28.-29. aprillil toimuvatel Ida-Viru õiglase ülemineku virtuaalsetel visioonipäevadel antakse ülevaade regiooni eesootavatest väljakutsetest, tutvustatakse üleminekumõjude leevendamismeetmete hetkeseisu ning räägitakse ülemineku raames piirkonnas avanevatest võimalustest. Ürituse avab Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid. 

„Ida-Virumaad ootavad ees põnevad uued ajad. Kõik, mis me täna regioonis ülemineku raames ette võtame, on kindel investeering tulevikku. Nii ettevõtetel kui kohalikel elanikel on eesootaval kahel päeval hea võimalus järele uurida, kuidas eesseisvatest muutustest parimal viisil osa saada ning kuidas parimate tegevuste kavandamises osaleda“, ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

Õiglase ülemineku koordinaatori Ivan Sergejevi sõnul peitub kliimaneutraalsele majandusele üleminekus Ida-Viru jaoks unikaalne võimalus sooritada arenguhüpe, millest regioonis on aastaid unistatud. „See on võimalus aktiivsete ettevõtjate, haridusjuhtide, kogukondade ja omavalitsuste koostöös rajada piirkonnas uus tasuvate töökohtadega majandus, mis ei sõltu kahanevast fossiilkütuste tootmisest. Selles valguses on üleminekufond Ida-Viru jaoks investeering eduloosse, mis on meie endi kujundada,“ märkis Sergejev.

Esimesel päeval keskendutakse õiglase ülemineku strateegilisele raamistikule. Päeva avab president Kersti Kaljulaid, aruteludes osalevad Viru Keemia Grupi tehnikadirektor Meelis Eldermann, Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi juhataja Margit Keller, Eesti esseist, filmistsenarist ja –režissöör Ilmar Raag, Tehnopoli Startup Inkubaator Narva programmijuht ja Ida-Virumaa Innovatsioonifondi eestvedaja Olga Kurdovskaja jt. Teise päeva juhatab sisse Prototroni rahastu ja Narva Loomeinkubaatori Objekt juht Jana Budkovskaja ning lauaaruteludel tutvustatakse üleminekufondi raames kavandatavaid tegevusi ning analüüsitakse koos publikuga nende asjakohasust.

Ürituse eesmärgiks on anda ülevaade õiglase ülemineku kavandamise protsessist ning inspireerida osalisi Ida-Virumaa arengutes kaasa lööma, sh osalema ülemineku raames kavandavates toetusmeetmetes. Osalema on oodatud ettevõtjad üle Eesti, Ida-Virumaa kohalikud inimesed jt – kõik, kes soovivad end kurssi viia piirkonnas lähiajal avanevate võimalustega ning kellele regiooni edusammud korda lähevad. Kõigil huvilistel on võimalik aruteludes osaleda ja piirkonna muutumises kaasa rääkida.

Õiglase ülemineku fond on Euroopa liidu poolt loodud rahastusmehhanism, mille eesmärgiks on toetada majandust, inimesi ja keskkonda nendes piirkondades, mida ootavad ees olulised sotsiaalmajanduslikud väljakutsed seoses Euroopa Liidu 2030 energia- ja kliimaeesmärkide ja 2050 kliimaneutraalsuse saavutamisega.

EV Rahandusministeerium

Reklaam