Detsembris sai Kiviõli linn endale esimese muuseumi. Täpsemalt muuseum-stuudio, mille ekspositsioon koosneb Eestis ainulaadsetest museaalidest. Tegemist on kunstiliigiga, mida nimetatakse steampunk art. Uue muuseumi looja on ka ainulaadne inimene Eesti ainuke steampunk kunsti viljeleja Konstantin Maltsev.

Muuseum-stuudio avati endise eesti kooli ruumides Kiviõli kesklinnas Metsa tänaval. Esimese korruse ruum on muuseumi jaoks igati sobilik. Esialgu on muuseumi töögraafik järgmine: reedest pühapäevani ja kella 10 kuni 15.00.

Küsimusele, kust tuli sellise muuseumi-stuudio idee vastas Konstantin Maltsev esmalt naljatades: “Abikaasal oli heameel, et ma kogu oma “vanakraami” kodunt minema viin”. Tegelikult jäi ka koju minitöökoda, kus kõikvõimalikest tarbimisest välja jäänud asjadest sünnivad kunstilised installatsioonid, mida kunstimaailmas nimetatakse steampunk.

Muuseumis ekspositsiooni laudalel näeme, kuidas on võimalik vanadest kelladest või kellade osadest koostada täiesti uus kujund – robot või kosmoserakett. Rakettide valmistamiseks sobivad väga hästi ka vanad õlle- või limonaadipurgid.

Steampunk kunstniku jaoks võib alusmatejaliks olla absoluutselt kõik, mida tavaelus meil enam vaja ei ole. Vaskdetailid, puit, nahk, isegi telliskivi – hea fantaasia annab kõigele uue kasutuse. Kunstnik “maalib”, kasutades hammasrattaid, laagreid, kellade detaile, kääre, vedrusid, vanu mänguasju, kahvleid ja lusikaid …

Konstantin Maltsev meenutab, et olles puhkusel Bulgaarias, nägi ta kohalikul täikal vanavara müüjat, kelle ees oli terve ämbritäis vanu kellasid. Hinnaks küsis müüa 10 eurot ja oli väga üllatanud, kui sai teada, et kellade ostja kavatseb kasutada kellade detaile oma kunstiteostes.

Kes on siis kunstnik Konstantin Maltsev? Miks tema muuseum-stuudio avati just Kiviõlis? Konstantin Maltsev sündis 1947. aastal jõelaeval, mis suundus Arhangelskist Murmanski poole. Olles aastane laps, jõudis ta Kiviõli linna mis jäi vaatamata mitmele eemalolemisele kodulinnaks. Sõjaväeteenistuse ajal määrati Konstantin väeosa kunstnikuks, see sai ka saatuslikuks terveks eluks. See, millega ta tegeles palju aastaid kannab nüüd kaasaegset nimetus: ruumide disainer. Tegelikult on kunstniku seljataha jäänud lugematud kohvikute ja restoranide sisekujundused. Kunstniku kirg suutis üle trumbata teise elus väga tähtsa tegevuse – muusika. Konstantin Maltsev meenutas seda aega, millal ta pani kokku Kiviõli klubis oma orkestri. Viimased paarkümmend aastat elas Konstantin Maltsev Ukrainas, kuid elutee tõi ta tagasi Eestisse,algul Tallinnase ja nüüd Kiviõli linna.

Veel enne muuseumi loomise ideed üritas steampunk kunstnik näidata oma teoseid laiemale ringile. Näiteks väga menukaks muutusid tema näitused Alatskivis, siis Tallinnas ja Kiviõlis. Näitused näitasid ka ostjate huvi uue kunstiliigi vastu. Paistab, et modding ja redisain on muutumas Eestis eriti populaarseks. Konstantin Maltsev toonitab, et tegemist võib olla suurvormidega ja kodudisainiga. Näiteks Rakveres võib näha vanadest metallist põllumasinate osadest kokkupandud roti või siili mitme meetrilised kujud. Konstantin Maltsev viljeleb väiksemaid vorme – installatsioone, kompositsioone ja nn raamitud „maale”.

Nimetada kõiki Konstantin Maltsevi „imeteoseid” on võimatu. Mehel seljataga üle 70. eluaasta. Otseselt steampunk kunstiga tegeleb kunstnik veidi üle 3 aasta. Tema raamitud teosed on pühendatud kindlatele teemadele – kalad, linnud, robotid, kosmos. Kunstnik märgib, et igat teost on vaja „lugeda” vastavalt kasutatud esemetele. Näiteks „Must kass”- siin on ühendatud mitu kunstiist kujutist: must kass toob õnnetuse, hobuseraud toob õnne ja torust kassisaba näitab optimistliku tulevikku. Kiviõli muuseum-stuudios on väljas ka põnev hakklihamasin. Vanad metallist detailid, sisenedes hakklihamasinasse, tulevad sealt välja kenade läikivate müntidena. Kes ei tahaks endale sellist „köögitarvikut”!?

Kiviõli uues muuseum-stuudios on praegu üle 100 erineva kunstiteose. Lisaks nendele veel kaunid meened – ülestõusmispüha dekoreeritud munad. Kiviõli kunstnik Sergei Jožikov otsustas kinkida uuele muuseumile mõned oma maalid, mis on muuseumi põhiekspositsioonile kenaks täienduseks.

Jana Kuiv

Reklaam