10.juulist on Kohtla-Järve Linnavalitsuse esisel Rahu väljakul kõigile uudistamiseks avatud suur fotonäitus „Laulupeo teekond läbi aegade“.

Näitus koosneb 72 suurest tahvlist mõõtudes 2×2,5 meetrit, millel fotod koos vastava tekstiga Tallinnas peetud üldlaulupidude rongkäikudest läbi aja. Rongkäigud on osa laulu- ja tantsupeo liikumise traditsioonist. Selline ajalooline pool on oluline ja fotod on väga huvitavad kõigile vaatamiseks.

Esmakordselt eksponeeriti näitust 2019. aastal Tallinnas vabaduse väljakul. Alates 2022. aasta jaanuarist liigub näitus mööda maakondi ning seda eksponeeritakse keskväljakutel.

Kohtla-Järve on esimene Ida-Virumaa linn, kus näitust näha saab ja see jääb Rahu väljakul avatuks suve lõpuni ning liigub siis edasi Narva. Fotonäitus jõuab maakondadesse Eesti Rahvakultuuri Keskuse ja MTÜ Tantsupeomuuseumi koostööna. Näituse koostasid ajaloolane Jaak Juske, Fotomuuseum ja Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet.

„Laulupidu on suure kaalu ja tähendusega sündmus kõigi eestlaste jaoks, mis on kantud armastusest oma keele, kultuuri ja kodumaa vastu ning peorongkäik on lahutamatu osa laulupeost, mis nagu laulminegi, sümboliseerib ühtekuuluvust oma rahvaga. Meil on hea meel tuua need lood meie inimesteni just nüüd kui ülevad emotsioonid toimunud laulupeost on kõigil veel värskelt mõtteid ja südameis,“ avaldas Kohtla-Järve linnapea Virve Linder heameelt näituse jõudmise üle Kohtla-Järvele.

„Näituse eksponeerimisega erinevates maakondades saame meenutada ajalooürikutesse talletatud väärtusi ning  näha, kuidas on rongkäik erinevatel aegadel toimunud. Oleme väga tänulikud Kohtla-Järve linnapeale, tänu kellele see näitus ka  imekauni linna elanikeni jõuab. Meie kogemusele tuginedes, saame öelda, et see näitus ei jäta kedagi külmaks ning tekitab inimestes sooje mälestusi. Loodame, et see näitus on meeldetuletuseks ka selleks, et peame seisma on traditsioonide säilimise eest olenemata riigikorrast ning jätkuvalt kaasama noori, et laulu- ja tantsupidu ikka põlvest põlve edasi kestaks,“ ütles Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister.

Näituse pidulikule avamisele, mis leiab aset 10. juulil kell 18-21 ning on ühtlasi 10.-16. juulini toimuvate Kohtla-Järve linnapäevade 2023 avaürituseks, on oodatud kõik huvilised. Lisaks näitusele ootab külalisi ka laulupidude traditsiooni kujunemise lugu jutustav loeng ning kontsert, kus esinevad Kohtla-Järve Linnaorkester ning Kohtla-Järve ja Jõhvi rahvatantsijad.

KAVA:

18.00 Tervitussõnad – Kohtla-Järve linnapea Virve Linder ja volikogu esimees Eduard Odinets, Eesti Rahvakultuurikeskuse direktor Kalle Vister.

18.15 Lühiloeng “Põnevaid seiku laulupidude sünnist” Laulupeomuuseumi giidi Katrin Väljaga.

19.00 Kohtla-Järve linnapäevade avatseremoonia ja kontsert.

*Halva ilma korral toimub sündmus linnavalitsuse hoones.

Kogu Kohtla-Järve linnapäevade kavaga saab tutvuda Kohtla-Järve Linnavalitsuse kodulehel www.kohtla-jarve.ee ja sotsiaalmeedia kontol.

Kohtla-Järve linnavalitusus

Reklaam