Ida-Viru Ettevõtluskeskus teatab, et maakonna turismi eestvedav turismiklaster töötas välja märgise „Siin on turvaline” ning võttis eesmärgiks saada veebruari alguseks 100% turvaliseks. See tähendab, et kõik turismiklastri partnerid teevad maksimumi koroonaviiruse leviku ohjamiseks ning kinnitavad ka märgisega, et järgivad kõiki riigis ettenähtud ohutusmeetmeid. Nii loovad ettevõtted turvalise keskkonna  külasjatatele ja aidatavad ise kaasa covid võitluses.

Märgis „Siin on turvaline” omistatakse nii restoranidele, kohvikutele, majutusasutustele kui kõigile teistele turismiklastri liikmetele, kes järgivad ajakohaseid Vabariigi Valitsuse ja Terviseameti ettekirjutusi ning panustavad omalt poolt viiruse leviku tõkestamisse. Külastajate jaoks tähendab märgis „Siin on turvaline” eelkõige turva-ja kindlustunnet.

Märgise väljastamine algas jaanuarikuu eelviimasel nädalal. Märgise saamiseks peab iga ettevõte kinnitama nõuete täitmist. Nõuete järgimist kontrollivad pisteliselt asjaomased kontrollorganid.

Ida-Virumaa turismiklastri liikmed on olnud desojaamadega varustatud koroonapandeemia puhkemisest alates. Ettevõtte töötajad kannavad maske ning siseruumides on maski kandmine nõutud ka kõigilt külastajatelt. Haigeid töötajaid tööle ei lubata. Välikohvikutes, suusalaenutustes, tuubitõstukite jm kohtades, kus tuleb seista järjekorras, on seatud 2-meetrise distantsi hoidmise nõue. Samuti ei lubata suusalaenutustesse sisse korraga enam kui 2 külastajat. Giidiga väliekskursioonidele või grupis toimuvatele matkadele lubatakse korraga kuni 10 inimest.

Siiski on turismiklaster olnud mures, et sellest jääb väheks. Seetõttu on mitmed turismiklastrisse kuuluvad ettevõtted hakanud rakendama ka omaalgatuslikke lisameetmeid. Ida-Virumaa majutusettevõttetel on alates 28. detsembrist 2020 lubatud tegutseda 50 %-lise täituvusega. Näiteks Mäetaguse mõisahotellis korraga müüakse välja maksimaalselt vaid pooled toad. Samas lisameetmena erinevad kliendid ei ööbi samas toas järjestikku öödel, vaid tubadel lastakse üle öö tühjalt seista, st tuba on 24 h kliendivaba. Mõistagi puhastatakse tube pärast iga külastajat. Ka üldkasutatavaid pindasid desinfitseeritakse mitte vaid kord päevas, vaid suisa iga tunni tagant. Võimalusel hoitakse ka kohalikud kliendid ja hotellikülalised eraldi. Turismiklastrisse kuuluvad ettevõtted teostavad pidevalt enesekontrolli ja rakendavad omaalgatuslikult mitmeid koroonaviiruse levimist tõkestavaid lisameetmeid.

Märk „Siin on turvaline” võimaldab ka külastajaid ettevõtete pingutusi märgata. Inimesed, kes külastavad Ida-Virumaad saavad valida, kas kasutavad märgisega või ilma märgistuseta kohti.

Märgis motiveerib võimaikult paljusid ettevõtteid turvameetmeid kasutusele võtma ja aitab seega viiruse levikut tõkestada, ehkki Terviseameti andmeil ei ole Ida-Virumaa majutusasutustes koroonaviiruse koldeid olnud.

Hetkeseis Ida-Virumaa turismisektoris

Majutusasutuste 50 %-line avamine on toonud vähehaaval tagasi tööturisti. Populaarsed aktiivsed talvetegevused (nt Kiviõli Seikluskeskuse mäesuusakeskus, Alutaguse Matkalubi matkad) toovad talverõõme nautima ka puhkuseturisti. Toidukohtade ja restoranide 25 %-line avamine on leevendanud olukorda majutajatele, sest nad saavad oma külastajaid jälle tavapärasel moel toitlustada. Positiivseks võib pidada toidu kaasamüügi teenuse edukat väljaarendamist mitmete toitlustajate juures. Ida-Virus varem väga vähe toiminud teenus on nüüd käima läinud. Nt tegi Narva kindluses tegutsev restoran Rondeel tänu kaasmüügi aktiivsele pakkumisele parema detsembrikuu tulemuse kui aasta varem. Populaarseim oli „Peakoka õhtusöök”. Klientide väga heast tagasisidest innustatult on Rondeelil juba pakkuda uued toidurõõmud: kaasa müüakse lõunat perele ning snäkikarpi seltskondadele, üritustele.

Ida-Viru turismisektor on kahtlemata saanud põntsu ja ootab pikisilmi luba avada majutajate muud lisateenused (sh spaa). See on kriitiline, sest suured spaad on peamised klienditoojad ka muuseumidele ja teistele Ida-Viru ettevõtetele. Seda enam on turismiklaster ja kõik sellesse kuuluvad ettevõtted ka omalt poolt valmis tegema kõike, et Ida-Virumaa taas turvaline oleks ja on turismiklastri eestvedamisel jõud ühendanud ning pingutavad, et olukorda lahendada. Seni aga on hädavajalik valitsuse toetusmeetmete jätkumine.

Ida-Viru turismisektori aktiivsed teenusepakkujad on juba üle 10 aasta koondunud turismiklastrisse mida koordineerib Ida-Viru Ettevõtluskeskus.

Ida-Viru Ettevõtluskeskus

Reklaam