige paremini teha – näed oma töö tulevast vilja.

– Kuidas teile tellimusi tehakse – kas helistatakse telefoni teel?

– Põhimõtteliselt suust suhu: kliendid, kelle juures me töötasime, annavad info edasi oma sugulastele, sõpradele ja tuttavatele.

– See tähendab, hea kuulsus jookseb ees?

– Et hea kuulsus ees jookseks, tuleb oma tööd alati hästi, armastusega teha. Ja mitte ainult raha pärast. Raha, see taandub kuidagi tahaplaanile. Sest töö ajal keskendub kõik tööle, kõigile selle nüanssidele ja peensustele – kuidas teha kõike parimal võimalikul viisil, näha ette väikseima detailini, kuigi üldiselt pole meie töös pisiasju – siin on kõik oluline. Sest mõni arvesse võtmata pisiasi võib hiljem suure ebameeldivuse tekitada.

– Milliseid ahjutöid te üldiselt teete?

– Kõike. Ahjud, pliidid, kaminad, väliahjud (varikatuse all), suitsuahjud, grillid… Võttes arvesse asjaolu, et samu ahjusid on erinevat tüüpi, eelkõige leskuga ja ilma, pliidiga, kaminaga, Soome ümarahjud, saunaahjud…

– Aga vene ahjud?

– Praegu võetakse need enamasti lahti, neid peetakse juba arhailisteks. Liiga suured, mahukad, võtavad majas palju ruumi. Ja nende funktsioonid on muutunud. Nende asemel tehakse väikesi ahje, näiteks kamina tüüpi, leskuga ehk istetruubiga.

– Kui kaua kulub ühe pliidi, ühe ahju, ühe kamina paigaldamiseks?

– See on individuaalne. Pliidi jaoks keskmiselt, kui see ümber teha 5-6 päeva, kamina jaoks – kaks nädalat. Ja ahi, olenevalt sellest mis tüüpi 20 päeva, ei saa seda 2-3 päevaga teha, kuigi ma tean, et tehakse, kuid arvan, et töö kvaliteet pole enam sama vaid madalam. Mul on teistsugune praktika. Tavaliselt laon ühel ahjuobjektil 4-5 rida päevas. Kui tellimusi on palju, saab neid korraga täita: päev või kaks – ühel objektil, päev või kaks – teisel objektil.

– Ja saabub päev, mil töö on valmis – peate hüvasti jätma oma tööga, tegelikult oma lapsega. Kui pole saladus, siis mis tundega seda teete?

– Jätad hüvasti mitte ahju, kamina, pliidi, vaid millegi elava, hingestatuga. Alati segane, kahetine tunne: rõõm tehtust, et see jääb inimestele paljudeks aastateks ja natuke kurbust südamel, millesse panustasid oma jõu, teadmised, kogemused, armastuse. Ja see pole lüürika: ilma armastuse, hinge panuseta oma töösse pole head pottseppa. Tegelikult jäävad kõik mu tööd minuga igaveseks – mitte ainult minu mällu ja hinge, vaid ka fotodel.

– Väidetavalt on igas ahjus tükike selle loojast. Kas arvate nii?

– Jah. Kuid mitte ainult ahjudes – igas objektis. Sellegipoolest on pottsepa elukutse üllatav – samal ajal kõige iidsem (mis jõudis tänapäevani sajandite sügavusest), kaasaegne (endiselt nõutud) ja enesekindlalt tulevikku vaatav – mitte välja suremas.

– Kui kaua ahi kestab?

– Hästi ehitatud ahi, kui seda hoolikalt kasutada, teha õigel ajal väike remont, võib kesta 50 aastat või rohkem. Halvasti tehtud pole kaua kestev. Nagu halva kvaliteediga materjali puhul, see mureneb. Sama ka sagedase ülekütmisega – praguneb, tekib suitsu. Inimesed võivad saada mürgituse. Tulekahju puhkeda. Ahi võib olla ohtlik. Selle ehitamine on vastutusrikas töö, sealhulgas vastutus inimeste eest, et nad oleksid elus ja terved. See tähendab, et meie eriala missioon on raske ja mitmetahuline.

