Võtke, mida tahate: kas Vana Testament või Toora, aga tahate – kooli ajaloo õpik, millest saate teada, et 1446 eKr. on juutide Egiptusest väljumise aasta. Sellele sündmusele on pühendatud juudi üks peamine püha Pesach. Seda nimetatakse ka juutide paasapühaks. Seda sõna tõlgitakse kui “läks mööda”.

Eesti juudi kogukond korraldas Pesahi eelõhtul traditsioonilise pidustuse “avatud tunni”, mille viisid läbi Eesti pearabi Shmuel Kot ja Eesti Juudi Kogukonna president Alla Jakobson. Kohtla-Järvele saabuti 2. aprillil, kus Vahtra Loomekeskuses demonstreeriti paasa sedrit. (Seder – pidusöömaaja järjekord, kus igal roal, igal detailil on oma sümboolne tähendus). Ja muidugi tsiteeris rabi, mida Pühakiri väljumise kohta ütleb. Alla Jakobson tuletas meelde Pesachi püha peamist tähendust – orjusest vabanemist, iseseisvuse saavutamist – tõotatud maad, mis anti juudi rahvale läbi katsumuste, nelikümmend aastat kõrbes ekslemist.

Peaaegu kõik endise NSV Liidu elanikud teadsid, kuidas Mooses juudid Egiptusest välja viis, isegi need, kes polnud kunagi Vana Testamenti lugenud. 60ndatel-70ndatel võis komsomoli koosolekul saada tõsiste tagajärgedega karistuse Louis Armstrongi toona moeka laulu “Laske mu rahval minna!” eest. Ja mitte ainult sellepärast, et “täna mängib ta džässi ja homme müüb kodumaa maha”, vaid ka sellepärast, et tekstis palub Mooses vaaraod: laske mu rahval minna. Kuid tõsi, tekkisid mõned “halvad” assotsiatsioonid. Sanktsioonide (“egiptlaste nuhtlused”) survel oli Nõukogude valitsus sunnitud lubama juutidel Iisraeli sõita. Dissidente hakati vanglatest vabastama ja vahetama välismaiste “kolleegide” vastu.

Paar anekdooti sel teemal. Andropovilt (Brežnevi ajal KGB esimees) küsiti: – Juri Vladimirovitš, kes on dissidendid? – Ma ei tea, – vastas Andropov. – Ma tean ainult seda, et nad jagunevad istujateks, ära istunuteks ja peaaegu istunuteks… Ja laulsid naljakaid laule. Kui dissident Bukovski vahetati Tšiili kommunistliku partei juhi Luis Corvalani vastu, laulis rahvas: «Vahetati huligaan Luis Corvalani vastu. Kust leiaks sellise …., et saaks Brežnevi vastu vahetada?» Vaatamata sanktsioonidele jätkus juutide tagakiusamine, mida tugevdas antisemitism. Ja selle nähtusele ei pandud algust eile, isegi mitte üleeile, vaid iidsetel aegadel.

On üks vana hea anekdoot. «Oli vaarao ja olid juudid: juudid jäid alles. Oli Babülon ja olid juudid: jälle jäid juudid alles. Oli Rooma impeerium ja olid juudid: jälle jäid juudid alles. Oli Püha inkvisitsioon ja olid juudid: jälle jäid juudid alles. Oli tuhandeaastane Saksa Reich ja seal olid juudid: jälle jäid juudid. Oli ülemaailmne sotsialistlik süsteem ja olid juudid: te ei usu, jälle jäid juudid alles… Tundub, et me läheme poolfinaali!»

Ida-Virumaa juudi kogukond elab rahus ja kooskõlas piirkonna teiste rahvuskogukondadega. Ida-Virumaa Juudi Kogukonna esimees Aleksandr Dusman juhib piirkonna rahvuskultuuriseltside ümarlauda. Erinevate rahvuste esindajad osalevad konkreetse kogukonna korraldatavatel kultuurifestivalidel, kogukonna pidustustel ja tähtpäevadel. Ja vabaduse peamist märki – õigust olla sina ise, hindavad Ida-Virumaal elavad rahvad. Neil on, millega võrrelda. Ja omamoodi sümbolina kinkis Aleksandr Dusman Alla Jakobsonile kirjanik Lennart Meri venekeelse teoste kogumiku. Kirjanik, kellest sai Eesti esimene president pärast taasiseseisvumist.

Ja Pesachi tund möödus Kohtla-Järvel hindele “väga hea”, kuigi õpetajad hindeid ei pannud. Neid saavad kogukonna liikmed kodus, 5. aprillist 13. aprillini, kuni püha kestab. Chag Pesach Sameach – head paasapüha. Ja kingituseks – fragment multifilmist “Egiptuse prints”. Louis Armstrong “Let My People Go!”.

Jevgeni Kapov

Reklaam