Kunda Nordic Tsement teatab, et seoses Kundas klinkri tootmise lõpetamisega on välja töötanud uued tsemendid.

 AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini sõnul ostetakse praegu   tsemenditootmise põhitooret klinkrit sisse kontserni HeidelbergCement Group Slite tehasest Rootsis. “Kaasaegse tootmisprotsessi tõttu on võimalik toota väiksema süsinikujalajäljega tooret,” lisab Einstein.

„Meie üleminekul Slite klinkrile oli eesmärgiks et tsementide lõppnäitajad jääksid samaks ja et kvaliteet teatud osas paraneks. Uus klinker on muutnud ka Kundas valmistatavate tsementide omadusi, paljuski paremuse suunas. Klinkri kui tsemendi kõige kallima komponendi kulu tsemendi koostises on olnud võimalik veidi kahandada, tsementide parameetreid säilitades. Tsementide arendamises teeme jätkuvalt koostööd Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli teadlastega,” sõnas AS-i Kunda Nordic Tsement müügidirektor Imre Leetma.

Kundas klinkri tootmise lõpetamine vähendab AS Kunda Nordic Tsemendi süsinikujalajälge ca 28%. Eesti CO2 heide väheneb klinkri tootmise lõpetamise tõttu umbes 600 000 tonni võrra aastas.

Larissa Kaljurand

Reklaam