Ida-Virumaa levimuusika ajaloo uurija ja ise selles aktiivselt kaasalööja Arthur Seppern koos abiliste Jaak Eelmetsa, Ivan Vorobjovi ja Dmitri Vorobjoviga, monteerisid kokku teise osa dokumentaalfilmist, mis käsitleb selle piirkonna muusikategijaid ja muusikakollektiive.

Kui esimese filmi rõhuasetus oli rohkem nende peal, kes siin kohapeal tegutsesid, siis teine osa käsitleb ka neid pillimehi, kes on pärit Ida-Virumaalt kuid musitseerivad või musitseerisid mujal Eestis või väljaspool Eestit. Projekt sai teoks tänu Eesti Kultuurkapitali Ida-Virumaa osakonna toetusele, mis sundis Arthurit projekti lõpuni ära teha. Teises osas on juttu sellistest pillimeestest ja asamblitest nagu Kalev Aas Jõhvist ja Mahavok, Tõnu Raadik samuti Jõhvist ning tema ansamblid, laulja Aleksander Sepp pärit Jõhvist, laulja  Inga Kaare, kes elas Kohtla-Järvel ja alustas musitseerimist  siin, Vladimir Võssotski ja Valeri Ivanov Sillamäelt, Anatoli Shura Narvast jne.

Film on ülesehitatud pillimeeste intervjuudel ja ansamblite ja solistide esinemiste videokatkenditel, mida on illustreeritud Ida-Virumaa ilusate droonivõtetega kaunimates siinsetes paikades, Jõhvis, Kohtla-Järvel, Toilas, Kuremäel, Valastel,  Sillamäel jne. DVD plaadile on paigutatud mõlemad filmi osad nii esimene kui teine, mis annab hea võimaluse seda kasutada just praegu distantsõppes muusikaajaloo tutvustamiseks  meie koolides. CORONA epideemia levikuga ei toimu praegu ka filmi suurt presentatsiooni, vaid on plaanis kasutada  kas YOU TUBE või teisi filmi levitamise kanalaid. Varasemalt on Arthur Seppern välja lasknud ka kaks levimuusika ajalugu käsitlevat raamatut „Levimuusika Ida-Virumaal sõnas ja pildis“ 2001.aastal ning „Levimuusika Ida-Virumaal sõnas ja pildis II“, mis ilmus 2018.aastal. Filmi teise osa valmimisega arvab autor, et põhiline info kohalikust levimuusikaajaloost on õnnestunud kaante vahele saada ja ka videos jäädvustada. Muidugi päris kõike ja kõiki tegijaid üles otsida ja nende kohta põhjaliku materjali leida pole võimalik, sest sõjaeelsel ja sõjajärgsel perioodil oli muusikaharrastajaid tublisti rohkem kui tema raamatutes kirjutatud. Ka arhiividest jälgi otsides ei õnnestunud kõike soovitut kätte saada.

„Olen rahul sellega, mis õnnetus kätte saada ja mis oli mul endal omal ajal videolindile salvestatud“- rääkis Arthur kokkuvõtteid tehes lõpetatud projekti üle. „Tänusõnad kõikidele muusikategijatele, kes selles töös aktiivselt kaasa aitasid ning nõustusid meenutada oma muusikategemise ajalugu. Eriline tänu Tõnu Raadikule, Aleksander Seppale, Kalev Aasale, Inga Kaarele, Vladimir Võssotskile, Anatoli Shurale, Valeri Ivanovile, Dmitri Ropanitšili, ZZ Osterile, Janek Pahkale, Aleksander Nõlvakule, Vadim Kolpakovile, kes teises filmi osas intervjuusid andsid. Muidugi suured tänud Eesti Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupile ning kõikidele teistele toetajatele!“ lisas lõpetuseks filmi autor Arthur Seppern.

Panorama

Reklaam