Sellel aastal korraldab Uuskasutuskeskus väljasõite ja kogumisringe juba alates jaanuarist. Kevadesse jäid kogumisringid Viljandisse, Hiiumaale ja Ida-Virumaale. 8. mail oli näha Uuskasutuskeskuse logoga kaubikut ja lippe Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Ahtmes.

Uuskasutusekeskuse Jõhvi kauplus avati Pargi Keskuses oktoobris 2019. Peale Jõhvi linna asub Uuskasutuskeskus veel Narvas, Tartus, Võrus, Pärnus, Paides ning Tallinnas. Selle aasta maikuu esimestel päevadel avati kauplus ka Rakveres. Üle Eesti on 16 Uuskasutuskeskuse kauplust. MTÜ Uuskasutuse missiooniks on teha uuskasutamine igale Eesti inimesele lihtsasti kättesaadavaks ning mugavaks, et ükski terve ning puhas asi ei leiaks oma lõpu prügimäel. Tänu lahketele annetajatele ning usinatele külastajatele on tänaseks kaetud uuskasutusvõrgustikuga pea poole Eestimaast, ütles nädalalehele Panorama MTÜ Uuskasutuskeskus kommunikatsiooni- ja turundusjuht Esme Kassak.

Jõhvi kaupluse juht Angela Eelmaa märkis, et 8. mail oli nende tiim, vaatamata külmale ilmale, ligi tund aega Kohtla-Järve Selveri parklas, siis oli peatus Jõhvi kesklinnas Rakvere tänava parklas. Kogumisring lõppes Ahtme keskuse juures. Kohaliku kaupluse juht ütleb, et Kohtla-Järve inimesed olid eriti aktiivsed. Siin võib olla põhjuseks see, et linnas on ka varem kogumisringe korraldatud. Kauplusega Selver on hea koostöökogemus. Sellel korral oli Ahtmes vähe inimesi, kes kasutas võimalust ära anda neile mittevajalikke asju. Kuid Taaskasutuskeskuse jaoks oli tähtis näidata ennast ja viia inimesteni sõnum, et neil on hea võimalus kodu lähedal anda liigseks muutunud asju uuele ringile. Selles töös on kõikide osapoolte koostöö väga vajalik. Esme Kassak soovis nädalalehe vahendusel edastada tänusõnad Jõhvi vallavalitsusele, kes igati toetas kevadist kampaaniat.

Ühe kogumispäeva jooksul kogunes ligi 30 kotti erinevaid riideid ja veel hulk kaste nõudega. Uuskasutuskeskus ei võtnud kogumisringil vastu ja ei võta vasti ka oma kauplusetes turvalisuse kaalutlusel turvatoole ja -hälle, kineskooptelereid ja gaasipliite. Jõhvi kauplus ei võta vastu ka mööblit ja toataimi. Seevastu on Narva kaupluses alati hea valik erinevat mööblit – laudu, riiuleid ja pehmet mööblit. Uuskasutuskeskuse kauplusetes on väga suur valik raamatuid, Kevadine kogumisring suurendas märgatavalt raamatute valikut.

Tihti küsitakse, kuidas kasutatakse kasutatud asjade müügist saadud rahalist tulu. Angela Eelmaa märgib, et oma väikese tiimiga nad sorteerivad kauplusesse toodud asju. Vähemäärdunud riideid pestakse, tehnika läbib kontrolli. Loomulikult on vaja tasuda ruumi rendiga seotud kulud. Esme Kassak lisab, et MTÜl on kasutada kolm kaubikut ja kogumisringe tehakse praktiliselt aastaringselt, eriti just nendes kohtades, kus kauplust ei ole.

Uuskasutuskeskuse kauplusesse saab ära tuua puhtaid ja terveid rõivaid, jalatseid, mänguasju, nõusid, köögitarbeid, raamatuid, spordi- ja hobitarbeid, kodusisustust ja väiksemat kodutehnikat. Kõik asjad saab üle anda turvaliselt ja kontaktivabalt. Uuskasutuskeskusele võib julgesti annetada ka hooajaväliseid kaupu, näiteks talispordivahendeid. Hästi hoitud vahendid kestavad ajas ja võivad järgmisel hooajal rõõmustada juba järgmisi kasutajaid. Kõige olulisem on, et annetatavad esemed oleksid terved, sest Uuskasutuskeskusel puudub võimekus ise asju parandada, lisaks võib katkine ese olla ohuks järgmisele kasutajale.

Vestluse lõpetuseks mainib Esme Kassak, et Uuskasutuskeskus toetab oma koostööpartnerite kaudu suurperesid, naiste varjupaiku, koduta jäänud inimesi ja loomade varjupaiku. Veel teeb Uuskasutuskeskus tihedat koostööd teatri- ja filmitegijate, õpilasfirmade, kunstitudengite ja käsitöölistega, kes saavad materjalide ning laenutuste soovidega otse Uuskasutuskeskuse poole pöörduda. 

Jana Kuiv

Reklaam