15. märtsil Kalanduse teabekeskuse poolt välja kuulutatud konkursile „Aasta kalandustegu 2020“ esitati 25 eriilmelist kandidaati. Esitatud ideede seast valiti välja kümme märgilisemat, mis jätkasid võistlemist „Aasta kalandustegu 2020“ rahva lemmiku tiitli nimel.

Rahva lemmiku kategoorias konkursile esitatud ideede seast valis žürii põhjaliku arutelu järel välja kümme algatust, mille mõju ja ulatus väärib esiletõstmist ning võimalust võistelda „Aasta kalandustegu 2020“ tiitli nimel.

Kümne nominendi poolt said kõik soovijad hääletada 30. märtsist 15. aprillini. Hääletada sai vaid ühe kalandusteo poolt. Purtse kalasadam valiti „Aasta kalandustegu 2020“ üheks rahva lemmiku nominendiks.

22. aprillil kuulutati võitja välja. Rahva lemmiku auhinna pälvis Purtse kalasadam. Purtse kalasadam on hea näide sellest, kuidas kohalik kogukond näitab initsiatiivi. Purtse kalasadama poolt hääletasid enamjaolt Lüganuse valla ja Virumaa inimesed, millest võib järeldada, et regiooni inimestele läheb see vägagi korda.

„Purtse kalasadam oli kaua vinduv väike jõesuudme sadamake, kuid MTÜ Viis Viimast Kalurit haaras ohjad ning asus seda taastama. Tegid taotlused, said toetused ja hakkasid tegutsema. See nimigi ütleb juba ära, et oligi veel jäänud paar viimast inimest, kes sellega tegelesid,“ rääkis Kalanduse teabekeskuse juhtToomas Armulik ERR Terevisiooni hommikusaates. Purtse kalasadama rekonstrueerimis tööd teostas 2020. aastal MTP Viis Viimast Kalurit tellimusek OÜ Kaurits, mis kuulub Nordekon AS kontserni.

Purtse kalasadama reageering kõrge tiitli uudisele oli igati positiivne, sotsiaalmeedia vahendusel teatati: «Me oleme väga-väga rõõmsad. Purtse kalasadam valiti „Aasta kalandustegu 2020“ rahva lemmikuks ja meil on selle üle väga hea meel. Aitäh teile, armsad kalasõbrad, ilma teieta poleks saanud see juhtuda. Meil on selle üle ääretult hea meel ning oleme siiralt tänulikud märkajatele”. Kindlasti annab see tiitel Virumaa kaluritele uut jõudu ja motivatsiooni ning ehk ka rohkem kala uueks hooajaks.

Purtse kalasadama järel sai märkimisväärse arvu hääli Kasepääl toimuv kogupereüritus Rääbisefestival ning kodanikualgatus Jägala jõe taastamine lõhejõena. Peaauhinna sai ERR saade Osoon, mis on tublit tööd teinud kalanduse populariseerimisel ja objektiivsel kajastamisel. Ilmselt pole palju eestlasi, kellele see saade tuttav poleks. Saatejuhid on ajas küll vahetunud, kuid kalateema on leidnud käsitlust juba esimestest saadetest peale.

Larissa Kaljurand

Foto 1 Purtse kalasadam. Foto OÜ Kaurits

Foto 2 Varjude mäng. Merili Adler, 14 a (Foto esitatud Kalanduse teabekeskuse fotokonkursile “Kalandus fotosilmas”).

Reklaam