Ida-Virumaale oodatakse tööle üle saja õpetaja. Eriti terav on maakonnas puudus loodusainete õpetajatest, koolid vajavad keskmiselt 10-15 spetsialisti igas suunas.

TalTechi Virumaa kolledž kutsub koostöös Tallinna Ülikooliga nn loodusainete õpetaja mikrokraadi omandama nii juba töötavaid kui ka alles õpetajakarjääri alustamist kaaluvaid õpetajaid. Lisaks praktiliste oskuste ja õppematerjalide omandamisele pakub see kursus erialase eesti keele õpet tööks üldharidusasutustes. Kursus on mõeldud üheks semestriks septembrist detsembrini 2023 ning koosneb kahest osast: aineõpe ja erialane eesti keel. Kui loodusainete õpetajate haridus on mõeldud kõigile abiturientidele, siis erialase eesti keele õpe on peamiselt õpilastele, kelle emakeel ei ole eesti keel.

Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži direktor Mare Roosileht leiab, et Ida-Virumaa koolinoorte heal tasemel eestikeelne loodusteaduslik haridus on piirkonna arengu võtmetegur.

– See on esimene samm õpetajate koolituseks meie kolledžis. Koos Tallinna Ülikooliga oleme koostanud mikroõppeprogrammi bioloogia, geograafia, füüsika ja keemia õpetajatele. See on hea võimalus täiendada oma teadmisi ja omandada praktilisi lisaoskusi tunni läbiviimiseks. Mikrokraad sobib ka neile, kes soovib minna õpetama. Eesti keeles kõlab väljend “karjääripööre” hästi, eriti kui praegu tõstetakse Ida-Virumaal õpetajate palka ja võib-olla mõtleb nii mõnigi õpetajana kooli tööle minna. Meie kursusel on võimalik oma oskused proovile panna ja seejärel minna õpetajaks õppima, –  ütles Virumaa kolledži direktor.

Mare Roosileht leiab, et Eesti ülikoolidest ei tule maakonda piisavalt õpetajaid, mistõttu on nende kohapealne koolitus samm Ida-Virumaa õpetajate puuduse probleemi lahendamise suunas.

– Mikrokvalifikatsioon on tasuline õpe, kuid kuna piirkond vajab selliseid spetsialiste, siis otsime võimalusi kursuste tasuta läbiviimiseks, Haridus- ja Teadusministeerium lubas meid selles aidata. Kui soovijaid on palju, siis avab Tallinna Ülikool edaspidi Kohtla-Järvel rühma loodusainete õpetajate alaliseks koolitamiseks. Soovime aidata Ida-Viru maakonna koolidel lahendada õpetajate puuduse probleemi. Lisaks on meie kursused keskendunud praktilistele harjutustele ning kõiki õppeprotsessis pakutavaid materjale saavad õpetajad oma tundides kasutada. See on väga vajalik, kuna lapsed omandavad teadmisi kergemini kui nad saavad midagi oma kätega teha. Selliseid materjale napib ja nendel kursustel saavad õpetajad kätte kaasaegsed eestikeelsed praktilised õppevahendid, – ütles Mare Roosileht.

Koolitus hakkab toimuma Kohtla-Järvel TalTechi Virumaa kolledžis kaks korda kuus kahel tööpäeval nädalas. Eelregistreerimine on juba alanud ja koolitusele saab registreeruda kuni selle nädala lõpuni. Rühm avatakse, kui registreerunud on vähemalt kümme soovijat.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam