Traditsiooniliselt varakevadel peetav festival-võistlus “Tantsi, tibatillukene!” toimus ka tänavu ja tõi Kohtla-Järve pealavale kokku üle kolmesaja tantsija Eesti erinevatest linnadest.

Ida-Virumaa Koreograafide Liidu egiidi all peetav tantsufestival kõige noorematele talentidele toimus Kohtla-Järvel juba kuuendat korda. Kui eelmisel aastal võttis sellest osa veidi üle 170 osaleja, siis tänavu ületas osalejate arv 300 algaja tantsija piiri.

Kohtla-Järve Kultuurikeskuse saal on suur, kuid selles oli seekord kitsavõitu. Paljud lapsevanemad tulid koos noorte kunstnikega, kuid päris palju oli neid, kes tahtsid lihtsalt laste loovust imetleda.

Üks pealtvaatajatest, Inga, tuli kontserdile koos viieaastase tütretütre Alisaga. Tüdruk ei tea veel, kas ta tahaks tantsimisega tegeleda, kuid kahest osast koosnenud festivali kontserdi ja ka auhinnatseremoonia pidas ta vastu. Nagu tüdruku vanaema ütles, rõõmustas Alisat ühes tantsus ilmunud elusuurune punane mängukass.

Sel festivalil oli rahvast nii saalis kui ka lava taga: lavatagustes koridorides valmistusid lapsed koos koreograafidega etenduseks. Samal ajal kui meeskonna juht andis viimaseid juhtnööre ja julgustas noori artiste kontrollisid emad, kas lipsukesed on ühtlaselt seotud, pingutasid jalatsite paelu.

Lava taga abistavate emade hulgas oli Tatjana, kelle tütar tantsib kollektiivis «Mõistatus» («Zagadka»).

– Kogu oma elu unistasin tantsimisest, kuid kahjuks see ei õnnestunud. Otsustasin siis tütre tantsima tuua. Võib-olla meeldib see talle, midagi õnnestub. Nagu ma praegu näen, meeldib mu tütrele tantsida.

Mis kasu on teie arvates tantsimisest?

– Tantsimine arendab plastilisust, õpetab kaunilt liikuma ja kujundab kehahoiakut. See on suurepärane võimalus lapsele olla enesekindlam, saada üle hirmust lavale mineku ees, parandada suhtlemisoskusi. Need oskused tulevad elus kasuks, –  ütles Tatjana.

“Tantsi, tibatillukene!” oli mõeldud festival-võistlusena, millest said osa võtta eelkooliealised ja algkooliealised lapsed – rühmad vanuses 3-4 aastat, vanimad vanuses 7-8 aastat ja segarühmad (3-6 ja 5-8 aastat). Noorte tantsijate esitust hindas professionaalne žürii, kuhu kuulus kultuuritöötaja, Tammiku rahvamaja juhataja Heli Vähk, lavastaja ja koreograaf Vjatšeslav Lagutkin, koreograaf Irina Intjašova.

Igat tantsu hinnati viie kriteeriumi järgi: esitustehnika, numbri kompositsioon, artistlikkus, lavaesinemine (kostüüm, rekvisiidid, esinemiskultuur), muusikaline saade. Maksimaalselt võis kollektiiv iga positsiooni eest viis punkti saada.

Esimeses vanusekategoorias (3-4-aastased) saavutas tantsuga “Igas väikeses lapses” esikoha Sillamäe võistkond “Antree”. Teises vanusekategoorias (3-6 aastased) saavutasid esikoha Narva stuudio “Dance Studio Inspiration” osalejad, kes esitasid tantsu “Lapsed-kommid” («Детки-конфетки»). Kolmandas vanusekategoorias (5-6 aastased) esineti nii soolos kui ka rühmas. Esikoha “soolos” saavutas Ustina Boženko Maardust. Rühma tantsunumbreid esitanud osalejate seas jagasid esikohta Kohtla-Järve Koolinoorte Loomemaja rühm “Zagadka”, kes näitas tantsu “Vikerkaar” ja Jõhvi Spordikooli rühm, mille osalejad esinesid tantsuga “Punane kass”. Neljandas vanusekategoorias võitsid Jõhvi Kultuuri- ja huvikeskuse rühma Impulss liikmed, kes esitasid tantsulavastuse “Pipi Pikksukk”. 7-8-aastaste “soolo” osalejate seas võitis Anastasia Klementjeva Maardust tantsuga “Minu peamine vaataja”. Žürii otsusel sai rühmatantsu esikoha tantsu “Lapsepõlv” eest Sillamäe kollektiiv “Antree”.

Vaatamata sellele, et laste festivali peetakse mitte esimest aastat, jääb sponsorite nimekiri tagasihoidlikuks, mis korraldajaid ei takista, vaid motiveerib rohkem pingutama.

– Festivali korraldame eelkõige lastele. Nende naeratused, mis kiirgavad lavalemineku rõõmu, on seda rasket tööd väärt, mida meie täiskasvanud teeme, – nendib festivali ideoloogiline inspireerija ja konkursi üks korraldajatest Tatjana Tulskaja.

– Kas on lihtne leida partnereid, kes saaksid tuge pakkuda?

– Erinevatel aastatel kirjutasin erinevatele ettevõtetele. Mõned ei vastanud kirjadele üldse, teised aga selgitasid, et neil pole võimalust meie projekti kuidagi toetada, kuid soovisid õnne. Oleme rahul sellega, mis meil on. Meid toetavad Kohtla-Järve linnavalitsus, Kultuurikeskus ja Koolinoorte Loomemaja.

Mis on teile tänavusest festivalist meelde jäänud?

– See on populaarne ja kogub alati palju osalejaid. Aga seekord jäi ta meelde sellega, et saabus mitu uut kollektiivi teistest maakondadest. Kui näed, kuidas festivali geograafia laieneb, siis see alati vaimustab ja annab jõudu. Tagasisidet õnnestus saada meie debütantidelt, kellest osa käis Kohtla-Järvel esimest korda. Tore oli kuulda, et neile meie võistlus meeldis, – ütles Tatjana Tulskaja.

Tatjana sõnu kinnitas «DanceSeven» kollektiivi juht ja koreograaf Maardust Olga Zotovitš. Kohtla-Järvel esines tema rühm esimest korda.

– Mulle on lapsepõlvest peale tantsimine meeldinud, õppisin spordi- ja balli suundi, kaasaegset koreograafiat. Mul oli unistus luua oma meeskond ja seetõttu astusin pedagoogika ülikooli koreograafia osakonda. Nüüd õpin kaugõppes ja juhin samal ajal meeskonda. Enne seda esineti vaid Tallinnas ja Maardus. Kohtla-Järvele tulime esimest korda. Mulle meeldis korraldus, õnnestus tutvuda paljude kollektiividega. Peaasi on näha rõõmu oma laste silmis, – jagas Olga oma muljeid.

Festival-võistlus “Tantsi, tibatillukene!” kasvab, nagu ka selle noored liikmed. Need, kes 5-6 aastat tagasi “tillukeste” lavale astusid, tegelevad täna juba keskmistes vanuserühmades. Paljudele neist on festivalist saanud esimene märkimisväärne tantsusündmus elus.

Ilja Telnov

Foto Helerin Mölder

Reklaam