Läinud reedel ja laupäeval festivali North-East Takeoff raames Jõhvi Kontserdimajas toimunud regionaallenunduse konverents ja Lennupäev 2021 Jõhvi lennuväljal tõestasid, et Ida-Virumaal osatakse mõelda ja rääkida mitte ainult põlevkivist ja rohepöördest. Konverentsil said sõna Eesti lennundusega seotud spetsialistid, Lennupäev aga muutus seiklusrikas kogupere üritusteks.

Reedel, 23. juulil arutasid lennundusspetsialitid ja mitme Eesti omavalitsusjuhid regionaallennunduse hetkeolukorda ning ühiselt otsiti seost lennunduse ja turismisektori vahel.

Konverentsi ettekandjate seas olid Eesti Vabariigi Riigikogu lennunduse aseesimees Timo Susslov, EASi välisinvesteeringute arendusjuht Raido Lember, Eesti Vabariigi Riigikogu lennunduse toetusrühma esimees Henn Põlluaas, EASi äri- ja konverentsiturismi projektijuht Thea Gents, X-Fly kommunikatsioonijuht Toomas Uibo, Airport Regions Council tegevdirektor Sergi Alegre, Nordic Network of Green Aviation koordinaator Maria Fiskerud, Finncom Airlines tegevdirektor Juhani Pakari, Tartu linnapea Urmas Klaas ning Pärnu Linnavolikogu esimees Andrei Korobeinik. Konverentsi ja Lennupäeva korraldajate arvates regionaallennundus peaks olema riiklik prioriteet.

Laupäeval, 24.juulil pakkusid Lennupäeva korraldajad arvukale publikule huvitava ja sisuka kava. Teemapäeva lennundusega seotud programmis oli lennumudelistide demovõistlus, lennukite täpsuspommitamis-(jahukottidega) ja maandumisvõistlus, lennuvahendite demolennud. Kontsertlavale aga astusid Jõhvi Big Band, Kohtla-Järve Gümnaasiumi noorteorkester ja bänd DB4 ning ansambel Shanon. Virumaa koguja Samuel Golomb koostas Lennupäevadeks postmarginäituse “Lennundus ja filateelia”. Samuel Golomb kujundas näituse margialbumi lehtede stiilis, näitusel oli esindatud 43. riigi postmargid, Esimese Päeva Ümbrikud, eritembeldused ja maksimumkaardid. Näitus koosnes ligi 400 lennunduse teemalisest väljaandest. Sama näitus oli väljas ka päev varem Jõhvi Kontserdimajas regionaallenunduse konverentsil.

Mahukas projekt ei piirdu ainult konverentsiga ja Lennupäevaga. Projekti huvigrupile pakutakse erinevaid tegevusi kuni järgmise aasta maini. Näiteks juba 16. augustil toimub bussiekskursioon Tartusse, lennundusmuuseumisse ja lennuakadeemiasse. Osalejad saavad näha oma silmaga laia valikut õhusõidukitest ning proovida kätt lennuki ja helikopteri simulaatoril. Järgnevatel kahel päeval leiavad asetloengusessioonid Jõhvi Kontserdimajas. Septembris loengute sessioonid jätkuvad, on oodata vestlusi lennundusega seotud ametitest ja tööspetsiifikast.

Järgmise aasta aprillis on taas kahepäevane loengute sessioon ja mais korraldatakse õppekäik Tallinna lennundusettevõtesse. Kõik projekti tegevused on osalejatele tasuta. Jõhvi valla, Toila valla ja Narva-Jõesuu linna elanikele on tagatud eelisjärjekord piiratud osavõtuarvuga sündmustele registreerimiseks.

Projekti toetavad Ida-Viru Ettevõtluskeskus, Kohtla-Järve linn, Toila vald, Diamond Sky OÜ, Eesti Lennuakadeemia ja Kohtla-Järve Gümnaasium.

Projekti kaasrahastatakse Kirderanniku Koostöökogu LEADER fondi meetmest “Koostöö ja ühistegevuse arendamine”. Projekti tegevuste eesmärk on populariseerida Ida-Virumaa noorte ja karjäärivalikuga silmitsi seisvate inimeste seas lennunduse, tehnoloogia ja inseneeria erialasid. Ürituse peakorraldaja on Jõhvi Huvi- ja Kultuurikeskus

Jana Kuiv

Reklaam