Euroopa keskkonnaamet avaldas tabeli 323 Euroopa linna õhukvaliteedi kohta. Eestist kuulub puhta-õhu-esikümnesse kolm linnaTallinn (4 koht), Narva (7) ja Tartu (10).

Mõõdupuu on siin Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnang, mille järgi hea õhukvaliteedi puhul ulatub peenete tolmuosakeste hulk ühes kuupmeetris õhus kuni 10 mikrogrammini aastas. Võrdluseks: euroliit hindab õhukvaliteeti heaks siiski kuni 25 mikrogrammini.

Euroopas on halb õhukvaliteed jätkuvalt murekoht. Euroopa keskkonnaameti hinnangul suri ainuüksi 2018. aastal 41 Euroopa riigis üle 400 000 saastatud õhu tõttu (mida aitavad tekitada peenosakesed, lämmastiksaaste, maapinna tasemel leiduv osoon). Euroopa keskkonnaameti hinnangul on 127 tabelis leiduvat linna hea õhukvaliteediga, 123 keskmikud ja 73 halvas või isegi väga halvas seisus.

323 linna hulgas on 26 EL-riikide linnad, aga ka Islandi, Norra ja Šveitsi linnu.

Kuigi õhu saasteainete heide Euroopas on viimastel aastakümnetel vähenenud, on PM10 tasemed valitud linnades endiselt kõrged. Õhusaaste on üleeuroopaline probleem, sest tuul võib kanda saasteaineid, mis on vabastatud ühest linnast teise. Kahjuks elab suur osa Euroopa elanikkonnast linnades, kus tahkete osakeste sisaldus ületab soovitatavat 20 mikrogrammi kuupmeetrit. Õnneks ühtegi Eesti linna ei kuulu kõige halvema õhukvaliteediga Euroopa riikide hulka. Selles nimistus on Poola, Bulgaara, FYR Makedoonia, Küpruse ja Itaalia linnad.

Reklaam