– Mida on vaja, et ahi hästi soojust hoiaks või ei sõltu see pottsepast, vaid sõltub Jumalast?

– (Naeratades.) Ei, see oleneb pottsepast. Tema teadmistest, kogemustest, oskustest. Mida rohkem kogemusi, seda parem tulemus. Kuid on palju muid nüansse, näiteks millised materjalid, telliskivi, selle kvaliteet … Oleneb ka ruumist – suur, väike, samuti õigesti tehtud arvutus: milline saab olema ahju soojusülekanne. Väga oluline on ka ahju nõuetekohane kasutamine.

– Kui oluline on ahju nõuetekohane kasutamine ahju täiuslikuks toimimiseks?

– See on väga oluline ja mitmest aspektist, sealhulgas tuleohutusest. Ahi on elusorganism. Nõuab tähelepanu. Nagu väike laps. Eriti algul pärast selle ehitamist. Kõike saab ju õigesti ehitada, aga need ei tööta nii nagu peaks just vale kasutamise tõttu. Pärast töö lõpetamist nõustan alati kliente kuidas neid õigesti kasutada, eriti neid, kellel on kamin või pliit esimest korda. Ja mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes: viin läbi proovikütmise. Selgitan, kuidas ahju kuivatada, mitme päeva pärast saab juba täielikult kütta, kuidas seda edaspidi teha. Selgitan, et ahju ei tohi üle kütta, nagu kaminatki. Kõike tuleb teha mõõdukalt. Küttepuud peavad olema kuivad. Mitte ainult kask, aga ka tamm ja saar – need annavad palju soojust: nende tootlikkuse koefitsient on suurem, muidu toimub ülekütmine. Ärge laadige pliiti täis, isegi kaks-kolm korda järjest ja sama hulga küttepuudega (et majas oleks koheselt palju soojust). Õppige kütma, mitte üle kütma ja samal ajal õppige pliidilt soojust saama. Kuigi ka siin mõned kliendid kuulavad, teised aga tegutsevad oma äranägemise järgi.

– Kliendid, millised teile kõige rohkem meeldivad?

– (Naeratades.) Kõik meeldivad.

– Pean silmas skandaalsed-mitteskandaalsed, nõudlikud-vähenõudlikud, kuigi suhtute ilmselt kõigisse nende ettepanekutesse mõistvalt, sest kõik nad tahavad lõpuks “kompvekki” saada?

– Aga kui neil pole õigus, püüan neid ümber veenda, et see mõjutab halvasti pliidi elukvaliteeti, toimimist. Minu ja kliendi vahel on vaja leida kompromiss.

– Kas see õnnestub alati?

– Võib öelda, et alati, kuigi mitte päris töö algusest peale. See juhtub enamasti juba protsessi käigus. Kui milleski saab selgelt ümber veenda. Eriti keeruline on see algul – tutvumisest majaga, kust tellimus tuli ja kus tuleb tööd teha. Klient tuli oma ahju projektiga välja ega taha hetkegi taganeda, hoolimata sellest, et projekt pole elujõuline – keeldub ta kangekaelselt arendatavas eskiisis muudatusi tegemast.

– Selgub, et pottsepal on vaja veel tugevat närvi, kannatlikkust, erilist lähenemist igale kliendile – kas selleks on vaja olla omamoodi psühholoog?

– Aga meil on ka kuldreegel: kliendil on alati õigus. Kuigi kompromiss tuleb leida. Vähemalt proovige seda teha, sest see on üldiseks hüvanguks.

– Kas materjalid ostavad kliendid ise tavalisest ehituspoest?

– Ma käin nendega sageli kaasas. Kohapeal selgitan: mida täpselt ostma peab ja disaini, näiteks pliiditarvikud, valivad nad ise. Kuid vahel ka soovitan, et peaks eelistama midagi muud.

