Sellist nime kannab jalgpalliklubi Phoenix Eesti Jalgpalli Liidu toel korraldatav programm. Selle projekti raames tulevad Ida-Virumaale jalgpallipuhkusele Ukraina noorsportlased. Aasta tagasi külastasid Phoenixit Lvivist pärit noored. Siis toimus üsna tõsine valik jalgpalliklubi “RUH” akadeemiasse sisseastumiseks. Seekord tulid tulipunaste juurde nädalaks ajaks Tšernigovi linna meeskonnad.

Eelmisel teisipäeval tuli ligi 40 noort jalgpallurit spetsiaalselt neile korraldatud spordilaagrisse Toila valda Voka külla. Tšernigovist saabusid jalgpallikooli Desna noored õpilased Jõhvi klubi Phoenix jalgpallurite juurde. Neile oli korraldatud nädalane programm sõpruskohtumiste ja Eesti meistrivõistluste mängude külastusega. Eelmise aasta kevadest jäid Ukraina noorsportlased staadionita, kus asus nende kõrgliiga meeskond ja treeniti noori jalgpallureid. Desna direktor ja treener Vladimir Tšulanovi sõnul on reis Eestisse hea võimalus laste tähelepanu sõjalt kõrvale juhtida ja lemmikspordialaga edasi tegeleda.

– Tšernigovi staadionil, kus Desna meeskond kodumänge võõrustas, oli meie klubi treeningbaas, kuid nüüd pärast raketirünnakuid, seda enam ei eksisteeri. Peaaegu kõik lapsed, keda meil enne sõda oli üle 400, lahkusid eelmisel aastal. Ja kui me uuesti treenima hakkasime, tuli esimestesse treeningutesse vaid kolm inimest. Meie lapsed on väga pikka aega ilma trennita olnud. Koroonaviirus, sõda ja selgub, et jalgpallurite lapsepõlv möödub isolatsioonis aga poisid armastavad jalgpalli väga. Teie juurde sõites jooksid nad igas peatuses välja ja mängisid võimalusel palliga. Selline reis tähendab meile palju nii treeningute kui ka laste puhkuse mõttes – ütles Vladimir Tšulanov.

Sõpruskohtumiste sari, kõrgliiga mängude külastused, kinos filmivaatamine ja väljasõit Seiklusparki – sellise programmi korraldasid külalistele Jõhvi Jalgpalliklubi Phoenix treenerid ja vabatahtlikud. Klubi juht Sergei Ivanov ütles, et projekt “Lapsed sõja vastu” sai alguse eelmisel aastal tänu Eesti Jalgpalli Liidu ja Toila valla spetsialistide toetusele. Laager asus Vokas, noortekeskuse territooriumil.

– Oleme Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse direktor Peeter Söödiga koostööd teinud üle 10 aasta ja kõik meie ettevõtmised võetakse siin suure hurraaga vastu. Niisiis, kuhu poisid tuua, meil küsimust ei tekkinud. Stressirohke olek, milles lapsed on omal maal, mõjub laste psühholoogiale väga negatiivselt, mistõttu korraldasime neile lühikese puhkuse, et noored jalgpallurid lihtsalt lõõgastuksid, käiksid mere ääres, sest enamik neist pole merd näinudki ja mängiksid ka meie kohalike meeskondadega, – rääkis Sergei Ivanov.

Kolmapäeval mängisid külalised Ukrainast pealinnaklubi FCI-ga ning sama päeva õhtul vaadati Eesti meistrivõistluste mängu Levadia – Flora. Reedel toimusid mängud Phoenixiga ning tagasiteel koju mängisid noored jalgpallurid Tallinna Floraga.

– Projekt ise ütleb, et tahame, et lapsed kõigis riikides elaks sõjata. Ma tõesti tahan, et see lõppeks ja mitte kunagi selle juurde tagasi tulla. Olgu mõni muu nimi, näiteks “Lapsed sõpruse, rahu eest”, las lapsed lihtsalt tulevad ja mängivad erinevatel turniiridel meie juures, kodumaal, igal pool, kuid ilma sõjata – ütles Sergei Ivanov.

Aleksandr Šteinert

Foto FC Phoenix

Reklaam