– Kas arvamused kattuvad või lähevad ka lahku?

– Ka siin otsime me kompromissi. Kuigi vahel juhtub (naeratab), etklienti ei saa mingil moel paigast – ta jääb oma arvamuse juurde.

– Kas juhtub, et aastate pärast helistavad teie endised kliendid tänusõnadega või keegi ootamatult kohatud inimene ütleb “aitäh”?

– Ja eriti tore on see, et inimesed mäletavad mind, minu tööd, meenutavad hea sõnaga. Kuigi kohtudes küsin tavaliselt kohe, kuidas on – kas on probleeme. Tavaliselt neid pole. Aga kui oli mingi rike, midagi läks katki, siis lähen vaatama ja mitte raha eest. Vaatan mis juhtus, annan nõu. See võib ju juhtuda ja mitte minu eksimusel, aga kui on mingi pisiasi, siis parandan selle kindlasti. Kuigi sageli pole vaja midagi parandada: sageli on rikke põhjuseks see, et ahi või kamin on lihtsalt valesti köetud.

– Kas vastab tõele, et nüüd on kaminad eriti populaarseks saanud?

– Täiesti õige. Kamin mitte ainult ei küta, vaid toob majja ilusa kujunduse. Ja kamin on perekolde, soojuse, mugavuse sümbol. Ja elav tuli kaminas on omamoodi ravi stressi, halva tuju, negatiivsuse vastu. Maagia!

– Olete ka lüürik, võib-olla kirjutate luulet?

– (Naeratades.) Ei, ma ei kirjuta.

– Kaminaid tahetakse saada isegi mitmekorruseliste majade korteritesse?

Jah, aga seal on suuri probleeme. Kaasa arvatud korteriühistutega – kas lubatakse seda teha. Kuigi esikohal on muidugi Päästeamet – tuleohutus. Vaja on helistada inspektorile, kutsuda ta kohale – et vaadata, mida ja kuidas korteri omanik soovib. Minu praktikas olid sellised tellimused, kui kõik instantsid vastavad loa andsid. Kuid need on üksikud tellimused. Kahe-kolmekorruselistes majades – nn stalinistlikud majad. Kuid kõrgemates hoonetes – mitte ühtegi juhtumit, huvituti, taheti kaminat, kuid selleks ei saanud luba.

– Huvitav, kas samad väliahjud, mangaalid, grillid – kas need on ainult rikaste majade territooriumitel?

– Mitte ainult. Aga ka tavaliste eramajade läheduses ja suvilates ja aiandusühistutes. Muide, välipliidil eemaldatakse rõngad, saab panna paja ja küpsetada suurepärast pilaffi. Samuti saab teha välikamina, kütta suveõhtul, istuda selle lähedal …

– Puhas romantika?

– (Naeratades.) Midagi sellist.

– Jällegi välikaminad, kui sageli soovivad teie kliendid neid soetada?

– Mitte nii tihti. See on kallis töö. Kuid huvi seda tüüpi kaminate vastu on suur ja kasvab pidevalt. Paljud teevad neid ise ka seetõttu, et tuleohutusnõuded pole nii karmid kui majas olevatele.

– Rahvatarkus ütleb: see, kes midagi ei tee, ei eksi. Kas teil oli vigu või muudatusi?

– Harva, erilisi juhtumeid pole olnud. Ma olen selline inimene: teen ja siis analüüsin seda üksikasjalikult – pidin midagi veidi teisiti tegema, näiteks disaini osas parandama. Pealegi, nagu ütlesin, pole olemas identseid ahjusid, kaminaid… Igal tööl on omad nüansid, oma individuaalsus. Pidevalt midagi uut välimuses ning sisus. Ja minul pole huvitav teha midagi samasugust. Kuigi alati pole vaja kõike nullist üles ehitada, sageli tuleb tellimusi ümberehitamiseks – teiste inimeste tekkinud probleemide kõrvaldamiseks. Eelkõige need, mille tegid mitte pottsepad, vaid iseõppinud amatöörid. Nüüd on Internetis saite, kus on samm-sammult kirjeldatud, kuidas mida ehitada – ja paljud eelistavad seda teha oma kätega, spetsialistide poole pöördumata. Ahjud, mis reeglina kaua vastu ei pea. Siiski on parem uus ahi ehitada nullist. Ja õigustatult. Parandada teiste inimeste vigu – seda võib olla väga raske teha.

– Ja mis need vead on?

– Paljud ja teistmoodi. Näiteks segud pole korralikult valitud, materjal on sama tellis, puhastusstandarditest ei peeta kinni… Mis puutub minu isiklikesse vigadesse, siis on isegi solvav, kui ilmnevad mingid nüansid, aga mulle ei helistata, ei räägita sellest. Juhtub ju ka seda: midagi ettenägematut avastatakse mitte pottsepa tehtud rikke, vaid ahju või kamina vale kasutamise tõttu. Selliseid kõnesid tuli siis, kui ahju köeti valesti esimestel päevadel, mil see oli ehitatud või maal kohe pärast talve, kui seal ei elatud ja ahju ei köetud ning kevadel köeti täiega ja hakkas suitsema. Ja kõik sellepärast, et ahi on niiske, maja on niiske, küttepuud on niisked ja korstnasse on tekkinud õhkpadi, tuleb see läbi murda. Kuid see võib juhtuda ka suvel. Muide, peab saama ka korstnapühkijaks. Aga enamasti siis, kui laon ahju või kaminat – ja mul on vaja kanaleid puhastada.

– On arvamus: on häid pottseppi, aga on ka halbu. Teie mõistes: kes on hea pottsepp?

– Kes ei lähe lihtsalt kliendi juurde, tehes oma töö ruttu ära ja lahkub, saades raha ja mis edasi. Pottsepp, kes oma tööd ei unusta helistab mõne aja pärast, näiteks aasta pärast oma endisele kliendile, et uurida, kas on probleeme. Ja kui klient soovib, lepib kokku, millal vaatama tulla, vajadusel ehk nõu anda ja konsulteerida.

– See tähendab, et hea pottsepp tunneb huvi oma “lapse” edasise elu vastu?

– Kahtlemata. Peab olema rahulolu tehtuga, mingil määral ka professionaalne uhkus oma töö üle – et hiljem inimesed hea sõnaga kauaks meenutaksid.

– Mis on teie töös kõige raskem?

– Ahjude remondil. Kui klient ei soovi ahju täielikult lammutada või uut laduda, vaid taastada vana, mida pole tehtud päris korrektselt. Ja siin on kellegi teise tööd keerulisem parandada kui uus teha.

– Kas konkurente on palju?

– Ei, ma ei karda konkurente: mul on oma kliendid, nad ei lähe teiste spetsialistide juurde. Siin, nagu ma ütlesin, töötab suusõnaline info väga hästi. Kuid loomulikult tuleb sel juhul oma kaubamärki alati kõrgel hoida. Siin on omamoodi professionaalne au. Ja ma pole kaugeltki ükskõikne selle suhtes, mida inimesed minu töö kohta räägivad.

– Kui see pole saladus, siis millised nii-öelda fikseeritud hinnad sellel turul on?

– Siin on kõik individuaalne. Ahjud, pliidid, kaminad on ju erinevad… Kuskil 2000-5000 eurot. Olenevalt suurusest, materjalist ja veel paljudest nüanssidest.

– Tavaliselt öeldakse: kingsepp on alati saabasteta ja teie?

– (Naeratades.) Saapad on, majas on ahi, pliit ja kamin, saunas ka pliit. Elan linnast väljas Kurtnas, Jõhvist 12 kilomeetrit.

– Kuidas on lood tulevikuga: kas plaanite uuesti ümber õppida?

– Ei, ka edaspidi jätkan ma selle erilise elukutsega. Arvan, et just see on minu kutsumus: teenida nii seda ametit kui ka inimesi.

Antonina Vaskina

Foto eraarhiivist

Reklaam